Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/2677
Title: | Характеристика микробиологического риска Enterobacter sakazakii в сыром молоке |
Other Titles: | Характеристика мікробіологічного ризику Enterobacter sakazakii в сирому молоці. Microbiological risk characterization of Enterobacter sakazakii in raw milk |
Authors: | Бергілевич, О. М. Бергилевич, А. Н. Berhilevych, O. |
Keywords: | Enterobacter sakazakii (E. sakazakii) сырое молоко коров характеристика микробиологического риска Enterobacter sakazakii (E. sakazakii) сире молоко корів характеристика мікробіологічного ризику Enterobacter sakazakii raw milk of cows microbiological risk characterization |
Issue Date: | 2014 |
Citation: | Бергилевич А. Н. Характеристика микробиологического риска E. sakazakii в сыром молоке [Електронний ресурс] / А. Н. Бергилевич // Science Rise (РИНЦ (Россия) та ін. : науковий журнал. - 2014. - № 5/4 (5). - С. 54-60. |
Abstract: | Представлены результаты характеристики микробиологического риска E. sakazakii в молоке коров экстра и высшего сортов. Определены степени риска: «высокий» - представляет сырое молоко, контаминированое этими бактериями в количестве превышающем 26±4 КОЕ/см3, «низкий» – менее чем 26±4 КОЕ/см3. Установлено, что температура пастеризации 72°С 15с или 30 С полностью устраняет риск от E. sakazakii, в то же время пастеризация 62°С 15 мин. не дает гарантии полного устранения риска. Представлені результати характеристики мікробіологічного ризику E. sakazakii в молоці корів ґатунків екстра і вищого. Визначено ступені ризику: «високий» - сире молоко, яке контаміноване цими бактеріями в кількості, яка перевищує 26 ± 4 КУО / см3, «низький» - менш ніж 26 ± 4 КУО / см3. Встановлено, що температура пастеризації 72 ° С 15с або 30с повністю усуває ризик від E. sakazakii, в той же час пастеризація 62 ° С 15хв не дає гарантії повного усунення ризику. |
Description: | The article presents the results of the microbiological risk assessment of bacteria E. sakazakii in cow milk of extra and premium grades. The levels of risk are defined: "high" - is raw milk that is contaminated by these bacteria in an amount exceeding 26 ± 4 CFU / cm3, "low" - less than 26 ± 4 CFU / cm3. It is determined that the pasteurization temperature 72°C for 15 s or 30 s is fully eliminates the risk of E. sakazakii, while pasteurization at 62°C for 15 min does not guarantee the complete elimination of the risk. |
URI: | http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/2677 |
Appears in Collections: | Статті, тези доповідей |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Бергилевич А. Н. Характеристика микробиологического риска E. sakazakii в сыром молоке.pdf | 354,09 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.