Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/3036
Title: Контроль мікробіологічної безпеки продукції птахівництва
Other Titles: Контроль микробиологической безопасности продукции птицеводства
Control of microbiological safety of poultry products
Authors: Касяненко, О. I.
Фотiна, Т. I.
Прошина, А. І.
Собина, М. М.
Касьяненко, О. И.
Фотина, Т. И.
Прошина, А. И.
Собина, М. М.
Kasjanenko, O. I.
Fotina, T. I.
Proshina, A. I.
Sobina, M. M.
Keywords: бактерії
токсикози
токсикоінфекції
патогени
контамінація
шляхи передачі
епізоотичний процес
бактерии
токсикози
токсикоинфекции
патоген
контаминация
пути передачи
эпизоотический процесс
bacteria
toksicosis
toxikoinfektions
pathogens
kontamination
ways of transmission
epizootic process
Issue Date: 2015
Publisher: Сумський національний аграрний університет
Citation: Контроль мікробіологічної безпеки продукції птахівництва [Електронний ресурс] / О. І. Касяненко, Т. І. Фотіна, А. І. Прошина, М. М. Собина // Вісник Сумського нац. аграрного ун-ту. Серія: «Ветеринарна медицина» / Сумський НАУ. – Суми, 2015. – Вип. 7 (37) . – С. 85-89.
Abstract: У статті представлені результати мікробіологічних досліджень м’яса птиці, що надходить для реалізації на агропродовольчі ринки Визначено рівні ізоляції мікроорганізмів із тушок птиці за різного термічного стану і технологічної обробки. Встановлено, що мікробіологічні показники безпеки м’яса птиці досліджуваних зразків не відповідає ветеринарно-санітарним вимогам, а м'ясо птиці потенційно може бути джерелом харчових токсикоінфекцій і токсикозів у споживачів. В статье представленны результаты микробиологических исследований мяса птицы, которое поступает для реализации на агропродовольственные рынки. Определенно уровни изоляции микроорганизмов из тушек птицы при различных термических состояниях и технологической обработке. Установлено, что микробиологические показатели безопасности мяса птицы исследуемых образцов не отвечает ветеринарно-санитарным требованиям, а м'ясо птицы потенциально может быть источником пищевых токсикоинфекций и токсикозив у потребителей.
Description: The results of microbiological researches of carcasses of poultry of different producers of market are presented in the article. It is set that the microflora of the probed standards falls short of veterinary-sanitary requirements. Realization carcasses enter poultry which potentially can be the source of risk of appearance of food toxicoinfektions and toxicosis for an user. At research of quality and safety of standards of meats poultry the found out the standards of off-grade and dangerous products is on microbiological indexes, that was 23% from the general amount of the probed tests. Even isolations of microorganisms from the carcasses of poultry at the different technological processes of treatment following: amount of tests which exceed the possible level of MAFAnM, – 84 (23,0%), also kontaminationad by the bacteria of group of collibacilluss – 4,1 %; kampylobakter – 3,0%, Salmonella – in 0,5 % investigational tests, Enterococcus of sp. – 15,3 %. By basis reasons which cause the biological factors during realization of meats is: a presence of impermissible levels of biological contamination is in raw material of animal origin which acts for realization.
URI: http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/3036
Appears in Collections:Науковий журнал "Вісник СНАУ"



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.