Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/3591
Назва: Раціональне співвідношення культур лактобактерій у біотехнології кисломолочних продуктів для людей з серцево-судинними захворюваннями
Інші назви: Рациональное соотношение культур лактобактерий в биотехнологии кисломолочных продуктов для людей с сердечно-сосудистыми заболеваниями
The recommended balance of cultures lactobacterium in biotechnology of fermented milk products for people with cardiovascular diseases
Автори: Ткаченко, Н. А.
Назаренко, Ю. В.
Окуневська, С. О.
Ткаченко, Н. А.
Назаренко, Ю. В.
Окуневская, С. А.
Tkachenko, N. A.
Nazarenko, J. V.
Okunevska, S. O.
Ключові слова: серцево-судинні захворювання
кисломолочний продукт
гіпотензивний пробіотик
сердечно-сосудистые заболевания
кисломолочный продукт
гипотензивный пробиотик
сardiovascular diseases
fermented milk product
hypotensive probiotic
Дата публікації: 2015
Видавництво: Одеська національна Академія харчових технологій
Бібліографічний опис: Ткаченко Н. А. Раціональне співвідношення культур лактобактерій у біотехнології кисломолочних продуктів для людей з серцево-судинними захворюваннями [Електронний ресурс] / Н.А. Ткаченко, Ю.В. Назаренко, С.О. Окуневська // Харчова наука і технологія : науковий журнал. – Одеса : ОНАХТ, 2015.- № 4. - С.16-22.
Короткий огляд (реферат): На основі аналізу статистичних даних, даних Державного реєстру харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок МОЗ України за 2010 – 2014 р.р., та аналізу літературних і патентних джерел, у роботі показано перспективи розробки заквашувальної композиції на основі монокультур (МК) Lactobacillus plantarum та змішаних культур (ЗК) Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. сremoris, яка може стати основою для заквашувального комплексу при виробництві кисломолочних продуктів для людей з серцево-судинними захворюваннями (ССЗ). Обґрунтовано вибір культур мікроорганізмів, перспективних до використання у виробництві кисломолочних продуктів для людей з ССЗ. Досліджено закономірності спільного культивування МК Lactobacillus plantarum та ЗК Lactococcus lactis ssp. у стерилізованому молоці при температурі 30 °С. Встановлено раціональне співвідношення вибраних культур: МК Lactobacillus plantarum : ЗК Lactococcus lactis ssp. – 1 : 1, вихідна концентрація клітин – 1•106 і 1•106 КУО/см3 відповідно. На основе анализа статистических данных, данных Государственного реестра пищевых продуктов специального диетического потребления, функциональных пищевых продуктов и диетических добавок МОЗ Украины за 2010 –2014 гг., и анализа литературных и патентных источников в работе показаны перспективы разработки заквасочной композиции на основе монокультур Lactobacillus plantarum и смешанных культур Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. сremoris, которая может стать основой для заквасочного комплекса при производстве кисломолочных продуктов для людей с сердечно-сосудистыми заболеваниями. Обоснован выбор культур микроорганизмов, перспективных для использования в производстве кисломолочных продуктов для людей с сердечно-сосудистыми заболеваниями. Исследованы закономерности совместного культивирования монокультур Lactobacillus plantarum и смешанных культур Lactococcus lactis ssp. в стерилизованном молоке при температуре 30 °С. Установлено рациональное соотношение выбранных культур: монокультуры Lactobacillus plantarum : смешанные культуре Lactococcus lactis ssp. – 1 : 1, исходная концентрация клеток – 1•106 і 1•106 КОЕ/см3 соответственно.
Опис: Taking into consideration the statistic data from the state registry of food products of special diet, functional food products and dietry supplement of Ministry of health service of Ukraine 2010-2014 and analysis of literary and patent sources – the research shows the perspectives of development for starter composition basing on pure cultures Lactobacillus plantarum and mixed cultures Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, that can become a basis for starter complex producing fermented milk products for people with cardiovascular diseases. The choice of cultures perspective for usage in production of fermented milk products for people with cardiovascular diseases has been proved. Peculiarities of simultaneous cultivation of Lactobacillus plantarum and Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. сremoris in sterilized milk under the temperature of 30 °С has been studied. The recommended balance of cultures has been determined: Lactobacillus plantarum : Lactococcus lactis ssp. – 1 : 1, the output concentration of cells 1•106 and 1•106 CFU/cm3, respectively.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/3591
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ткаченко Н. А. Раціональне співвідношення культур.pdf549,5 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.