Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/4480
Title: Якість та безпечність свинини залежно від використаних дезінфектантів
Other Titles: Качество и безопасность свинины в зависимости от использованных дезинфектантов
Veterinary-sanitary estimation of swine slaughter products using deinfectant
Authors: Скляр, О. І.
Шкромада, О. І.
Нечипоренко, О. Л.
Скляр, А. И.
Шкромада, О. И.
Нечипоренко, А. Л.
Sklar, A. I.
Shkromada, O. I.
Nechyporenko, O. L.
Keywords: м'ясо свиней
сало
маса ліверу
мясо свиней
сало
масса ливера
pig meat
fat
liver weight
Issue Date: 2016
Publisher: Харківська ЗВА
Citation: Скляр О. І. Якість та безпечність свинини залежно від використаних дезінфектантів [Електронний ресурс] / О. І. Скляр, О. І. Шкромада, О. Л. Нечипоренко // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини : збірник наук. праць Харківської ЗВА. – Сер. «Ветеринарні науки»/ Харківська ЗВА. – Харків: Харківська ЗВА, 2016. – Вип. 33. – Ч. 2 – С. 176–178.
Abstract: У статті наведено результати досліджень якості м'яса свинини. За органолептичними, біохімічними та санітарними показниками м'ясо свиней дослідних груп не відрізнялось від проби м’яса контрольних тварин. М’ясо і топлений жир, отримані від свиней, при вирощуванні яких використовували в якості дезінфектанту Бі-дез тм здатні добре зберігатися протягом 8 діб при температурі 0 +4°С. В статье приведены результаты исследований качества мяса свинины. По органолептическим, биохимическим и санитарным показателям мясо свиней опытных групп не отличалось от проб мяса контрольных животных. Полученные данные свидетельствуют о том, что на начало опыта масса контрольных и опытных животных была одинаковой, передубойная масса опытных свиней была на 7,1 кг больше, чем контрольных. Поэтому и масса парной туши была больше у опытных животных (на 4,8 кг), а процент выхода у опытных животных был выше на 2,0 % (р<0,05). Мясо и топленый шпик, полученные от свиней, при выращивании которых использовали в качестве дезинфектанта Би-дез тм способны хорошо сохраняться на протяжении 8 суток при температуре 0 +4°.
Description: The article presents the results of investigation of swine meat quality. According to the organoleptic, biochemical and sanitary indices swine meat in the research groups did not differ from meat sample of the control animals. Evaluation of swine meat biochemical parameters showed that there were no difference between the groups in the рН, reactions to the peroxidase, with 5 % solution of copper sulphate, amino-amoniacal nitrogen, held in 24 hours and on the 8th day of storage. Moreover, pretty high water-retaining capacity of all swine meat samples proves that it has good technological and cooking characteristics. Meat was studied when it was fresh (in 24 hours after slaughter) and in 8 days after its storage in the refrigerated chamber (0°... 4°С), because animal carcasses are mainly refrigerated and frozen and it provides their long storage and almost does not reduce their technological and nutritional qualities.
URI: http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/4480
Appears in Collections:Статті, тези доповідей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Скляр О. І. Якість та безпечність свинини.pdf226,23 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.