Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/5135
Title: | Свойства крови коров в конце второго триместра стельности |
Other Titles: | Властивість крові корів в кінці другого триместра тільності Property blood of cows at the end of the second trimester of pregnancy |
Authors: | Плюта, Лариса Васильевна Плюта, Лариса Василівна Plyuta, Larisa Vasilievna |
Keywords: | корова стельность гемостаз корова тільність гемостаз cow pregnancy hemostatic properties |
Issue Date: | 2016 |
Publisher: | БГСХА |
Citation: | Плюта Л. В. Свойства крови коров в конце второго триместра стельности [Электронный ресурс] / Л. В. Плюта // Животноводство и ветеринарная медицина. – 2016. – в печати |
Abstract: | В статье изложены данные изменения свойств крови коров в течении второго триместра стельности. Установлено, что с увеличением времени стельности коров, от 4- го до 6- го месяца существенно меняются свойства крови. Вязкость крови стельных коров в 1,14 раза (р<0,05) повышается за период второго триместра стельности. Причем, от 4 до 5-го месяца стельности это повышение составляло лишь в 1,06 раза и достоверное повышение вязкости крови стельных коров установлено, только в конце 6 – го месяца роста и развития плода. В среднем, к концу второго триместра стельности коров вязкость крови была в 1,12 раза (р<0,05) больше, чем у нестельных коров. Скорость свертывания крови коров в течении второго триместра стельности так же повысилась в 1,05 раза. У нестельных коров этот показатель колебался от 391,53±4,89 сек. до 404,00±11,66 сек. Увеличение скорости свертывания крови стельных коров сопровождается снижением активности процесса фибринолиза. У статті викладені дані зміни властивостей крові корів протягом другого триместру тільності. Встановлено, що зі збільшенням часу тільності корів, від 4-го до 6-го місяця істотно змінюються властивості крові. В'язкість крові тільних корів в 1,14 рази (р <0,05) підвищується за період другого триместру тільності. Причому, від 4 до 5-го місяця тільності це підвищення становило лише в 1,06 рази і достовірне підвищення в'язкості крові тільних корів встановлено, тільки в кінці 6 - го місяця зростання і розвитку плоду. У середньому, до кінця другого триместру тільності корів в'язкість крові була в 1,12 рази (р <0,05) більше, ніж у нестельних корів. Швидкість згортання крові корів протягом другого триместру тільності так само підвищилася в 1,05 рази. У нестельних корів цей показник коливався від 391,53 ± 4,89 сек. до 404,00 ± 11,66 сек. Збільшення швидкості згортання крові тільних корів супроводжується зниженням активності процесу фібринолізу. |
Description: | The article presents the changes of the properties of the blood of cows during the second trimester of pregnancy. It is established that with increase in time of pregnancy of cows, from the 4th to the 6th of the month, significantly changes the properties of blood. The viscosity of the blood of pregnant cows to 1.14 times (p<0.05) increased during the period of the second trimester of pregnancy. Moreover, from 4 to 5 the month of pregnancy, this increase was only 1.06 times and a significant increase in viscosity of the blood of pregnant cows found only in the late 6 month growth and development of the fetus. On average, by the end of the second trimester of pregnancy of cows blood viscosity was 1.12-fold (p<0.05) greater than that of not pregnant cows. The rate of coagulation of the blood of cows during the second trimester of pregnancy also increased to 1.05 times. Have not pregnant cows, this figure ranged from 391,53±4,89 sec. to 404.00±11,66 sec. The increase in the rate of blood clotting pregnant cows is accompanied by decreased activity of fibrinolysis. |
URI: | http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/5135 |
Appears in Collections: | Статті, тези доповідей |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
СВОЙСТВА КРОВИ КОРОВ В КОНЦЕ ВТОРОГО ТРИМЕСТРА СТЕЛЬНОСТИ- 2016.pdf | 175,86 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.