Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5513
Назва: | Моніторинг сальмонельозної інфекції птиці |
Інші назви: | Мониторинг сальмонеллезной инфекции птици The monitoring of poultry salmonella infection |
Автори: | Фотіна, Т. І. Фотін, О. В. Коваленко, І. В. Клещова, Ж. Є. Фотина, Т. И. Фотин, О. В. Коваленко, И. В. Клещева, Ж. Е. Fotina, T. I. Fotin, O. V. Kovalenko, I. V. Kleshcheva, Zh. E. |
Ключові слова: | моніторинг птахівничі господарства серовари мониторинг птицеводческие хозяйства серовары monitor poultry farms serovars |
Дата публікації: | 2016 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Моніторинг сальмонельозної інфекції птиці [Електронний ресурс] / Т. І. Фотіна, О. В. Фотін, І. В. Коваленко, Ж. Є. Клещова // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2016. - Вип. 6 (38). - С. 141-144. |
Короткий огляд (реферат): | В статті наведені результати мікробіологічного моніторингу збудників сальмонельозної інфекції в умовах птахівничих господарств України. Встановлено, що при серотипізації сальмонели були віднесені до 10 сероварів: S. enteritidis, S. typhimurium, S. pullorum, S. gallinarum, S. virchow, S. infantis, S. arizona, S. jawa, S. montevideo, S. copengagen. З діаграми видно, що домінуючим є серовар – S. enteritidis. В статье приведены результаты микробиологического мониторинга возбудителей сальмонеллезной инфекции в условиях птицеводческих хозяйств Украины. Установлено, что при серотипизация сальмонеллы были отнесены к 10 сероваров: S. enteritidis, S. typhimurium, S. pullorum, S. gallinarum, S. virchow, S. infantis, S. arizona, S. jawa, S. montevideo, S. copengagen. Из диаграммы видно, что доминирующим является серовар – S. enteritidis. |
Опис: | In recent years, Ukraine poultry industry has made significant progress in increasing the production of eggs and poultry and is a leader in the export of poultry products, both in domestic and foreign markets. Poultry farmers introduced advanced technology input field. But the presence of bacterial diseases hinders the development of the industry. Particularly acute on the question of hazards salmonellosis infection. The results of microbiological monitoring of Salmonella’s infection pathogens in Ukrainian poultry farms is de-scribed in the article. It was found Salmonella stereotyping. They were classified S. enteritidis, S. typhi-murium, S. pullorum, S. gallinarum, S.virchow, S. infantis, S. arizona, S. jawa, S. montevideo, S. Copen-gagen. The diagram shows that the dominant serovar is - S. enteritidis. S. pullorum and S. gallinarum – 49,5 %, S.еnteritidis – 20,4 %, S. typhimurium – 18,6%, S. infantis - 5,1 %, S. Arizona - 2, 9 %, S. montevideo - 2, 2 %, S. copengagen - 1,3 % were isolated from incubators. S. pullorum та S. gallinarum – 44,5%, S. еnter-itidis – 21,6 %, S. typhimurium – 18,4 %, S. infantis – 6,7 %, S. virchow – 0,6 %, S. montevideo - 0, 2 % were isolated from eggs production farms. S. enteritidis - 36,8%, S. typhimurium - 20,6 %, S. arizona - 9,2 %, S. pullorum - 7,6 %, S. gallinarum - 6,1 %, S. virchow - 5,3 %, S. infantis – 3,1 %, S. montevideo – 0,9 %, S. copengagen - 0,2% were isolated from meat producing farms and it was different. S. enteritidis - 47,6 %, S. typhimurium - 22,6 %, S. arizona - 10,2 % were isolated from turkey farms and 19, 6 % were others Salmo-nella’s types. S. typhimurium - 48,6 %, S. enteritidis - 28,8 %, S. virchow - 7,4 % were isolated from water-fowl farming and 15, 2% were others Salmonella’s types. As we can see from the results of our research S enteritidis - 46,9 %, S. typhimurium - 14,1 % were isolated most of all. And it has got difficult and urgent problem of human and veterinary medicine. The rarest Salmonella’s serotypes: S. virchow - 6,3 %, S. infantis - 2,1 %, S. Arizona - 1,2 %, S. jawa - 0,6 %, S. montevideo - 0,4 %, S. copengagen – 0,4 % are hade a big threat. And they are also causative agents of human’s food infections. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/5513 |
Розташовується у зібраннях: | Науковий журнал "Вісник СНАУ" |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
39.pdf | 875,69 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.