Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/5555
Title: Актуальні аспекти дослідження дикої фауни та м’яса диких тварин
Other Titles: Актуальные аспекты исследования дикой фауны и мяса диких животных
Actual aspects of the study of wild fauna and wild animal meat
Authors: Авраменко, Н. О.
Авраменко, Н. А.
Avramenko, N. A.
Keywords: дика фауна
дикі тварини
поширення
дикая фауна
дикие животные
распространение
wild fauna
wild animals
spread
Issue Date: 2016
Publisher: СНАУ
Citation: Авраменко Н. О. Актуальні аспекти дослідження дикої фауни та м’яса диких тварин [Електронний ресурс] / Н. О. Авраменко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2016. - Вип. 11 (39). - С. 75-78.
Abstract: Стаття описує результати ретроспективного аналізу особливостей розповсюдження й добування дикої фауни Європи і України і досліджень м’яса благородного і плямистого оленів. У роботі детально описано морфологічний та хімічний склад м'яса благородного та плямистого оленя. Морфологічний склад м'яса благородного та плямистого оленя має багато спільних закономірностей. Однак є ряд видових особливостей, які пов’язані з умовами існування та щоденним кормовим раціоном. Статья описывает результаты ретроспективного анализа особенностей распространения и добычи дикой фауны Европы и Украины и исследований мяса благородного и пятнистого оленей. В работе детально описан морфологический и химический состав мяса благородного и пятнистого оленей. Морфологический состав мяса благородного и пятнистого оленей имеет много общих закономерностей. Однако есть ряд видовых особенностей, которые связаны с условиями существования и ежедневным кормовым рационом.
Description: Article describes results of the retrospective analysis of features of a spread and production of wild fauna of Europe and Ukraine and researches of meat of noble and spotty deer. In work the morphological and chemical composition of meat of red deer and spotty deer is in details described. The morphological structure of meat of red deer and spotty deer has many general regularities. However there is a number of specific features, which are connected with living conditions and a daily fodder ration. The number of bone in the meat red deer is 15,4±2,3 %, compared with spotty deer meat (16,8±1,4*). With the same probability of different deer meat for the content of connective tissue (2,3±0,4* compared with meat spotty deer - 2,5±0,7*).Number of fat in the meat of deer was located at 2,4±0,8, in contrast to the meat spotty deer - 2,6±0,3. The red deer meat protein level was 21,4±1,22 %, and spotty - 20,6±1,13 *. In the meat of deer fat level was within 3,17±1,11*, and spotty - 3,24±0,72***.
URI: http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/5555
Appears in Collections:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
20.pdf840,28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.