Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/6154
Title: Санітарно-мікробіологічні показники риби ураженої опісторхозом та режими її знезараження
Other Titles: Санитарно-микробиологические показатели рыбы поражений описторхоз и режимов ее обеззараживания
Sanitary-microbiological indicators of fish of lesions of opisthorchiasis and its disinfection regimes
Authors: Фотіна, Тетяна Іванівна
Петров, Роман Вікторович
Назаренко, Світлана Миколаївна
Фотін, Анатолій Іванович
Фотина, Татьяна Ивановна
Петров, Роман Викторович
Назаренко, Светлана Николаевна
Фотин, Анатолий Иванович
Fotina, Tatyana Ivanovna
Petrov, Roman Viktorovich
Nazarenko, Svetlana Nikolayevna
Fotin, Anatoly Ivanovich
Keywords: риба
опісторхоз
кишкова паличка
рыба
описторхоз
кишечная палочка
fish
opisthorchiasis
E. coli
Issue Date: 2017
Publisher: Харківська зооветеринарна академія
Citation: Санітарно-мікробіологічні показники риби ураженої опісторхозом та режими її знезараження [Електронний ресурс] / Т. І. Фотіна, Р. В. Петров, С. М. Назаренко, А. І. Фотін // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини : зб. наук. праць Харківської зооветеринарної академії. – Харків, 2017. – Вип. 35. – Ч. 2. – С. 87-91.
Abstract: В статті наведені дані щодо санітарно-мікробіологічних показників риби ураженої опісторхозом та режими її знезараження. Встановлено, що з м'яса риби з ІІ понад 51 екз. виділена культура кишкової палички серотипу О8, а також відзначено перевищення КМАФАнМ. Серед уражених опісторхозом було два види риб - це краснопірка (Scardinius erythrophthalmus) і язь (Leuciscus idus). Риба, інвазована живими личинками O. felineus повинна піддаватися технологічним процесам знезараження (соління, вплив високими і низькими температурами). В статье приведены данные по санитарно-микробиологических показателей рыбы пораженной описторхозом и режимы ее обеззараживания. установлено, что из мяса рыбы с ИИ более 51 экз. выделена культура кишечной палочки серотипа О8, а также отмечено превышение КМАФАнМ. Среди пораженных описторхозом было два вида рыб - это красноперка (Scardinius erythrophthalmus) и язь (Leuciscus idus). Рыба, инвазированный живыми личинками O. felineus должна подвергаться технологическим процессам обеззараживания (соленья, влияние высокими и низкими температурами).
Description: The article presents data on sanitary-microbiological indicators of fish affected by opisthorchiasis and its disinfection regimes. It was established that fish meat with an AI of more than 51 specimens. the culture of E. coli E. coli was isolated, and the excess of KMAFAnM was noted. Among the affected opisthorchiasis, there were two species of fish - red dipper (Scardinius erythrophthalmus) and udder (Leuciscus idus). Fish invaded by live larvae O. felineus should be subjected to technological decontamination processes (pickles, high and low temperatures).
URI: http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/6154
Appears in Collections:Статті, тези доповідей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Стаття опісторхоз Фотіна.pdf611,71 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.