Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/6446
Title: Вплив розчинності протеїну концентрованих кормів на процеси рубцевого травлення у корів
Other Titles: Влияние растворимости протеина концентрированных кормов на процессы рубцевого пищеварения у коров
Influence of protein solubility of concentrated fodders on processes of scar digestion in cows
Authors: Камбур, М. Д.
Замазій, А. А.
Калашник, О. М.
Лівощенко, Е. М.
Лермонтов, А. Ю.
Камбур, М. Д.
Замазий, А. А.
Калашник, А. Н.
Ливощенко, Е. М.
Лермонтов, А. Ю.
Kambur, M. D.
Zamasiy, A. A.
Klashnik, O. M.
Livojenkj, Е. M.
Lermontov, A. Y.
Keywords: рубцеве травлення
розчинність
протеїн
рубцовое пищеварение
растворимость
протеин
scar digestion
solubility
protein
Issue Date: 2017
Publisher: Сумський національний аграрний університет
Citation: Вплив розчинності протеїну концентрованих кормів на процеси рубцевого травлення у корів [Електронний ресурс] / М. Д. Камбур, А. А. Замазій, О. М. Калашник [та ін.] // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. "Ветеринарна медицина" / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2017. - Вип. 11 (41). – С. 3-7.
Abstract: В статті наведені результати проведених досліджень, які доводять, що розчинність протеїн уконцентрованих кормів впливає на процеси рубцевого травлення у корів. Даний фактор найбільш суттєво вплинув на обмін азотистих метаболітів у рубці корів дослідних груп. Вміст загального азоту впродовж 90 діб досліду у тварин контрольної групи в рубці становив 108,98±2,94 мг% і підвищився до 147±6,0 мг% у тварин другої групи та до 159±5,8 мг % у тварин третьої групи. Підвищення вмісту загального азоту у вмістимому рубця корів дослідних груп супроводжується зниженням вмісту остаточного азоту та підвищенням вмісту білкового азоту у рубці. Так, вміст остаточного азоту в рубці корів другої дослідної групи знизився до 64,08±3,06 мг% і 64,06±4,04 мг% у корів третьої групи. Все це супроводжується зниженням вмісту аміаку у рубці тварин. У корів другої дослідної групи вміст аміаку становив 10,84±0,86 мг і 10,62±0,94 мг% у тварин третьої групи, що вірогідно менше, ніж у тварин контрольної групи (р<0,01), що свідчить про більш ефективне використання протеїну кормів тваринами дослідних груп. В статье приведены результаты проведенных исследований, которые свидетель ствуют о том, что растворимость протеїна концентрованих кормов влияет на процессы рубцового пищеварения у коров. Данный фактор наиболее существенно повлиял на обмен азотистых метаболитов в рубце коров опытных груп. Содержание общего азота в течение 90 суток опыта у животных контрольной группы в рубце составлял 108,98±2,94 мг% и повысился до 147±6,0 мг% у животных второй группы и до 159±5,8 мг% у животных третьей группы. Повышение содержания общего азота в содержимом рубца коров опытных групп сопровождалось снижением содержания остаточного азота и повышением содержания белкового азота в рубце. Так, содержание остаточного азота в рубце коров второй опытной группы снизился до 64,08±3,06 мг% и составлял 64,06±4,04 мг% у коров третьей группы. Все это сопровождается снижением содержания аммиака в рубце коров опытных групп. У коров второй опытной группы содержание аммиака составило 10,84±0,86 мг и 10,62±0,94 мг% у животных третьей группы, что достоверно меньше, чем у животных контрольной группы (р <0,01).
Description: The article presents the results of conducted studies, which prove that the solubility of protein-concentrated feed has an effect on the processes of scar digestion in cows. This factor most significantly influenced the exchange of nitrogen metabolites in rats of experimental cows. The total nitrogen content during 90 days of experiment in animals in the control group in the rumen was 108.98±2.94 mg% and increased to 147±6.0 mg% in animals the second group and up to 159±5.8 mg% in animals of the third group. The increase in the total nitrogen content in the adherent scar in experimental groups of cows is accompanied by a decrease in the content of the final nitrogen and an increase in the content of protein nitrogen in the rumen. Thus, the content of the final nitrogen in the rats of cows of the second experimental group decreased to 64.08±3.06 mg% and 64.06±4.04 mg% of the cows of the third group. All this is accompanied by a decrease in the ammonia content in animal rats. In cows of the second experimental group, the ammonia content was 10.84±0.86 mg and 10.62±0.94 mg% in animals of the third group, which is significantly less than in the control animals (p<0.01).
URI: http://repo.snau.edu.ua/handle/123456789/6446
Appears in Collections:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1.pdf505,56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.