Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/647
Title: Хеморецептивний вплив з рецепторів ротової порожнини на функцію слинних залоз
Other Titles: Хеморецептивное влияние с рецепторов ротовой полости на функцию желез слюны
Authors: Камбур, М. Д.
Петренко, М. О.
Камбур, М. Д.
Петренко, М. О.
Kambur, M. D.
Petrenko, М. О.
Keywords: анатомія тварин
фізіологія тварин
слизова оболонка
хвороби великої рогатої худоби
анатомия животных
физиология животных
слизистая оболочка
болезни крупного рогатого скота
Issue Date: 2011
Publisher: Сумський національний аграрний ун-т
Citation: Камбур М. Д. Хеморецептивний вплив з рецепторів ротової порожнини на функцію слинних залоз [Електронний ресурс] / М. Д. Камбур, М. О. Петренко // Вісник Сумського національного аграрного ун-ту : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський НАУ. – Суми, 2011. – Вип.2(29). – С. 18-21.
Abstract: У даній статті розкрито питання впливу подразнення рецепторів слизової оболонки ротової порожнини на формування рубцевого травлення, прояв жуйного процесу і склад слини. Виявлено, що роздратування рецепторів слизової оболонки ротової порожнини 2% розчином соляної кислоти, летких жирних кислот і бікарбонатом натрію істотно скорочує час появи жуйного процесу у телят. У тварин дослідних груп процес жуйки проявлявся раніше на 4 - 8 днів. У складі слини даних телят більше містилося натрію, калію і кальцію. Все це свідчить про формування рубцевого травлення у телят дослідних груп в більш короткі терміни. В данной статье раскрыты вопросы влияния раздражения рецепторов слизистой оболочки ротовой полости на формирование рубцового пищеварения, проявление жвачного процесса и состав слюны. Выявлено, что раздражение рецепторов слизистой оболочки ротовой полости 2% раствором соляной кислоты, летучих жирных кислот и бикарбонатом натрия существенно сокращает время появления жвачного процесса у телят. У животных опытных групп процесс жвачки проявлялся ранее на 4 - 8 дней. В составе слюны данных телят больше содержалось натрия, калия и кальция. Все это свидетельствует о формировании рубцового пищеварения у телят исследовательских групп в более короткие сроки.
URI: http://repo.sau.sumy.ua/123456789/647
Appears in Collections:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
05.pdf292,19 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.