Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/6557
Назва: Вплив погодно-кліматичних параметрів на якість насіння різних видів гірчиці в умовах північно-східного Лісостепу України
Інші назви: Влияние погодно-климатических параметров на качество семян различных видов горчицы в условиях северо-восточной Лесостепи Украины
The effect of weather-climatic parameters on the quality of seeds of different varieties of mustard under the conditions of northern eastern forest-step of Ukraine
Автори: Мельник, Т. І.
Жердецька, С. В.
Шабір, Г.
Алі, Ш.
Мельник, Т. И.
Жердецкая, С. В.
Шабир, Г.
Али, Ш.
Melnyk, Т. І.
Zherdetskaya, S. V.
Shabir, G.
Ali, Sh.
Ключові слова: гірчиця сиза
якість насіння
урожайність
горчица сизая
качество семян
урожайность
black mustard
seeds quality
yield capacity
Дата публікації: 2018
Видавництво: Сумський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Вплив погодно-кліматичних параметрів на якість насіння різних видів гірчиці в умовах північно-східного Лісостепу України [Електронний ресурс] / Т. І. Мельник, С. В. Жердецька, Г. Шабір, Ш. Алі // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. "Агрономія і біологія" / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2018. - Вип. 3 (35). – С. 53-57.
Короткий огляд (реферат): Представлены результаты исследований 2016-2017 гг. По изучению реакции современных сортов горчицы на условия выращивания. Определении особенности периода вегетации и проведена сравнительная характеристика показателей качества. Установлено, что период вегетации 2016 года в условиях северо-восточной Лесостепи Украины по уровню увлажнения был влажным (ГТК = 1,60), условия периода вегетации 2017 были сухими (ГТК = 0,59). В условиях 2016 период вегетации сортов горчицы сизой был длиннее в среднем на 5 суток, сортов горчицы белой и черной - на 3 суток. Засушливые условия 2017 не влияли на показатели массы 1000 семян горчицы сизой и черной, тогда как за засушливых условий показатель существенно снижался у сортов горчицы белой в среднем на 0,3 г. В условиях 2017 также уменьшалось содержание масла в семенах в горчицы черной Софии на 0,9% и горчицы белой сорта Эталон на 0,7%. За годы исследований средняя урожайность горчицы сизой составила 1,86 т / га, белой - 1,99 т / га, черной - 1,73 т / га. По результатам исследований установлено, что погодно-климатические условия 2017 обусловили существенное снижение показателей качества семян горчицы сизой, белой и черной. Урожайность семян и сбор масла были существенно ниже засушливых условий данного года.
Опис: In 2016-2017 on the basis of the educational and scientific production complex of the Sumy NAU, we carried out the studies to establish these dependencies. The period of vegetation in 2016 in Sumy region was humid by the level of humidification (SCC = 1.60), conditions of the vegetation period in 2017 were dry (GTC = 0.59). We established that the weather-climatic conditions of the north-eastern forest-steppe of Ukraine during the period of 2016 were more favorable for the formation of a mass of 1000 mustard seeds and it comprised the following: the varieties of grey mustard: Prima - 3,5 g, Retro - 3,3 g; in the varieties of white mustard: Zaporozhanka and Etalon - 5.1 g, Oslava - 5.8 g; black mustard of Sophia variety - 3.0 g. Oslava variety by 0.3 g. Under dry conditions in 2017, the content of oil in the seeds was reduced by 0,7% in Etalon variety, and 0,9% in Sophia variety. Weather-climatic conditions significantly influenced the yield of the crop. Under the prevailing conditions in 2016, the yield of grey, white and black mustards was significantly higher in comparison with 2017. The research results show hat the weather-climatic conditions in 2017 caused a significant decrease in the quality of seeds of grey, white and black mustards. Seed yield capacity and oil yield capacity were significantly lower than under the arid conditions of the given year.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua/handle/123456789/6557
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
8.pdf674,58 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.