Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/6955
Назва: Ukraine’s place and challenges in the eastern European production of chicken eggs
Інші назви: Місце та виклики України у східному європейському виробництві пильних яєць
Место и проблемы Украины в восточно-европейском производстве куриных яиц
Автори: Tereshchenko, Svetlana
Djachenko, Olena
Терещенко, Світлана Іванівна
Дяченко, Олена Володимирівна
Терещенко, Светлана Ивановна
Дяченко, Елена Владимировна
Ключові слова: poultry business
agribusiness
economic efficiency of poultry
птахівництво
агробізнес
економічна ефективність
птицеводство
агробизнес
экономическая эффективность
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Tereschenko S. I. Ukraines place and challenges in the Eastern – European production of chicken eggs [Electronic resource] / S. I. Tereschenko, O. V. Diachenko // Baltic Journal of Economic Studies, 2019. - Vol.5. - No 2. - P. 214 – 220 – Режим доступу : https://doi.org/10.30525/2256-0742/2019-5-2-214-220 - Заголовок з екрану
Короткий огляд (реферат): This report examines the current situation in poultry egg sector development in countries of Eastern Europe, features and challenges for Ukrainian eggs sector. The aim of the work is to summarize theoretical and practical aspects of improving the economic efficiency of poultry industry enterprises, to analyse the current state of the organization of egg poultry production, to develop and substantiate general recommendations for improving the state of the poultry industry at specialized enterprises. The methodology of the study includes statistical methods and methods of economic and comparative analysis, etc. The article presents the results of research on the dynamics of poultry development in Eastern Europe and Ukraine in particular. The movement of poultry, the level of poultry production and the production of chicken eggs, consumption of poultry products are analysed. The functional and organizational structure of the poultry business in Ukraine is developed. The general structure of poultry production allocation is provided, which proves the formation of poultry farming as an industrial business and reduction in the share of poultry keeping in households due to the concentration of production in specialized enterprises. The main producers of poultry products in Ukraine are revised. The dynamics of sales prices for chicken eggs and main factors influencing its annual fluctuations are investigated. The export potential of poultry farming is analysed, as well as the main importer countries of Ukrainian poultry production. The issue of modern challenges and problem areas of production of the corresponding products is investigated, concerning less manoeuvrability of small poultry farms, their inability to influence the conjuncture of the poultry market. The main threats to the activities of enterprises are named, first of all, by external factors: the economic situation in the country, which affects purchasing power of buyers, the level of egg prices, increased competition from large enterprises and enterprises of EU member states, livestock diseases and the epidemiological situation in the country. The analysis of the possibilities of further development of poultry farms, taking into account the existing potential and modern poultry business problems, is carried out. The main directions for improving production with the aim of improving the efficiency of the poultry industry are determined: improving biotechnological processes, providing a set of measures improving poultry, compliance stocking density of birds in the poultry house, proper nutrition by scientifically grounded norms of consumption of nutrients and elements; improvement of methodological basis of state supervision over the quality and safety of food products and raw materials; creation of modern instrumental analytical framework and quality control and safety of food raw materials and foodstuffs, etc. У статті розглядається ситуація з розвитком сектору яєць птиці в країнах Східної Європи, особливості та виклики для українського сектору курячих яєць. Метою роботи є узагальнення теоретичних та практичних аспектів підвищення економічної ефективності підприємств птахівничої галузі, аналіз поточного стану організації виробництва яєць птиці, розроблення та обґрунтування загальних рекомендацій для поліпшення стану птахівництва на спеціалізованих підприємствах. У статті представлені результати досліджень динаміки розвитку виробництва яєць птиці у Східній Європі та Україні зокрема. Проаналізовано рівень виробництва птиці та виробництва курячих яєць, споживання продукції птахівництва. Розроблено функціональну та організаційну структуру птахівництва в Україні. Загальна структура передбачає виділення продукції птахівництва, що доводить формування птахівництва як промислового підприємництва, зменшення частки утримання птиці в господарствах населення за рахунок концентрації виробництва в спеціалізованих підприємствах. Переглядаються основні виробники продукції птахівництва України, динаміка продажних цін на куряче яйце. Досліджуються основні чинники, що впливають на її річні коливання. Проаналізовано експортний потенціал птахівництва, основні країни-імпортери продукції українського птахівництва. Досліджуються питання сучасних викликів та проблемні області виробництва відповідних продуктів, що стосуються меншої маневреності малих птахофабрик, їх нездатності впливати на кон'юнктуру ринку курячих яєць, посилюється конкуренція з боку великих підприємств і підприємства країн-членів ЄС, хвороби тварин та епідеміологічна ситуація в країні. Визначено фактори впливу на ефективність птахівництва: вдосконалення біотехнологічних процесів, забезпечення комплексу заходів по вдосконаленню утримання домашньої птиці, дотримання щільності поголів'я птиці в пташнику, правильне харчування шляхом науково обґрунтовані норми споживання поживних речовин і елементів; удосконалення методологічної бази державного нагляду за якістю та безпекою харчових продуктів та сировини; створення сучасного інструментарію контролю якості та безпеки харчової сировини та продуктів харчування тощо.
Опис: В статье рассматривается развитием сектора яиц птицы в странах Восточной Европы, особенности и вызовы для украинского сектора куриных яиц. Целью работы является обобщение теоретических и практических аспектов повышения экономической эффективности предприятий птицеводческой отрасли, анализ текущего состояния организации производства яиц птицы, разработка и обоснование рекомендаций для улучшения состояния птицеводства на специализированных предприятиях. В статье представлены результаты исследований динамики развития производства яиц птицы в Восточной Европе и Украине в частности. Проанализирован уровень производства птицы и производства куриных яиц, потребление продукции птицеводства. Разработана функциональная и организационная структура птицеводства в Украине. Общая структура выделения продукции птицеводства, что доказывает формирование птицеводства как промышленного предпринимательства, уменьшение доли содержания птицы в хозяйствах населения за счет концентрации производства в специализированных предприятиях. Пересматриваются основные производители продукции птицеводства Украины, динамика продажных цен на куриное яйцо. Исследуются основные факторы, влияющие на ее годовые колебания. Проанализированы экспортный потенциал птицеводства, основные страны-импортеры продукции украинского птицеводства. Исследуются вопросы современных вызовов и проблемные области производства соответствующих продуктов, касающихся меньшей маневренности малых птицефабрик, их неспособности влиять на конъюнктуру рынка куриных яиц, усиливается конкуренция со стороны крупных предприятий и компаний стран-членов ЕС, болезни животных и эпидемиологическая ситуация в стране. Определены факторы влияния на эффективность птицеводства: совершенствование биотехнологических процессов, обеспечение комплекса мер по совершенствованию содержания домашней птицы, соблюдение плотности поголовья птицы в птичнике, правильное питание путем научно обоснованных норм потребления питательных веществ и элементов; совершенствование методологической базы государственного надзора за качеством и безопасностью пищевых продуктов и сырья; создание современного инструментария контроля качества и безопасности пищевого сырья и продуктов питания.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua/handle/123456789/6955
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Tereschenko S. I. Ukraines place .pdf357,83 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.