Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7353
Назва: | Медико-біологічні дослідження напівфабрикату варено-замороженого з молюска прісноводного |
Інші назви: | Медико-биологические исследования полуфабриката варено-замороженого из моллюска пресноводного Medical - biological investigations of the boiled-frozen semi-finished product with freshwater mussel |
Автори: | Головко, М. П. Головко, Т. М. Геліх, А. О. Головко, Н. П. Головко, Т. Н. Гелих, А. А. Golovko, N. Golovko, T. Gelikh, А. |
Ключові слова: | напівфабрикат з молюска прісноводного перетравлюваність медико-біологічні показники полуфабрикат из моллюска пресноводного перевариваемость медико-биологические показатели semi-finished product with freshwater molluscs digestibility medical and biological indices |
Дата публікації: | 2018 |
Видавництво: | Полтавський державний університет економіки та торгівлі ВНЗ Укоопспілки |
Бібліографічний опис: | Головко М. П. Медико-біологічні дослідження напівфабрикату варено-замороженого з молюска прісноводного [Електронний ресурс] / М. П. Головко, Т. М. Головко, А. О. Геліх // Науковий вісник Полтавського державного університету економіки та торгівлі ВНЗ Укоопспілки.-Полтава : Полтавський державний університет економіки та торгівлі ВНЗ Укоопспілки, 2018. - Вип.1(85). - С. 32–38. |
Короткий огляд (реферат): | В статті представлені результати медико-біологічних досліджень щодо впливу напівфабрикату варено-замороженого з молюска прісноводного на організм, на прикладі щуренят. Експериментально визначено рівень перетравлюваності білка, що міститься у напівфабрикаті. Визначено вплив основних поживних та біологічно-активних елементів напівфабрикату (повноцінний білок, ненасичені жирні кислоти, мікро- та макроелементи) на показники росту та основні біохімічні показники крові. Дослідження не виявили суттєвих змін: кількість лейкоцитів, еритроцитів та холестеринів, значення яких не виходили за межі фізіологічних норм. Визначено, що рівень гемоглобіну в крові тварин експериментальних груп, які отримували у раціон варено-заморожені напівфабрикати, мав тенденцію до підвищення по відношенню до контрольної, що пов’язано з введенням до складу раціону додаткової їжі, що багата на повноцінний білок. В статье представлены результаты медико-биологических исследований влияния полуфабриката варено-замороженного из моллюска пресноводного на организм, на примере крысят. Экспериментально определен уровень переваримости белка, содержащегося в полуфабрикате. Определено влияние основных питательных и биологически активных элементов полуфабриката (полноценный белок, ненасыщенные жирные кислоты, микро- и макроэлементы) на показатели роста и основные биохимические показатели крови. Исследования не выявили существенных изменений: количество лейкоцитов, эритроцитов и холестериновых, значения которых не выходили за пределы физиологических норм. Определено, что уровень гемоглобина в крови животных экспериментальных групп, получавших в рацион варено-замороженные полуфабрикаты, имел тенденцию к повышению по отношению к контрольной, что связано с введением в состав рациона дополнительной пищи, богатой на полноценный белок. |
Опис: | The article presents the results of medical-biological research on the influence of the boiled-frozen semi-finished product with freshwater mussels on an organism, for example, scrubs. In experimental animals, weight gain, protein digestibility and haematological blood parameters were monitored prior to the study and after 10, 20 and 50 days of use of the semi -finished product. The level of digestibility of the protein contained in the semifinished product is experimentally determined. The influence of the main nutrient and biologically active elements of the semi-finished product (complete protein, unsaturated fatty acids, micro-and macroelements) on the growth parameters and the basic biochemical parameters of blood are determined. As shown by the results of the conducted research, during the experiment and the introduction into the diet of frozen semi -finished product with freshwater mussels, all the experimental animals felt satisfactorily. Estimation of animal body growth indicates that in all groups of rats it increased during the experiment with respect to the initial data. At the same time, the increase in the mass of the body of experimental groups increased more significantly compared with intact animals of the control group, indicating an increased assimilation of the semi-finished product. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7353 |
Розташовується у зібраннях: | Статті, тези доповідей |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Головко М. П. Медико-біологічні дослідження.pdf | 315,92 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.