Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/781
Title: | Селекція сортів картоплі на якість |
Other Titles: | Селекция сортов картофеля на качество |
Authors: | Кожушко, Н. С. Гончаров, М. Д. Кожушко, Н. С. Гончаров, Н. Д. Kozhushko, N. S. Goncharov, N. D. |
Keywords: | картопля селекція сорт якість придатність до переробки картофель селекция сорт качество пригодность к переработке |
Issue Date: | 2012 |
Publisher: | Сумський національний аграрний ун-т |
Citation: | Кожушко Н. С. Селекція сортів картоплі на якість [Електронний ресурс] / Н. С. Кожушко, М. Д. Гончаров // Вісник Сумського національного аграрного ун-ту : науковий журнал. – Сер. «Агрономія і біологія» / Сумський НАУ. – Суми, 2012. – Вип. 9(24). – С. 140-145. |
Abstract: | Представлено результати селекції картоплі на якість за вмістом у бульбах сухої речовини (1990-2010 рр.). Створено і зареєстровано (2010 р.) сорти Селянська, Слобожанка-2 і Плюшка, придатні для переробки. Виділено цінні ранні і середньоранні форми з підвищеним (26-24%) і середньостиглі - з високим (31-28%) вмістом сухої речовини. Визначена мінливість розподілу сухої речовини за складовими анатомічної і морфологічної будови бульб селекційного матеріалу – зменшення від камбіального шару (27%) у напрямку до периферії на 41% і ядра – на 34%, збільшення – від верхівки (22%) до пуповини на 10%. Представлены результаты селекции картофеля на качество по содержанию в клубнях сухого вещества (1990-2010 гг.). Созданы и зарегистрированы (2010 г.) сорта Селянская, Слобожанка-2 и Плюшка, пригодные для переработки. Выделены ценные ранние и среднеранние формы с повышенным (28-24%) и среднеспелые – с высоким (31-27%) содержанием сухого вещества. Определена изменчивость распределения сухого вещества по составляющим анатомического и морфологического строения клубней – уменьшение от камбиального слоя (27%) в направлении к периферии на 41% и к ядру – на 34%, увеличение – от верхушки (22%) к пуповине на 10%. |
Description: | Results of potato breeding with high content of dry matter in tubers were presented (1990-2010). Potato cultivars Selyanskа, Slobozhanka-2 and Plyushka suitable for processing have been created and registered (2010). Early-ripening and middle-ripening forms with high level of dry matter (28-24%) were identified as well as forms with highest level of dry matter (31-27%). It was determined variability of distribution of dry matter content on the basis of anatomy and morphology structure of tubers – decreasing of kambial layer (27%) towards the periphery on 41% and to the core – on 34%, increasing – from the top (22%) to the umbilical cord on 10 %. |
URI: | http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/781 |
Appears in Collections: | Науковий журнал "Вісник СНАУ" |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.