Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/8164
Title: | Сравнительная оценка кожевенного сырья бычков мясных пород в условиях севера Украины |
Other Titles: | Порівняльна оцінка шкіряної сировини бичків м'ясних порід в умовах півночі України Сравнительная оценка кожевенного сырья бычков мясных пород в условиях севера Украины |
Authors: | Попсуй, Вячеслав Васильевич Корж, Ольга Васильевна Опара, Виктор Алексеевич Рубцов, Игорь Александрович Попсуй, В’ячеслав Васильович Корж, Ольга Василівна Опара, Виктор Алексеевич Рубцов, Игорь Александрович Popsuy, Vyacheslav Vasilyevich Korzh, Olga Vasilievna Opara, Victor Alekseevich Rubtsov, Igor Alexandrovich |
Keywords: | прирост живая масса схема кормления приріст жива маса схема годівлі gain live weight feeding scheme |
Issue Date: | 2020 |
Citation: | Сравнительная оценка кожевенного сырья бычков мясных пород в условиях севера Украины [Электронный ресурс] / В. В. Попсуй, О. В. Корж, В. О. Опара, И. А. Рубцов // Сборник трудов «Зоотехническая наука Беларуси». – Жодино, 2020. – Т. 55, № 2. – С. 281-288. |
Abstract: | В статье приведены результаты исследований технологических свойств кожевенного сырья бычков специализированных мясных пород, выращиваемых на севере Украины. Породная принадлежность бычков влияла на качество кожевенного сырья. Шкуры животных, принадлежащих к породам полесская мясная, южная мясная, шароле, абердин-ангус, отнесены к категории тяжелых. По площади, толщине, химическому составу выявлены разбежности. У статті наведено результати досліджень технологічних властивостей шкіряної сировини бичків спеціалізованих м'ясних порід, вирощуваних на півночі України. Породна приналежність бичків впливала на якість шкіряної сировини. Шкури тварин, що належать до порід поліська м'ясна, південна м'ясна, шароле, абердин-ангус, віднесені до категорії тяжких. За площею, товщині, хімічним складом виявлено розбіжність. |
Description: | The article presents the results of studies of the technological properties of the leather raw materials of bull-calves of specialized meat breeds grown in the north of Ukraine. The specificity of the gobies affected the quality of the leather raw materials. The skins of animals belonging to the Polissya meat, southern meat, charolais, Aberdeen Angus breeds are classified as heavy. By area, thickness, chemical composition, divergences are revealed. |
URI: | http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8164 |
Appears in Collections: | Статті, тези доповідей |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.