Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/8797
Title: | The characteristics of the properties of artichoke powder and its use in food |
Other Titles: | Характеристика властивостей порошку артишоку та його використання в їжі Характеристики свойств порошка артишока и его использование в продовольствии |
Authors: | Kryzhska, Т. Danylenko, S. Xiulian, H. Крижська, Т. Даніленко, С. Хуліань, Х. Крыжская, Т. Даниленко, С. Хулиань, Х. |
Keywords: | artichoke powder physicochemical characteristics food industry порошок артишоку фізико-хімічні характеристики харчова промисловість порошок артишока физико-химические характеристики пищевая промышленность |
Issue Date: | 2020 |
Citation: | Kryzhska T. The Characteristics of the properties of artichoke powder and its use in food [Electronic resource] / T. Kryzhska, S. Danylenko, H. Xiulian // Foodresources, 2020. - № 15. - С.131-138 |
Abstract: | In the modern world, there is a need to enrich the daily human diet with vitamins, macro- and microelements, dietary fibers, which help to normalize metabolic processes, maintain and improve health, prevent diseases, and increase immunity. One of the most effective ways to prevent diseases associated with environmental pollution, to increase immunity is the systematic inclusion in the diet of products with protective properties, the use of enriched food with plant ingredients. Diet adjustment with fortified mass-consumption foods is one of the most effective and cost-effective interventions. Plant raw materials are of great value, primarily due to the specific combination of biologically and physiologically active components. In connection with the above, the subject of research is a biologically valuable plant product - Jerusalem artichoke powder. The aim of the work was a literary study of the physicochemical composition, functional and technological properties of Jerusalem artichoke powder and its application in the food industry. Information base of the research: scientific articles, materials of international congresses and symposiums, scientific-practical conferences, normative-technical documentation, patents, etc. Jerusalem artichoke, the scientific name Helianthus tuberosus, is a perennial herbaceous plant belonging to the genus Asteraceae sunflower. It is native to North America and is cultivated in Europe, North America and Asia to supplement the shortage of food and vegetables. Jerusalem artichoke whole powder is a white powder made from fresh Jerusalem artichoke after peeling, drying and crushing. Jerusalem artichoke is rich in nutrients. Including carbohydrates is 16. 6% (78% of which is Jerusalem artichoke polysaccharide, namely inulin). In addition, it also contains a small amount of protein, crude fiber, amino acids, vitamins and many minerals. It retains a large amount of nutrients of Jerusalem artichoke. As a dietary fiber complex, it is a very ideal functional food ingredient. It has the dual effects of dietary fiber and prebiotics and has also been officially recognized. Jerusalem artichoke whole powder has good gel properties and high nutritional value, and is widely used in dairy products, bread products, fish, meat products and biscuits. This article discusses the source, characteristics and status of the use of artichoke powder and provides links to the further development and use of artichoke powder in food products. У сучасному світі існує потреба збагатити щоденний раціон людини вітамінами, макро- та мікроелементами, харчовими волокнами, які сприяють нормалізації обмінних процесів, підтримці та поліпшенню здоров’я, профілактиці захворювань та підвищенню імунітету. Одним з найефективніших способів профілактики захворювань, пов’язаних із забрудненням навколишнього середовища, підвищення імунітету є систематичне включення в раціон продуктів із захисними властивостями, особливо вживання їжі збагаченої рослинними інгредієнтами. Корегування раціону за допомогою збагачених продуктів масового споживання є одним з найбільш діючих та економічно ефективних заходів. Рослинна сировина має велику цінність, насамперед завдяки специфічному поєднанню біологічно та фізіологічно активних компонентів. У зв’язку з вищевикладеним, предметом дослідження було обрано біологічно цінний рослинний продукт - порошок топінамбура. Метою роботи визначено літературне дослідження фізико-хімічного складу, функціональних та технологічних властивостей порошку топінамбура і його застосування в харчовій промисловості. Інформаційна база дослідження: наукові статті, матеріали міжнародних конгресів та симпозіумів, науково-практичних конференцій, нормативно-технічна документація, патенти тощо. Топінамбур, наукова назва Helianthus tuberosus - багаторічна трав'яниста рослина, що належить до роду соняшникових сортів айстрових. Він походить з Північної Америки і культивується в Європі, Північній Америці та Азії, щоб заповнити дефіцит їжі та овочів. Порошок топінамбура - це білий порошок, виготовлений зі свіжого артишоку після очищення, сушіння та подрібнення. Топінамбур багатий на поживні речовини. Включаючи вуглеводи - 16,6% (78% з яких - це полісахарид артишоку, а саме інулін). Крім того, він також містить невелику кількість білка, клітковину, амінокислоти, вітаміни та багато мінеральних речовин. У ньому зберігається велика кількість поживних речовин артишоку. Як харчовий волокнистий комплекс, це дуже ідеальний функціональний харчовий інгредієнт. Він має подвійну дію харчових волокон та пребіотиків, а також був офіційно визнаний. Порошок топінамбура має хороші гелеві властивості та високу харчову цінність, а також широко використовується в молочних продуктах, хлібних виробах, рибі, м’ясних продуктах та печиві. У цій статті розглянуто джерело, характеристики та статус застосування порошку артишоку та наводяться посилання на подальший розвиток та застосування порошку артишоку в харчових продуктах. |
Description: | В современном мире существует потребность обогатить ежедневный рацион человека витаминами, макро- и микроэлементами, пищевыми волокнами, которые способствуют нормализации обменных процессов, поддержке и улучшению здоровья, профилактике заболеваний и повышению иммунитета. Одним из самых эффективных способов профилактики заболеваний, связанных с загрязнением окружающей среды, повышения иммунитета является систематическое включение в рацион продуктов с защитными свойствами, особенно еды обогащенной растительными ингредиентами. Корректировка рациона с помощью обогащенных продуктов массового потребления является одним из наиболее действенных и экономически эффективных мероприятий. Растительное сырье имеет большую ценность, прежде всего благодаря специфическому сочетанию биологически и физиологически активных компонентов. В связи с вышеизложенным, предметом исследования был выбран биологически ценный растительный продукт - порошок топинамбура. Целью работы являеться литературное исследование физико-химического состава, функциональных и технологических свойств порошка топинамбура и его применение в пищевой промышленности. Информационная база исследования: научные статьи, материалы международных конгрессов и симпозиумов, научно-практических конференций, нормативно-техническая документация, патенты и тому подобное. Топинамбур, научное название Helianthus tuberosus - многолетнее травянистое растение, принадлежащее к роду подсолнечных сортов астровых. Он происходит из Северной Америки и культивируется в Европе, Северной Америке и Азии, чтобы восполнить дефицит пищи и овощей. Порошок топинамбура - это белый порошок, изготовленный из свежего артишока после очистки, сушки и измельчения. Топинамбур богат питательными веществами. Включая углеводы - 16,6% (78% из которых - это полисахарид артишока, а именно инулин). Кроме того, он также содержит небольшое количество белка, клетчатку, аминокислоты, витамины и много минеральных веществ. В нем хранится большое количество питательных веществ артишока. Как пищевой волокнистый комплекс, это очень идеальный функциональный пищевой ингредиент. Он обладает двойным действием пищевых волокон и пребиотиков, а также был официально признан. Порошок топинамбура имеет хорошие гелевые свойства и высокую пищевую ценность, а также широко используется в молочных продуктах, хлебных изделиях, рыбе, мясных продуктах и печенье. В этой статье рассмотрены источник, характеристики и статус применения порошка артишока и приводятся ссылки на дальнейшее развитие и применение порошка артишока в пищевых продуктах. |
URI: | http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8797 |
Appears in Collections: | Статті, тези доповідей |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Kryzhska T. The Characteristics.pdf | 918,18 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.