Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9249
Title: | Використання пробіотиків при вирощуванні індиків |
Other Titles: | Использование пробиотиков при выращивании индюков The use of probiotics in the cultivation of turkeys |
Authors: | Кітаева, Дар’я Віталіївна Петров, Роман Вікторович Китаева, Дарья Виталиевна Петров, Роман Викторович Kitaeva, Daria Vitaliivna Petrov, Roman Viktorovich |
Keywords: | птахівництво пробіотики благополуччя птицеводство пробиотики благополучие poultry farming probiotics welfare |
Issue Date: | 2020 |
Citation: | Кітаева Д. В. Використання пробіотиків при вирощуванні індиків [Електронний ресурс] / Д. В. Кітаева, Р. В. Петров // Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. - Series : Veterinary Sciences.- 2020. - №22(100). - Р. 23-27. - Режим доступу : https://doi.org/10.32718/nvlvet10004. - Заголовок з екрану |
Abstract: | В статті наведені дані щодо досліджень мікрофлори шлунково-кишкового тракту індичат після застосування пробіоти-ків. Метою роботи було дослідити мікрофлору шлунково-кишкового тракту, а також приріст індичат під час застосування пробіотиків. У дослідах використовували пробіотик, який містить у своєму складі рекомбінантні штами молочокислих бактерій симбіонтів кишківника птиці порівняно з препаратом на основі природних натуральних компонентів органо-мінерального похо-дження. При застосуванні пробіотиків стабілізується склад мікрофлори, зменшується виробництво токсичних речовин, цьому сприяє розмноження головної флори методом “конкурентного витіснення”. Вони розмножуються у шлунково-кишковому тракті й таким чином витісняють патогенні мікроорганізми, запобігають прикріпленню патогенних мікроорганізмів до стінки кишечни-ка та їх розмноженню, стимулюють імунну реакцію. Застосування пробіотика на основі молочнокисилих бактерій показало себе найбільш ефективно і забезпечило повне збереження поголів’я. За рахунок конкуренції він знижував рівень коліформних бактерій в середньому на6,67 % в дослідних групах; рівень молочнокислих бактерій в дослідних групах був на4,89 % вищий, ніж в контроль-ній. Використання пробіотика збільшило прирости ваги птиці на3,28 %. Достовірного впливу на органолептичні та фізико-хімічні властивості м’яса не було виявлено. Пробіотики сприяють більш раціональному використанню корму; активізують білковий і мінеральний обміни в організмі птиці, нормалізують травлення, підвищують середньодобові прирости живої маси, збільшують збереження поголів’я, тому їх доцільно використовувати в птахівничій галузі. В статье приведены данные по исследованиям микрофлоры желудочно-кишечного тракта индюшат после применения пробиоты ков. Целью работы было исследовать микрофлору желудочно-кишечного тракта, а также прирост индюшат при применении пробиотиков. В опытах использовали пробиотик, содержащий в своем составе рекомбинантные штаммы молочокислих бактерий симбионтов кишечника птицы по сравнению с препаратом на основе природных натуральных компонентов органо-минерального похо-ния. При применении пробиотиков стабилизируется состав микрофлоры, уменьшается производство токсичных веществ, этому способствует размножению главной флоры методом "конкурентного вытеснения". Они размножаются в желудочно-кишечном тракте и таким образом вытесняют патогенные микроорганизмы, предотвращают прикрепление патогенных микроорганизмов к стенке кишечного-ка и их размножению, стимулируют иммунную реакцию. Применение пробиотика на основе молочнокисилих бактерий показало себя наиболее эффективно и обеспечило полную сохранность поголовья. За счет конкуренции он снижал уровень колиформных бактерий в среднем на6,67% в исследовательских группах; уровень молочнокислых бактерий в опытных группах был на4,89% выше, чем в контрольной. Использование пробиотика увеличило привесы птицы на3,28%. Достоверного влияния на органолептические и физико-химические свойства мяса не было обнаружено. Пробиотики способствуют более рациональному использованию корма; активизируют Белка-ный и минеральный обмены в организме птицы, нормализуют пищеварение, повышают среднесуточные приросты живой массы, увеличивается ют сохранение поголовья, поэтому их целесообразно использовать в птицеводческой отрасли. |
Description: | The specific microclimate of poultry premises contributes to the accumulation of microflora, which may contain pathogenic and opportunistic microorganisms. The concentration of microorganisms in poultry houses increases over time and reduces the resistance of the bird. Researchers have reported very high growth rates of mesophilic aerobic microorganisms, which include most pathogenic bacteria, namely: gram-positive cocci (staphylococci, enterococci) and gram-negative bacteria of the family Enterobacteriaceae (Escherichia coli, Salmonella spp., Salmonella spp.). Proteus spp., Klebsiella spp., and Pseudomonas spp. The goal of our research was to investigate and compare the effectiveness of two probiotics for turkeys, one of which contains recombinant strains of lactic acid microorganisms of intestinal intestinal symbionts, and the other based on a mixture of biologically active substances based on natural components of organomineral origin. The task of our work: 1. To study the microflora of the gastrointestinal tract during the use of probiotics after the use of antiparasitic drugs in nematode invasion of turkeys. 2. Compare the growth of young animals with the use of probiotics and provide suggestions on the prospects for the most effective use of probiotics in the cultivation of turkeys. 3. Investigate changes in the physicochemical properties of turkey meat when using probiotics and compare them with controls. To conduct the experiment, three experimental groups of turkeys cross Hybrid converter, 14 days old, each with 10 heads. The first and second experimental groups were given an antiparasitic drug containing levamisole hydrochloride at a dose of 5 ml per 5 liters of water once. After that, probiotics were used for each experimental group of birds. Two types of probiotics were used in the experiments: the first contains recombinant strains of lactic acid microorganisms of intestinal intestinal symbionts: Bifidobacterium bifidum, Bacillus thermophilus, Bacillus coagulance, Bacillus subtilis. Has antimicrobial, antiviraland antioxidant activity; the second preparation contains a mixture of biologically active substances, based on natural ingredients of organo-mineral origin, which includes organic substances – fulvic and humic acids. The third group (control) used only the above antiparasitic drug. After the experiment, at the age of 78 days, poultry was slaughtered and studies of the effect of probiotics on weight, physicochemical parameters of meat. When testing turkeys for helminths. As a result of research, helminths were identified, which were attributed to the causative agent of heterakidosis - Heeterakis gallibarum. After that, it was decided to carry out deworming with levamisole hydrochloride. After a course of treatment, it was found that no deathswere observed in the first experimental group; in the second experimental group, one head died, and in the third control group, which did not use probiotics, the death was two heads. The use of probiotics due to competition reduces the level of total bacterial contamination and coliform bacteria in the experimental groups. And the level of lactic acid bacteria in the experimental groups was higher than in the control. The use of probiotics had a positive effect on weight gain of experimental turkeys, compared with the control group,where probiotics were not used. The difference in the first experimental group compared with the control averaged 618 g, and in the second group – 198 g. Post-mortem examination of turkey carcasses showed that the indicators of the experimental and control groups differ. In terms of external organoleptic characteristics, the meat obtained from the slaughter of experimental birds does not differ from the meat of poultry in the control group. Conclusions and prospects for further research. The use of probiotics based on lactic acid bacteria proved to be the most effective and ensured the complete preservation of livestock. Due tocompetition, it reduced the level of coliform bacteria by an average of 6.67 % in the experimental groups; the level of lactic acid bacteria in the experimental groups was 4.89 % higher than in the control. The use ofprobiotics increased the weight gain of poultry by 3.28 %. No significant effect on the organoleptic and physicochemical properties of meat was observed.In the future it is planned to study the microflora of turkey slaughter products. |
URI: | http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9249 |
Appears in Collections: | Статті, тези доповідей |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Кітаева Д. В. Використання пробіотиків.pdf | 503,58 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.