Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/9674
Назва: Investigation into the effects of essential oils on mycoflora and winter wheat seed germination
Інші назви: Вплив ефірних олій на мікофлору та проростання насіння пшениці озимої
Воздействие эфирных масел на микофлору и прорастание семян озимой пшеницы
Автори: Rozhkova, Tetiana Oleksandrivna
Zhuravska, Inna Anatoliivna
Nemerytska, Lyudmyla Volodymyrivna
Mozharovskyi, Sergey Vladimirovich
Matsyura, Alex
Stankevich, Sergey Vladimirovich
Popova, Larysa Vasylivna
Рожкова, Тетяна Олександрівна
Журавська, Інна Анатоліївна
Немерицька, Людмила Володимирівна
Можаровський, Сергій Володимирович
Мацура, Алекс
Станкевич, Сергій Володимирович
Попова, Лариса Василівна
Рожкова, Татьяна Александровна
Журавская, Инна Анатольевна
Немерицкая, Людмила Владимировна
Можаровский, Сергей Владимирович
Мацура, Алекс
Станкевич, Сергей Владимирович
Попова, Лариса Васильевна
Ключові слова: seed mycoflora
winter wheat
essential oils
мікрофлора насіння
пшениця озима
ефірні олії
микрофлора семян
озимая пшеница
эфирные масла
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Effects of essential oils on mycoflora and winter wheat seed germination [Electronic resource] / T. O. Rozhkova, I. A. Zhuravska, L. V. Nemerytska [and others] // Ukrainian Journal of Ecology. – 2021. – № 11 (1). – Р. 163-170.
Короткий огляд (реферат): The mycoflora of winter wheat seed consists of various fungi which differ as to the parasitism rate. Their harmfulness is connected with their phytotoxic action and ability to produce mycotoxins. It has been proved that essential oils from different plants have an effective antifungal impact, that is why we studied the effectiveness of 13 essential oils which were produced by LLC “Aromatyka”, Ukraine (cinnamon, orange, peppermint, rosemary, vervain, ylang-ylang, sandal, fennel, lavender, eucalypt, bergamot, frankincense, and geranium) on securing of a group of fungi from winter wheat seeds. The seed mycoflora of Bogdana variety harvested in 2017-2020 which was grown in the North-Eastern Forest-Steppe zone of Ukraine (Sumy oblast) was analyzed. A fungi complex analysis was made on the media PGA. The impact of essential oils on seed germinating ability and the length of wheat sprouts on the 7th day has been determined. A longstanding studying of seed treatment by essential oils showed their effects on mycoflora formation. These plants affected not only the fungi amount but also changed their secure spectrum. The studies admit a negative impact of fungi on seed germination and plant development. The highest seed germination equaled 95% under its treatment with rosemary and orange oils. But under seed treatment with rosemary oil, there appeared Fusarium sp. and Bipolaris sorokiniana (Sacc.) Shoem., which have a negative impact on seed germination. Orange oil has increased the amount of fungi of Penicillium sp. The best results (on the basis of three indices) had sandal oil, under which the fungus colony has increased half and seed germination equaled 61%, the sprout length was maximal when applying other oils (58.8 mm). The essential oils which fully inhibited seed and fungi development (cinnamon, fennel, vervain, geranium) were determined. The study of two of them as fungicides for treatments at the beginning of wheat flowering proved a similar effect to falcon on the change of the internal seed mycoflora. Мікофлора насіння пшениці озимої складається з різних за ступенем паразитизму грибів. Шкідливість цих грибів пов’язана з їх фітотоксичною дією та здатністю до продукування мікотоксинів. Доведено, що ефірні олії різних рослин мають ефективну антигрибну дію, тому провели вивчення ефективності впливу 13 ефірних олій виробництва ТОВ «Ароматика», Україна (кориці, апельсину, м’яти перцевої, розмарину, вербени, іланг-ілангу, санталу, фенхелю, лаванди, евкаліпту, бергамоту, ладану, герані) на виділення комплексу грибів з насіння пшениці озимої. Проаналізували мікофлору насіння сорту Богдана врожаїв 2017–2020 рр., яке виростили у північно-східному Лісостепу України (Сумська обл.). Аналіз грибного комплексу провели на середовищі КГА. Також визначили вплив ефірних олій на схожість насіння та довжину проростків пшениці на 7-ий день. Багаторічне вивчення обробки насіння ефірними оліями показало вплив на формування його мікофлори. Ці речовини вплинули не лише на кількість грибів, але і змінили спектр їх виділення. Відмітили негативний вплив на схожість насіння та розвиток рослин. Найвища схожість насіння склала 95% за обробки оліями розмарину та апельсину. Але за обробки розмариновою олією у спектрі мікофлори з’явились фузарієві гриби та Bipolaris sorokiniana (Sacc.) Shoem., які негативно впливають на проростання насіння. Апельсинова олія збільшила чисельність грибів з роду Penicillium sp. Найкращі результати за поєднання трьох показників мала санталова олія, коли за майже дворазового зменшення колоній схожість насіння склала 61%, а довжина проростків була максимальною серед інших олій (58,8 мм). Визначили ефірні олії, які повністю пригнічували розвиток насіння та грибів (кориця, фенхель, вербена, герань). Вивчення двох з них у якості фунгіцидів за обробки на початку цвітіння пшениці довело схожий вплив до фалькона на зміну внутрішньої мікофлори насіння.
Опис: Микофлора семян пшеницы озимой состоит из разных по степени паразитизма грибов. Вред этих грибов связан с их фитотоксическим действием и способностью к продуцированию микотоксинов. Доказано, что эфирные масла различных растений обладают эффективным антигрибным действием, поэтому провели изучение эффективности воздействия 13 эфирных масел производства ООО «Ароматика», Украина (корицы, апельсина, мяты перечной, розмарина, вербены, иланг-иланга, сантала, фенхеля, лаванды, эвкалипта, бергамота, ладана, герани) на выделение комплекса грибов из семян озимой пшеницы. Проанализировали микофлору семян сорта Богдана урожаев 2017-2020 гг., которые вырастили в северо-восточной Лесостепи Украины (Сумская обл.). Анализ грибного комплекса был проведен на среде КГА. Также определили влияние эфирных масел на всхожесть семян и длину проростков пшеницы на 7-й день. Многолетнее изучение обработки семян эфирными маслами показало влияние на формирование его микофлоры. Эти вещества повлияли не только на количество грибов, но изменили спектр их выделения. Заметили негативное влияние на всхожесть семян и развитие растений. Высокая всхожесть семян составила 95% при обработке маслами розмарина и апельсина. Но при обработке розмариновым маслом в спектре микофлоры появились фузариевые грибы и Bipolaris sorokiniana (Sacc.) Shoem., негативно влияющие на прорастание семян. Апельсиновое масло увеличило количество грибов из рода Penicillium sp. Лучшие результаты при сочетании трех показателей имело санталовое масло, когда при почти двукратном уменьшении колоний всхожесть семян составила 61%, а длина проростков была максимальной среди других масел (58,8 мм). Определили эфирные масла, полностью подавляющие развитие семян и грибов (корица, фенхель, вербена, герань). Изучение двух из них в качестве фунгицидов при обработке в начале цветения пшеницы имело влияние на изменение внутренней микофлоры семян как у фалькона.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9674
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
№4.pdf630,26 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.