Короткий опис(реферат):
Випускна робота магістра викладена на 64 сторінках, в 9 таблицях, 16
рисунках, 1 додатку та 80 бібліографічних джерелах. Метою роботи є вивчення,
аналіз та покращення забійних якостей свиней за використання різних методів їх
кастрації на прикладі свинарського господарства ТОВ НВП «Глобинський
свинокомплекс» Полтавської області. Об’єкт досліджень: методи кастрації
свиней та передзабійна маса свиней, які здійснюють вплив на їх забійні якості.
Предмет досліджень – відгодівельні та забійні якості свиней та економічна
ефективність діяльності винокомплексу за використання імунної кастрації
кнурців.
Для досягнення мети дипломного проекту було вивчено особливості
технологічного процесу вирощування свиней на свинкомплексі за використання
методу хірургічної та імунологічної кастарції. За рахунок аналізу виробничих
даних було вивчено методи кастрації кнурців та виявлено їх вплив в комбінації з
різною передзабійною масою на забійні показники поголів’я свиней у
господарстві. Також було виявлено проблемні питання кастрації кнурців, які
вимагають додаткового вивчення та запропоновано методи їх вирішення.
Промислове стадо ТОВ НВП «Глобинський свинокомплекс» складається з
гібридних свиней ірландського походження, які походять від генетичної
компанії «Hermitage Genetics». Як материнська лінія використовуються в
основному свиноматки порід ірландська велика біла та ірландський ландрас. Для
створення товарних гібридів використовуються свинки лінії «Кембро», яка є
поєднанням цих двох порід. У промислових умовах свині цієї лінії забезпечують
15-17 поросят на опорос, з яких до відлучення вирощують 13-14 поросят. За рік
від однієї свиноматки отримують 32-36 поросят.
Як батьківську лінію свиней ірландської селекції найбільш часто
використовують термінальну синтетичну лінію Maxgroo, створену на основі
генотипів ірландського дюрока та пєтрена. Ця лінія призначена для досягнення
максимальних показників швидкості росту, середньодобового приросту та
ефективності використання корму при відгодівлі свиней.
У ТОВ НВП «Глобинський свинокомплекс» технологія відгодівлі
базується на використанні сучасного обладнання, яке дозволяє застосовувати
різні методи годівлі, що по-різному впливають на відгодівельні та забійні
показники свиней. На основі дипломного проекту були запропоновані заходи,
що рекомендують використання рідкого методу годівлі для відгодівельного
молодняку перед забоєм, що сприятиме збільшенню приросту живої маси та
покращенню забійних характеристик, а також підвищенню економічної
ефективності виробництва свинини в господарстві.
Суть розробки, основні результати:
The master's thesis is presented on 64 pages, includes 9 tables, 16 figures, 1
appendix, and 80 bibliographic sources. The objective of the work is to study, analyze,
and improve the slaughter traits of pigs through the use of different castration methods,
based on the example of the pig farming enterprise LLC NVP "Globinsky Pig
Complex" in the Poltava region. The subject of the study is the castration methods and
pre-slaughter weight of pigs that influence their slaughter traits, while the focus is on
the slaughter traits and economic efficiency of the farm when immunocastration of
boars is used.
To achieve the objective of the thesis, the technological process of pig farming
at the pig complex was examined, focusing on both surgical and immunocastration
methods. Through the analysis of production data, the impact of these castration
methods in combination with varying pre-slaughter weights on the slaughter
characteristics of the pigs was studied. Additionally, problematic issues related to boar
castration, requiring further investigation, were identified, and potential solutions were
proposed.
The industrial herd of LLC NVP "Globinsky Pig Complex" consists of hybrid
pigs of Irish origin from the genetics company "Hermitage Genetics". The maternal
line mainly includes sows of the Irish Large White and Irish Landrace breeds. To
produce commercial hybrids, sows of the "Cambo" maternal line, which are a cross of
Large White and Landrace, are used. Under industrial conditions, these sows produce
15-17 piglets per litter, with 13-14 raised to weaning. Annually, one sow produces 32-
36 piglets.
For the paternal line of Irish-bred pigs, the most commonly used is the terminal
synthetic line Maxgroo, created from the Irish Duroc and Pietrain genotypes. This line
is designed to achieve maximum growth rates, daily weight gain, and feed conversion
efficiency for pigs in fattening.
At LLC NVP "Globinsky Pig Complex," the feeding technology is based on the
use of modern equipment, which allows for various feeding methods that influence the
fattening and slaughter characteristics of the pigs. The thesis suggests measures that
recommend using a liquid feeding method for fattening young pigs before slaughter,
which would improve live weight gain, enhance slaughter characteristics, and increase
the economic efficiency of pork production on the farm.