Короткий опис(реферат):
Кваліфікаційна робота присвячена розробці технологічної та апаратурної схем виробництва гіалуронової кислоти за допомогою бактеріального штаму Streptococcus zooepidemicus ATCC 39920. Даний бактеріальний штам синтезується при рості на субстраті із сахарози з додаванням гідролізату казеїну, дріжджового екстракту та солей.
Гіалуронова кислота - це природний полімер, присутній у всьому тілі, що має високі зволожуючи і ремоделюючи властивості. У найбільшої концентрації міститься в рідинах ока і суглобах. Виділяється із хрящьових тканин тварин або синтезується біотехнологічним способом за участі мікроорганізмів.
Розрахована річна потужність виробництва згідно статистики людей по Україні, які мають потребу в гіалуроновій кислоті в ролі замінника синовіальної рідини для лікування хвороби остеоартрозу.
Технологічний процес складається з допоміжних стадій та основних робіт. У фіналі технологічний процес закінчується післяферментаційними роботами. Останнє це фасування, пакування, маркування та відвантаження.
Кваліфікаційна робота містить 61 сторінок друкованого тексту, 6 таблиць, 6 рисунків і складається з вступу, трьох розділів, списку використаної літератури (44 джерел) та додатки.
Суть розробки, основні результати:
The qualification work is devoted to the development of technological and hardware schemes for the production of hyaluronic acid using the bacterial strain Streptococcus zooepidemicus ATCC 39920. This bacterial strain is synthesised by growing on a sucrose substrate with the addition of casein hydrolysate, yeast extract and salts.
Hyaluronic acid is a natural polymer present throughout the body that has high moisturising and remodelling properties. It is found in the highest concentration in eye fluids and joints. It is extracted from animal cartilage tissues or synthesised by biotechnology using microorganisms.
The annual production capacity was calculated based on the statistics of people in Ukraine who need hyaluronic acid as a synovial fluid substitute for the treatment of osteoarthritis.
The technological process consists of auxiliary stages and main operations. Finally, the technological process ends with post-fermentation work. The latter includes packing, labelling and shipping.
The qualification work contains 61 pages of printed text, 6 tables, 6 figures and consists of an introduction, three chapters, a list of references (44 sources).