Короткий опис(реферат):
Аскорбінова кислота (АК) є одним з найважливіших вітамінів, що споживаються з їжею, завдяки її критичній ролі в багатьох біологічних процесах. Хоча людський організм не може її синтезувати, АК є необхідною для підтримки здорової структури тіла, діючи як кофактор багатьох ферментів, що беруть участь у синтезі колагену та ефективній імунній системі. Водночас АК використовується в косметичній галузі завдяки своїм антиоксидантним та антипігментним властивостям, у харчовій промисловості як добавка та в хімічному синтезі як відновник. АК може бути хімічно синтезована, отримана шляхом окислювальної ферментації бактерій або екстрагована з природних джерел. У цьому огляді розглядаються найновіші розробки в її виробництві, включаючи методи екстракції вітаміну С з рослин, фруктів, овочів, водоростей та листя, а також зосереджена на найпоширеніших екологічно чистих методах, тобто екстракції за допомогою ультразвуку, екстракції за допомогою мікрохвиль, рідинній екстракції під тиском та екстракції надкритичною рідиною. Ці методи базуються на м'яких умовах екстракції, екологічно чистих розчинниках, низькому споживанні часу, вартості та енергії. Натомість, їх вихід екстракції порівнянний або навіть вищий, ніж у традиційних методів.
Суть розробки, основні результати:
Ascorbic acid (AA) is one of the most important vitamins consumed through the diet due to its critical role in many biological processes. Although the human body cannot synthesize it, AA is essential in maintaining healthy bodily structure, acting as a cofactor of many enzymes involved in collagen synthesis and an efficient immune system. At the same time, AA is used in the cosmetic field for its antioxidant and antipigmentary properties, in the food industry as additive, and in chemical synthesis as reducing agent. AA can be chemically synthesized, produced by the oxidative fermentation of bacteria, or extracted from natural sources. This review addresses the most recent developments in its manufacture, including techniques for extracting vitamin C from plants, fruits, vegetables, algae, and leaves, and focusing on the most commonly used green methods, i.e., ultrasound-assisted extraction, microwave-assisted extraction, pressurized liquid extraction, and supercritical fluid extraction. These methods are based on mild extraction conditions, environmentally friendly solvents, low time, cost, and energy consumption. In contrast, their extraction yields are comparable to or even higher than those of conventional methods.