00 DSpace/Manakin Repository

Технологія виробництва аскорбінової кислоти

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Олійник, Олександр Миколайович
dc.contributor.author Oleinyk, Oleksandr Mykolayovych
dc.date.accessioned 2025-09-19T06:01:02Z
dc.date.available 2025-09-19T06:01:02Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник Н. М. Іншина uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14522
dc.description Ascorbic acid (AA) is one of the most important vitamins consumed through the diet due to its critical role in many biological processes. Although the human body cannot synthesize it, AA is essential in maintaining healthy bodily structure, acting as a cofactor of many enzymes involved in collagen synthesis and an efficient immune system. At the same time, AA is used in the cosmetic field for its antioxidant and antipigmentary properties, in the food industry as additive, and in chemical synthesis as reducing agent. AA can be chemically synthesized, produced by the oxidative fermentation of bacteria, or extracted from natural sources. This review addresses the most recent developments in its manufacture, including techniques for extracting vitamin C from plants, fruits, vegetables, algae, and leaves, and focusing on the most commonly used green methods, i.e., ultrasound-assisted extraction, microwave-assisted extraction, pressurized liquid extraction, and supercritical fluid extraction. These methods are based on mild extraction conditions, environmentally friendly solvents, low time, cost, and energy consumption. In contrast, their extraction yields are comparable to or even higher than those of conventional methods. uk_UA
dc.description.abstract Аскорбінова кислота (АК) є одним з найважливіших вітамінів, що споживаються з їжею, завдяки її критичній ролі в багатьох біологічних процесах. Хоча людський організм не може її синтезувати, АК є необхідною для підтримки здорової структури тіла, діючи як кофактор багатьох ферментів, що беруть участь у синтезі колагену та ефективній імунній системі. Водночас АК використовується в косметичній галузі завдяки своїм антиоксидантним та антипігментним властивостям, у харчовій промисловості як добавка та в хімічному синтезі як відновник. АК може бути хімічно синтезована, отримана шляхом окислювальної ферментації бактерій або екстрагована з природних джерел. У цьому огляді розглядаються найновіші розробки в її виробництві, включаючи методи екстракції вітаміну С з рослин, фруктів, овочів, водоростей та листя, а також зосереджена на найпоширеніших екологічно чистих методах, тобто екстракції за допомогою ультразвуку, екстракції за допомогою мікрохвиль, рідинній екстракції під тиском та екстракції надкритичною рідиною. Ці методи базуються на м'яких умовах екстракції, екологічно чистих розчинниках, низькому споживанні часу, вартості та енергії. Натомість, їх вихід екстракції порівнянний або навіть вищий, ніж у традиційних методів. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject аскорбінова кислота uk_UA
dc.subject вітамін С uk_UA
dc.subject метод зеленої екстракції uk_UA
dc.subject ascorbic acid uk_UA
dc.subject vitamin C uk_UA
dc.subject green extraction method uk_UA
dc.title Технологія виробництва аскорбінової кислоти uk_UA
dc.title.alternative Technology of ascorbic acid production uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу