Короткий опис(реферат):
Метою досліджень було встановити залежність інтенсивності росту самців свиней та дослідити економічний ефект від застосування методів хірургічної та імунної кастрації в умовах індустріального свинарського
комплексу й оцінити економічну ефективність виробництва свинини за використання різних способів кастрації.
Встановлено, що під час підсисного періоду різниця між хірургічно та імунологічно кастрованими самцями свиней в інтенсивності росту склала менше одного відсотка, тоді як в період дорощування вона зросла до 3,8%, а
в перший період відгодівлі збільшилась до 6,6%, тоді як в його заключній фазі знизилась до 4,2%. За абсолютними
приростами вона становила в підсисний період 0,04 кг, за період дорощування 1,2кг, в перший період відгодівлі
2,5 кг, а в заключній її фазі 2,4 кг. За середньою живою масою на початок і на кінець підсисного періоду різниця була
незмінною і склала всього 0,8%, тоді як по завершенню періоду дорощування вона сягнула 4,3%, на кінець першого
періоду відгодівлі становила 5,6%, та на кінець останнього йог періоду склала 4,9%. Доведено, що при проведені
імунокастрації кнурців порівняно з хірургічною кастрацією за сухого типу годівлі відбулося підвищення середньодобових приростів на дорощуванні на 5,21% та на відгодівлі на 10,11%, абсолютних приростів на дорощуванні
на 18,46% й на відгодівлі на 5,30%, зростання живої маси тварин по завершенню відгодівлі на 7,40%, покращення
конверсії корму на дорощуванні на 1,48%, на відгодівлі на 4,33% та на 5,04% від народження до забою. Водночас
імунокастровані самці свиней спожили за життя більше на 2,54 % кормів, вартість яких була на 5,07% вищою
порівняно з хірургічними кастратами, а з врахуванням вартості вакцинації на 8,84%. Тоді як вартість кормів
і вакцини в розрахунку на 1 кг приросту виявилась лише на 1,27% вищою у імунокастрованих тварин порівняно
з хірургічно кастрованими аналогами.
Суть розробки, основні результати:
The purpose of the research was to establish the dependence of the intensity of growth of male pigs and to investigate
the economic effect of the use of surgical and immune castration methods in the conditions of an industrial pig complex
and to evaluate the economic efficiency of pork production using different methods of castration. It was found that during
the weaning period, the difference between surgically and immunologically castrated male pigs in the intensity of growth
was less than one percent, while in the growing period it increased to 3.8%, and in the first period of fattening it increased to
6.6%, while in its final phase, it decreased to 4.2%. In terms of absolute gains, it was 0.04 kg in the weaning period, 1.2 kg
in the growing period, 2.5 kg in the first fattening period, and 2.4 kg in its final phase. According to the average live weight
at the beginning and at the end of the suckling period, the difference was unchanged and amounted to only 0.8%, while
at the end of the growing period it reached 4.3%, at the end of the first fattening period it was 5.6%, and at the end of the last
during that period was 4.9%. It has been proven that when immunocastration of boars was carried out compared to surgical
castration under dry feeding, the average daily growth rate increased by 5.21% and fattening by 10.11%, the absolute growth
rate by 18.46% and fattening by 5.30%, increase in live weight of animals at the end of fattening by 7.40%, improvement
of feed conversion in rearing by 1.48%, in fattening by 4.33% and by 5.04% from birth to slaughter. At the same time,
immunocastrated male pigs consumed 2.54% more feed during their lifetime, the cost of which was 5.07% higher compared
to surgical castrates, and taking into account the cost of vaccination by 8.84%. While the cost of feed and vaccine per 1 kg
of gain was only 1.27% higher in immunocastrated animals compared to surgically castrated counterparts