Abstract:
В Україні контроль за якістю і безпекою сировини та продуктів тваринного походження покладено на службу ветеринарної медицини. Важливим об'єктом у цьому контролі є м'ясо забійних тварин. М'ясо як сировина може легко піддаватися псуванню, і становлячи тим самим великий ризик для споживачів (Береза І.Г., 1991; Власенко В.В., Кравців Р.Й., 1999).
Факторами, що впливають на процес псування м'яса можуть бути як самі тварини, які неправильно підготовлені до забою, так і порушення їх годівлі та втримання. Як наслідок, може реєструватися м'ясо з ознаками РSE та DFD,що має нижчі споживчі та технологічні властивості. Тому в розвинених країнах, таких як Англія, Франція, Австралія, Польща обов'язковою є класифікація м'яса за ознаками РSE та DFD важливе значення для виробництва високоякісних м'ясних продуктів. В Украине контроль за качеством и безопасностью сырья и продуктов животного происхождения возложены на службу ветеринарной медицины. Важным объектом в этом контроле является мясо убойных животных. Мясо как сырье может легко подвергаться порче, и составляя тем самым большой риск для потребителей (Береза И.Г., 1991; Власенко В.В., Кравцов р.Й., 1999).
Факторами, влияющими на процесс порчи мяса могут быть как сами животные, неправильно подготовлены к забою, так и нарушения их кормления и удержания. Как следствие, может регистрироваться мясо с признаками РSE и DFD, имеющий ниже потребительские и технологические свойства. Поэтому в развитых странах, таких как Англия, Франция, Австралия, Польша обязательна классификация мяса по признакам РSE и DFD важное значение для производства высококачественных мясных продуктов.