Короткий опис(реферат):
У науковому виданні розглянуто та узагальнено методики визначення стійкості зразків пшениці до збудників основних хвороб, за поширеністю та інтенсивністю їх розвитку. Розглянуто особливості аналізу та диференціації досліджуваних зразків за резистентністю до патогенів. Наведено генетичні фактори стійкості пшениці та методи ідентифікації інтрогресивних форм в геномі пшениці. Представлені результати створення ліній пшениці м’якої озимої з резистентністю до листкових хвороб. В научном издании рассмотрены и обобщены методики определения устойчивости образцов пшеницы к возбудителям основных болезней, по распространенности и интенсивности их развития. Рассмотрены особенности анализа и дифференциации исследуемых образцов по резистентности к патогенам. Приведены генетические факторы устойчивости пшеницы и методы идентификации интрогресивних форм в геноме пшеницы. Представлены результаты создания линий пшеницы мягкой озимой с резистентностью к листовых болезней.
Суть розробки, основні результати:
The scientific publication considers and generalizes the methods of determining the resistance of wheat samples to pathogens of major diseases, the prevalence and intensity of their development. Peculiarities of analysis and differentiation of the studied samples by resistance to pathogens are considered. Genetic factors of wheat resistance and methods of introgressive forms identification in the wheat genome are given. The results of the selection of bread winter wheat lines with resistance to leaf diseases are presented.