Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10368
Назва: | Порівняння якісних показників молока корів української бурої молочної та симентальської порід |
Інші назви: | Comparison of quality indicators of cow's milk Ukrainian brown of dairy and simmental breeds |
Автори: | Чернявська, Тетяна Олексіївна Chernyavska, T. O. |
Ключові слова: | молоко порода кореляція milk breed correlation |
Дата публікації: | 2022 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Чернявська Т. О. Порівняння якісних показників молока корів української бурої молочної та симентальської порід [Електронний ресурс] / Т. О. Чернявська // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2022. – Вип. 1 (48). – С. 92-95. |
Короткий огляд (реферат): | Формування якісних та кількісних показників молочної продуктивності корів мають вплив генотипові та паратипові чинники. Між тваринами різних порід існує велика різниця за величиною надоїв та вмісту в молоці окремих його складових. Найвищі надої у світі притаманні коровам голштинської породи. Але при цьому тварини цієї породи поступаються за вмістом жиру та білка в молоці коровам таких порід, як джерсейська та швіцька. Для виконання поставленої мети, проведені в державному племінному заводі ДП «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України», Сумського району на 50 тваринах української бурої молочної породи та поголів’ї корів симентальської породи, що утримуються в ПЗ «Михайлівка» Лебединського району Сумської області (n = 46) та СФГ «Урожай» Роменського району Сумської області (n = 30). Вміст складових в молоці визначали у лабораторії Сумського національного аграрного університету на обладнанні Ultrasonic milk analyzer Master Classic виробник Milkotester Ltd (Болгарія). В результаті проведених досліджень встановлено, що за середньою величиною надоїв тварини піддослідних порід відповідають стандартам породи. Перевагу за цією ознакою мали тварини української бурої молочної породи (на 3%). За вмістом жиру та білка в молоці корови переважали стандарти порід. За вмістом основних складових молока статистично незначущу перевагу мали тварини симентальської породи. При цьому вони також переважали за вмістом соматичних клітин. Встановлено, що у тварин досліджуваних порід між вмістом окремих складових існує взаємозв’язки різного напрямку та величини. Статистично значущі коефіцієнти кореляції виявлені між вмістом: жиру та білка; жиру та казеїну; жиру та сухої речовини;білка та казеїну; білка та сухої речовини; білка та сухого знежиреного молочного залишку. Встановлено статистично значущий зв'язок між вмістом соматичних клітин та вмістом окремих складових молока. Зниження вмісту лактози, сухої речовини та сухого знежиреного молочного залишку відмічено при зростанні вмісту соматичних клітин в молоці. |
Опис: | The formation of qualitative and quantitative indicators of milk productivity of cows is influenced by genotypic and paratypic factors. There is a big difference between animals of different breeds in terms of milk yield and milk content of its individual components. The highest milk yields in the world are inherent in Holstein cows. However, animals of this breed are inferior in terms of fat and protein content in the milk of cows of breeds such as Jersey and Swiss. To achieve this goal, conducted in the state breeding plant SE "Research Farm of the Institute of Agriculture of the Northeast of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine", Sumy region on 50 animals of Ukrainian brown dairy breed and Simmental cows kept in PZ "Mykhailivka" Lebedyn district of Sumy region (n = 46) and SFG "Harvest" Romensky district of Sumy region (n = 30). The content of components in milk was determined in the laboratory of Sumy National Agrarian University on the equipment Ultrasonic milk analyzer Master Classic manufacturer Milkotester Ltd (Bulgaria). As a result of the conducted researches it is established that on average value of milkings of animals of experimental breeds correspond to breed standards. Animals of the Ukrainian brown dairy breed had an advantage on this basis (by 3%). In terms of fat and protein content in cow's milk, breed standards prevailed. Simmental animals had a statistically insignificant advantage in terms of the content of the main components of milk. At the same time, they also predominated in the content of somatic cells. Found that animals of the studied breeds between the content of individual components there are relationships of different direction and magnitude. Statistically significant correlation coefficients were found between the content of: fat and protein; fat and casein; fat and dry matter, protein and casein; protein and dry matter; protein and skimmed milk powder. A statistically significant relationship between somatic cell content and the content of individual components of milk has been established. Decreases in lactose, dry matter and skimmed milk solids were observed with increasing somatic cell content in milk. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10368 |
Розташовується у зібраннях: | Науковий журнал "Вісник СНАУ" |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
7.pdf | 267,39 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.