Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11829
Назва: The formation of indicators of the quality of buckwheat grain depending on the elements of technology
Інші назви: Формування показників якості зерна гречки в залежності від елементів технології
Автори: Oleksandr, Mashchenko
Lyudmyla, Kriuchko
Roman, Bordun
Anatoliy, Podhaietskyi
Ivan, Sobran
Gennadiy, Davydenko
Valentina, Toryanik
Maksym, Hnitetskyi
Roman, Kuzmenko
Олександр, Мащенко
Людмила, Крючко
Роман, Бордун
Анатолій, Подгаєцький
Іван, Собран
Геннадій, Давиденко
Валентина, Торяник
Максим, Гнітецький
Роман, Кузьменко
Ключові слова: buckwheat
productivity
variety
гречка
продуктивність
сорт
Дата публікації: 2024
Бібліографічний опис: The formation of indicators of the quality of buckwheat grain depending on the elements of technology [Electronic resource] / Oleksandr Mashchenko, Lyudmyla Kriuchko, Roman Bordun [and athers] // Modern Phytomorphology. – 2024. – Vol. 18. – Р. 12-16.
Короткий огляд (реферат): The purpose of the research was to determine the response of buckwheat varieties of different morphotypes to sowing dates and methods and to evaluate the influence of these factors on the formation of productivity indicators and qualitative characteristics of buckwheat. To find out the agrobiological features of the growth and development of buckwheat plants depending on the action and interaction of the researched elements of cultivation technology. Based on the results of the research, it was established that the grain quality indicators of both varieties of buckwheat depended to a greater extent on the genetic properties of the variety, to a lesser extent on the terms and methods of sowing. This made it possible to reveal a complex reaction in unstable weather conditions during the growing season and years of research that influenced their change. Buckwheat by–products in the form of straw and chaff make it possible to obtain valuable fodder, for the Slobozhanka variety in feed units from 1.86 t/ha to 2.29 t/ha, and for the Yaroslavna variety – forage units from 2.05 t/ha to 2.27 t/ha. Thus, buckwheat, in addition to grain, provides farms with a fodder base in the amount of 6.2 t/ha to 7.6 t/ha of straw, which in terms of nutrition is close to the hay of perennial grasses, and in terms of mineral composition to leguminous grasses.
Опис: Мета досліджень – визначити реакцію сортів гречки різних морфотипів на строки і способи сівби та оцінити вплив цих факторів на формування показників продуктивності та якісних характеристик гречки. З’ясувати агробіологічні особливості росту та розвитку рослин гречки залежно від дії та взаємодії досліджуваних елементів технології вирощування. За результатами досліджень встановлено, що показники якості зерна обох сортів гречки більшою мірою залежали від генетичних властивостей сорту, меншою – від строків і способів сівби. Це дозволило виявити складну реакцію в нестабільних погодних умовах протягом вегетаційного періоду та багаторічних досліджень, що вплинуло на їх зміну. Побічна продукція гречки у вигляді соломи та полови дає змогу отримувати цінні корми, для сорту Слобожанка в кормових одиницях від 1,86 т/га до 2,29 т/га, а для сорту Ярославна – від 2,05 т/га. до 2,27 т/га. Таким чином, гречка, крім зерна, забезпечує господарства кормовою базою в кількості від 6,2 т/га до 7,6 т/га соломи, яка за поживністю наближається до сіна багаторічних трав, а за мінеральною. складу до бобових трав.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11829
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2.pdf360,67 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.