Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12091
Назва: | The influence of ultrasonic processing on the structure and electrophysical properties of fruit in combined drying |
Інші назви: | Аналіз впливу ультразвукової обробки на структуру та електрофізичні властивості фруктів при комбінованому сушінні |
Автори: | Сhervinsky, Leonid Savoiskyi, Oleksandr Sirenko, Viktor Червінський, Леонід Степанович Савойський, Олександр Юрійович Сіренко, Віктор Федорович |
Ключові слова: | raw apple convective dehydration direct electric heating фрукти комбіноване сушіння ультразвук |
Дата публікації: | 2023 |
Бібліографічний опис: | Сhervinsky L. The influence of ultrasonic processing on the structure and electrophysical properties of fruit in combined drying [Electronic resource] / L. Сhervinsky, О. Savoiskyi, V. Sirenko // Machinery & Energetics. – 2023. – Vol. 14, № 2. – Р. 70-79. – Режим доступу : https://doi.org/10.31548/machinery/2.2023.70. – Заголовок з екрану. |
Короткий огляд (реферат): | The use of ultrasonic vibrations to intensify technological processes of processing agricultural products is becoming more and more widespread in the food industry. Because of the unique effect on raw materials, low-frequency ultrasonic waves are usually used to intensify the processes of freezing, thawing and drying. Studying the impact of ultrasonic treatment before drying raw materials is a particularly relevant issue, as it can lead to a decrease in energy consumption for the dehydration process. The purpose of the work is to study the influence of ultrasonic treatment on the change in electrophysical parameters and the structure of apple raw materials in the process of combined drying using direct electric heating. Ultrasonic processing of apples before drying was carried out in an ultrasonic bath filled with water for 5, 10 and 20 minutes. On the basis of the conducted experimental studies, the dependence of the magnitude of the current flowing through the sample in the process of combined drying using direct electric heating on the duration of processing of raw materials in an ultrasonic bath was obtained. The influence of ultrasound on the maximum values of the current during direct electric heating was determined. The dependence of changes in the specific electrical resistance of apple samples during their dehydration at different durations of preliminary ultrasonic treatment was investigated. The influence of ultrasound on the initial specific electrical resistance of apples, the duration of electroplasmolysis and the value of the specific electrical resistance at which the maximum values of the direct electric heating current are observed are determined. With the help of raster electron microscopy, pictures of the structure of the surfaces of dried apple samples were obtained with different combinations of the duration of ultrasound treatment and the methods of supplying heat to the raw materials during the drying process. The obtained results of experimental studies of the effect of preliminary ultrasonic treatment on the electrophysical parameters of raw materials in the process of combined drying and the surface structure of dried apples can become a prerequisite for the development of an energy-efficient technical means of ultrasonic treatment of fruit and vegetable raw materials before drying and the selection of optimal operating modes. |
Опис: | Використання ультразвукових коливань для інтенсифікації технологічних процесів переробки сільськогосподарської продукції набуває все більшого поширення в харчовій промисловості. Через унікальний вплив на сировину, низькочастотні ультразвукові хвилі зазвичай використовуються для інтенсифікації процесів заморожування, відтавання та сушіння. Дослідження впливу ультразвукової обробки перед сушінням сировини є особливо актуальним питанням, оскільки може призвести до зниження енерговитрат на здійснення процесу зневоднення. Метою роботи є дослідження впливу ультразвукової обробки на зміну електрофізичних параметрів та структуру яблучної сировини в процесі комбінованого сушіння з використанням прямого електричного нагріву. Ультразвукову обробку яблук перед сушінням проводили в ультразвуковій ванні, заповненій водою, протягом 5, 10 та 20 хв. На основі проведених експериментальних досліджень отримано залежності величини сили струму, що перетікає через зразок в процесі комбінованого сушіння з використанням прямого електронагріву від тривалості обробки сировини в ультразвуковій ванні. Визначено влив ультразвуку на максимальні значення сили струму при прямому електронагріві. Досліджено залежності зміни питомого електричного опору зразків яблук в процесі їх зневоднення при різній тривалості попередньої ультразвукової обробки. Визначено вплив ультразвуку на початковий питомий електричний опір яблук, тривалість електроплазмолізу та значення питомого електричного опору, при яких спостерігаються максимальні значення струму прямого електронагріву. За допомогою методів растрової електронної мікроскопії отримано знімки структури поверхонь висушених зразків яблук при різних комбінаціях тривалості обробки ультразвуком та способів підводу тепла до сировини в процесі сушіння. Отримані результати експериментальних досліджень впливу попередньої ультразвукової обробки на електрофізичні параметри сировини в процесі комбінованого сушіння та структуру поверхні висушених яблук можуть стати передумовою для розробки енергоефективного технічного засобу ультразвукової обробки плодоовочевої сировини перед сушінням та вибору оптимальних режимів роботи. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12091 |
Розташовується у зібраннях: | Статті, тези доповідей |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
3. Червінський, Савойський. Сіренко. The influence of ultrasonic processing.pdf | 3,51 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.