Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12474
Назва: Удосконалення технології виготовлення Адигейського сиру
Інші назви: Improvement of the production technology of Adygeа cheese
Автори: Дмитраков, Андрій Михайлович
Dmitrakov, A. M.
Ключові слова: сир м’який
рослинні добавки
вітаміни
soft cheese
herbal supplements
vitamins
Дата публікації: 2024
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Факультет харчових технологій ; наук. керівник Н. В. Болгова
Короткий огляд (реферат): Розробка технологій класичних продуктів з підвищеною біологічною цінністю залишається актуальною і сьогодні. Все більше уваги науковці приділяють саме внесенню біологічно активних добавок в натуральному носії. Збагачення молочних продуктів вітамінами та вітаміновмісними добавками набуло нового піку з огляду на популяризацію здорового харчування. Адигейський сир відноситься до групи м’яких свіжих сирів, виробництво можна охарактеризувати простотою організації технологічного процесу і високою рентабельністю. Сири даного виду вирізняються біологічною і харчовою цінністю, високими смаковими властивостями. Основною метою кваліфікаційної роботи є удосконалення технології виробництва Адигейського сиру шляхом його збагачення вітаміновмісними рослинними добавками. Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є технологія виробництва Адигейського сиру. Предмет дослідження. Предметом дослідження є Адигейський сир збагачений паприкою. Удосконалення технології сиру Адигейского методом збагачення продукту вітаміновмісними інгредієнтами поставило перед нами ряд завдань: -вибір і обґрунтування інгредієнта; -розробка рецептурних зразків; -виробництво дослідних зразків; -розробка інноваційної технологічної схеми; -дослідження показників якості та безпеки та визначення термінів зберігання. Всі поставлені завдання були реалізовані методом виконання 5-ти розділів кваліфікаційної роботи: -обрано вітаміновмісний інгредієнт, який було вирішено використовувати в якості добавки – свіжу паприку; - розроблено, розраховано та обгрунтовано 3 експериментальні рецептури; - вироблено згідно розроблених рецептур ряд експериментальних зразків. Дегустаційною комісією обрано один для подальших експериментів; - з урахуванням необхідності проведення додаткових технологічних операцій при виробництві експериментальних зразків, було розроблено інноваційну технологічну схему виробництва сиру Адигейського з паприкою; - проведено ряд фізико-хімічних, мікробіологічних та органолептичних досліджень обраного дослідного зразка. Доведено безпечність нового продукту та встановлено терміни та параметри зберігання. - проведено аналіз небезпечних чинників при виробницві продукту та розроблено блок-схему виробництва з урахуванням вимог системи НАССР. - розраховано економічну доцільність розробки та впровадження продукту за удосконаленою технологією.
Опис: The development of technologies for classical products with increased biological value remains relevant today. Scientists are paying more and more attention to the introduction of biologically active additives in a natural carrier. Enrichment of dairy products with vitamins and vitamin-containing supplements has reached a new peak due to the popularization of healthy food. Adyghe cheese belongs to the group of soft fresh cheeses, the production can be characterized by the simplicity of the organization of the technological process and high profitability. Cheeses of this type are distinguished by biological and nutritional value, high taste properties. Improving the technology of Adygei cheese by enriching the product with vitamin-containing ingredients presented us with a number of tasks: -selection and justification of the ingredient; - development of prescription samples; - production of experimental samples; - development of an innovative technological scheme; - study of quality and safety indicators and determination of storage terms. All the assigned tasks were implemented by the method of performing 5 sections of the qualification work: - a vitamin-containing ingredient was chosen, which was decided to be used as an additive - fresh paprika; - 3 experimental formulations were developed, calculated and substantiated; - a number of experimental samples were produced according to the developed recipes. The tasting committee selected one for further experiments; - taking into account the need for additional technological operations in the production of experimental samples, an innovative technological scheme for the production of Adygei cheese with paprika was developed; - a number of physico-chemical, microbiological and organoleptic studies of the selected experimental sample were carried out. The safety of the new product has been proven and storage terms and parameters have been established. - an analysis of dangerous factors in the production of the product was carried out and a block diagram of production was developed taking into account the requirements of the HACCP system. - the economic feasibility of the development and implementation of the product based on the improved technology was calculated.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12474
Розташовується у зібраннях:Харчових технологій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ДМИТРАКОВ Андр_й.pdf
  Restricted Access
1,93 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.