Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12825
Назва: Розробка технології пива спеціального на основі продуктів переробки чорноплідної горобини
Інші назви: Development of special beer technology based on black rowan processing products
Автори: Рудіченко, Євген
Rudychenko, Yevhen
Ключові слова: нетрадиційна сировина
горобина чорноплідна
пиво спеціальне
non-traditional raw materials
mountain ash
special beer
Дата публікації: 2024
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Факультет харчових технологій ; наук. керівник М. М. Самілик
Короткий огляд (реферат): Попит на функціональні та оздоровчі продукти харчування, а також виснаження традиційної сировини сприяє використанню нових видів ресурсних джерел. До нетрадиційної рослинної сировини, яка має значний потенціал, але майже не застосовується в харчовій промисловості, відноситься Aronia melanocarpa. Метою даного дослідження є розробка технології спеціального пива за рахунок використання сиропу із горобини чорноплідної. Плоди горобини зневоднювали методом осмотичної дегідратації та сушінням, подрібнювали у порошки та визначали їх антиоксидантні властивості. Осмотичні розчини та свіжі плоди аналізували на вміст флаваноїдів, антоціанів та антиоксидантну активність. Виготовляли три дослідних зразки пива за традиційною технологією (К) та із додаванням 6% (Д1) та 10% (Д2) осмотичних розчинів, відокремлених від частково зневоднених плодів. Проводили органолептичний аналіз пива та визначення його антиоксидантної активності. Результати показали, що при застосуванні осмотичної дегідратації втрати флавоноїдів були значно менші (29,74 мг К/100 г), ніж при застосуванні традиційного способу сушіння (39,13 мг К/100 г). При застосуванні запропонованого режиму зневоднення плодів зберігається майже 70% антоціанів. Тоді, як традиційний спосіб забезпечує збереження лише 59% цих пігментів. Цукровий розчин на поверхні плодів запобігає значній втраті антиоксидантних сполук. Це пояснює вищу антиоксидантну активність (на 9,86 ммоль Trolox/100 г) у зразках, зневоднених із застосуванням осмотичної дегідратації. Додавання горобинового осмотичного розчину до пива у кількості 6-10 % призводить до зростання його антиоксидантної активності на 9-16 ммоль Trolox/100 г.
Опис: The demand for functional and health food products, as well as the depletion of traditional raw materials, promotes the use of new types of resource sources. Aronia melanocarpa is an unconventional plant material that has significant potential but is almost never used in the food industry. Aronia melanocarpa is an unconventional plant material that has significant potential but is almost never used in the food industry. The purpose of this study is to develop a special beer technology using black rowan syrup. Rowan fruits were dehydrated by the method of osmotic dehydration and drying, ground into powders, and their antioxidant properties were determined. Osmotic solutions and fresh fruits were analyzed for the content of flavonoids, anthocyanins and antioxidant activity. Three experimental samples of beer were produced according to the traditional technology (K) and with the addition of 6% (D1) and 10% (D2) osmotic solutions separated from partially dehydrated fruits. Organoleptic analysis of beer and determination of its antioxidant activity were carried out. The results showed that when using osmotic dehydration, the loss of flavonoids was significantly lower (29.74 mg K/100 g) than when using the traditional drying method (39.13 mg K/100 g). When applying the proposed regime of dehydration of fruits, almost 70% of anthocyanins are preserved. Whereas the traditional method ensures preservation of only 59% of these pigments. The sugar solution on the fruit surface prevents significant loss of antioxidant compounds. This explains the higher antioxidant activity (by 9.86 mmol Trolox/100 g) in samples dehydrated using osmotic dehydration. Adding rowan osmotic solution to beer in the amount of 6-10% leads to an increase in its antioxidant activity by 9-16 mmol Trolox/100 g.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12825
Розташовується у зібраннях:Харчових технологій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Рудіченко .pdf
  Restricted Access
1,29 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.