Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12846
Назва: Удосконалення технології сирів на основі вторинної сировини
Інші назви: Improving the technology of cheeses based on secondary raw materials
Автори: Барабанова, Любов
Barabanova, L.
Ключові слова: сир
молочна сироватка
вторинна сировина
cheese
whey
secondary raw materials
Дата публікації: 2024
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Факультет харчових технологій ; наук. керівник Т. П. Синенко
Короткий огляд (реферат): Кваліфікаційну роботу присвячено науковому обґрунтуванню та удосконаленню технології сирів на основі вторинної сировини. У першому розділі систематизовано дані інформаційних джерел щодо функціональних властивостей сироватки молочної і перспективності її використання у технології сирних продуктів. Сироваткові сири по типу «Брюност» мають загальний вміст сухої речовини близько 80% після значного випаровування вологи. Даний тип сирів вважається енергоємними, оскільки необхідно довготривалий час піддавати сировину тепловій обробці. Відповідно виникає необхідність удосконалення технологій із використанням раціональних способів обробки сировини. Варіантом вирішення даної проблеми є використання концентрованої сироватки, отриманої шляхом видалення вологи методом мембранного розподілу на установці нанофільтраційного типу AB (Automatic Basic). У другому розділі сформульовано програму та етапи експериментальних досліджень. Визначено об’єкт і предмети досліджень, розписано постановку експериментів. Здійснено підбір методів досліджень, необхідних для визначення хімічних, фізико-хімічних, органолептичних та мікробіологічних показників, планування експерименту та обробки експериментальних результатів з використанням сучасних комп’ютерних програм, що забезпечує високий рівень вірогідності результатів досліджень. У третьому розділі обґрунтовано вибір сировини для використання у технології сирів на основі вторинної сировини, а саме сироватки згущеної (вміст сухих речовин 20%). Обґрунтовано доцільність використання у технології сирів на основі вторинної сировини ферментного препарату лактаза. За допомогою багатофакторного експерименту оптимізовано параметри термічної обробки 5 суміші, а саме температура – (97±1)℃, тривалість – (240…270) хв. Розроблено рецептуру та технологічну схему сиру «Caramel cheese» на основі вторинної сировини. Отримано комплекс даних, що характеризує якість розроблених сирів, доведено їх харчову та біологічну цінність. У четвертому розділі з урахуванням принципів НАССР здійснено опис розроблених сирів на основі вторинної сировини, складено блок-схему виробництва, проаналізовано небезпечні фактори та серйозність їх наслідків. Визначені критичні точки контролю на етапах виробництва сирів, критичні межі, з урахуванням чого складено план НАССР. У п’ятому розділі виконано розрахунки економічної ефективності від проведених досліджень. Оцінка собівартості і планування прибутку від реалізації показали, 1 кг сиру «Caramel cheese» складає 347,66 грн.
Опис: The qualification work is devoted to the scientific substantiation and improvement of the technology of cheeses based on recycled raw materials. The first section systematizes the data from information sources on the functional properties of whey and the prospects for its use in the technology of cheese products. Whey cheeses of the Brunost type have a total dry matter content of about 80% after significant moisture evaporation. This type of cheese is considered to be energy-intensive, as it requires a long period of heat treatment. Accordingly, there is a need to improve technologies using rational methods of raw material processing. A solution to this problem is to use concentrated whey obtained by removing moisture using a membrane separation method in an AB (Automatic Basic) nanofiltration unit. The second section formulates the program and stages of experimental research. The object and subjects of study are defined, and the experiments are described. The selection of research methods necessary for determining chemical, physicochemical, organoleptic, and microbiological parameters, planning the experiment, and processing the experimental results using modern computer programs, ensuring a high-reliability level of the research results, is carried out. The third section substantiates the choice of raw materials for use in the technology of cheeses based on recycled raw materials, namely condensed whey (20% solids content). The practicality of using the enzyme preparation lactase in the technology of cheeses based on recycled raw materials is substantiated. Using a multifactorial experiment, the parameters of heat treatment of the mixture were optimized, namely temperature - (97±1)℃, duration - (240...270) min. Develops the recipe and technological scheme of ‘Caramel cheese’ cheese based on recycled raw materials. A set of data characterizing the quality of the developed cheeses was obtained, and their nutritional and biological value was proved. 7 In the fourth section, taking into account the principles of HACCP, the developed cheeses based on recycled raw materials are described, a production flow chart is drawn up, and hazardous factors and the severity of their consequences are analyzed. Critical control points at the stages of cheese production and critical limits are identified, and a HACCP plan is drawn up. In the fifth section, the economic efficiency of the research is calculated. Estimating the cost price and planning profit from sales showed that 1 kg of Caramel cheese is 347.66 UAH.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12846
Розташовується у зібраннях:Харчових технологій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Барабанова Любов ХТ2301м .pdf
  Restricted Access
1,04 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.