Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12847
Назва: | Удосконалення технології йогурту збагаченого харчовими волокнами |
Інші назви: | Improvement of the technology of yoghurt enriched with dietary fibres |
Автори: | Гаврилюк, Олександр Gavryliuk, O. |
Ключові слова: | кисломолочні напої йогурт рослинна сировина fermented milk drinks yoghurt vegetable raw materials |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Факультет харчових технологій ; наук. керівник Т. П. Синенко |
Короткий огляд (реферат): | Кваліфікаційну роботу присвячено науковому обґрунтуванню та удосконаленню технології йогурту збагаченого харчовими волокнами. У першому розділі систематизовано дані інформаційних джерел щодо розробки технології кисломолочних напоїв (йогурту) та проаналізовано досвід використання рослинної сировини. Зазначено перспективи використання похідні переробки харчової промисловості – шротів як джерела харчових волокон. Зокрема розглянуто біологічну цінність висівок конопляних – як перспективну сировину для харчової промисловості. Виробництво йогуртів з підвищеною харчовою цінність є перспективним на сьогодні, оскільки вирішується проблема із незбалансованим харчуванням населення. У другому розділі сформульовано програму та етапи експериментальних досліджень. Визначено об’єкт і предмети досліджень, розписано постановку експериментів. Здійснено підбір методів досліджень, необхідних для визначення хімічних, фізико-хімічних, органолептичних та мікробіологічних показників, планування експерименту та обробки експериментальних результатів з використанням сучасних комп’ютерних програм, що забезпечує високий рівень вірогідності результатів досліджень. У третьому розділі обґрунтовано вибір сировини для використання у технології йогуртів збагачених харчовими волокнами, а саме висівок конопляних. Встановлено вплив окремих рецептурних компонентів на фізико хімічні, структурно-механічні та органолептичні показники модельних систем йогуртів. Обґрунтовано доцільність використання у технології йогуртів висівок конопляних у кількості 5…10%. За допомогою багатофакторного експерименту оптимізовано рецептурний склад йогуртів: вміст висівок конопляних – 20% від маси молочної суміші. Розроблено рецептуру та технологічну схему йогурту 5 збагаченого харчовими волокнами. Отримано комплекс даних, що характеризує якість розроблених напоїв, доведено їх біологічну цінність. У четвертому розділі з урахуванням принципів НАССР здійснено опис розроблених йогуртів, складено блок-схему виробництва, проаналізовано небезпечні фактори та серйозність їх наслідків. Визначені критичні точки контролю на етапах виробництва йогурту, критичні межі, з урахуванням чого складено план НАССР. У п’ятому розділі виконано розрахунки економічної ефективності від проведених досліджень. Оцінка собівартості і планування прибутку від реалізації показали, 1 л йогурту збагаченого харчовими волокнами складає 93,77 грн. Економічні вигоди від впровадження запропонованої технології можуть бути забезпечені як на етапі виведення продукту на ринок, так і на етапі подальшої реалізації. |
Опис: | The qualification work is devoted to the scientific substantiation and improvement of the technology of yoghurt enriched with dietary fibres. The first chapter systematises the data from information sources on developing fermented milk drinks (yoghurt) technology and analyses the experience of using plant raw materials. The prospects of using the derivative of food processing - meal as a source of dietary fibre are outlined. In particular, hemp bran's biological value is considered a promising raw material for the food industry. The production of yoghurts with increased nutritional value is promising today, as the problem of unbalanced nutrition of the population is being addressed. The second section formulates the programme and stages of experimental research. The object and subjects of the study are defined, and the experiments are described. The selection of research methods necessary for determining chemical, physicochemical, organoleptic and microbiological indicators, planning the experiment and processing the experimental results using modern computer programs, which ensures a high level of reliability of the research results, is carried out. The third section substantiates the choice of raw materials for use in the technology of yoghurts enriched with dietary fibre, namely hemp bran. The influence of individual formulation components on the physicochemical, structural, mechanical and organoleptic parameters of model yoghurt systems is determined. The expediency of using hemp bran in 5...10% of yoghurt technology has been substantiated. Using a multifactorial experiment, the formulation composition of yoghurts was optimised: the content of hemp bran is 20% by weight of the milk mixture. The recipe and technological scheme of yoghurt enriched with dietary fibre were developed. A set of data characterising the quality of the developed drinks was obtained, and their biological value was proved. 7 In the fourth chapter, considering the principles of HACCP, the developed yoghurts are described, a production flow chart is drawn up, and hazards and the severity of their consequences are analysed. Critical control points at the stages of yoghurt production and critical limits were identified, and a HACCP plan was drawn up. In the fifth section, we calculate the economic efficiency of the research. The cost estimation and planning of profit from sales showed that 1 litre of yoghurt enriched with dietary fibre costs 93.77 UAH. Financial benefits from implementing the proposed technology can be ensured both at the stage of bringing the product to the market and at the stage of further sale. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12847 |
Розташовується у зібраннях: | Харчових технологій |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Гаврилюк О (ХТ2301м) .pdf Restricted Access | 965,56 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.