Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12849
Назва: Розробка технології сидру з дикорослих ягід
Інші назви: Development of cider technology from wild berries
Автори: Горбатюк, Ольга
Horbatiuk, O.
Ключові слова: слабо-алкогольні напої
сидр
дикорослі ягоди
low-alcohol beverages
cider
wild berries
Дата публікації: 2024
Видавництво: СНАУ
Бібліографічний опис: Факультет харчових технологій ; наук. керівник Т. П. Синенко
Короткий огляд (реферат): Кваліфікаційну роботу присвячено науковому обґрунтуванню та розробленню технології сидру з дикорослих ягід. У першому розділі систематизовано дані інформаційних джерел щодо розробки технології слабо-алкогольних напоїв (сидру) та проаналізовано досвід використання нетрадиційної сировини. Зазначено перспективи використання осмотичних сиропів дикорослих ягід. У другому розділі сформульовано програму та етапи експериментальних досліджень. Визначено об’єкт і предмети досліджень, розписано постановку експериментів. Здійснено підбір методів досліджень, необхідних для визначення хімічних, фізико-хімічних, органолептичних та мікробіологічних показників, планування експерименту та обробки експериментальних результатів з використанням сучасних комп’ютерних програм, що забезпечує високий рівень вірогідності результатів досліджень. У третьому розділі досліджено хімічний склад сировини: яблук та сиропів дикорослих ягід (обліпихи, калини, чорноплідної горобини). Обґрунтовано доцільність використання даної сировини як біологічно цінної. Встановлено вплив сировини на фізико-хімічні та органолептичні показники модельних систем сидру. Обґрунтовано доцільність змішування яблучного соку та сиропу обліпихи у кількості 15%, сиропу калини – 10%, сиропу чорноплідної горобини – 15%. В наслідок отримуємо сухі та напівсухі сидри з унікальними смако ароматичними профілями. Визначено можливість використовувати сиропи дикорослих ягід в технології купажування сидру і виробництво напівсолодких та солодких напоїв за концентрації сиропу 5 та 10%, відповідно. Розроблено рецептуру та технологічну схему одержання сидру з дикорослих ягід. Отримано комплекс даних, що характеризує якість розроблених напоїв, доведено їх біологічну цінність. 5 У четвертому розділі з урахуванням принципів НАССР здійснено опис розроблених сидрів, складено блок-схему виробництва, проаналізовано небезпечні фактори та серйозність їх наслідків. Визначені критичні точки контролю на етапах виробництва сидру, критичні межі, з урахуванням чого складено план НАССР. У п’ятому розділі виконано розрахунки економічної ефективності від проведених досліджень. Оцінка собівартості і планування прибутку від реалізації показали, що 1 л сидру складає 134,07…164,14 грн. Економічні вигоди від впровадження запропонованої технології можуть бути забезпечені як на етапі виведення продукту на ринок, так і на етапі подальшої реалізації.
Опис: The qualification work is devoted to the scientific substantiation and development of cider technology from wild berries. The first chapter systematizes the data from information sources on developing low-alcohol beverage (cider) technology and analyses the experience of using non traditional raw materials. Prospects for the use of osmotic syrups of wild berries are indicated. The second section formulates the program and stages of experimental research. The object and subjects of study are defined, and the experiments are described. The selection of research methods necessary for determining chemical, physicochemical, organoleptic, and microbiological parameters, planning the experiment, and processing the experimental results using modern computer programs, ensuring a high-reliability level of the research results, was carried out. The third section investigates the chemical composition of the raw materials: apples and syrups of wild berries (sea buckthorn, viburnum, chokeberry). The practicality of using these raw materials as biologically valuable is substantiated. The influence of raw materials on the physicochemical and organoleptic parameters of model cider systems has been determined. The expediency of mixing apple juice and sea buckthorn syrup in 15%, viburnum syrup - 10%, and chokeberry syrup - 15% has been substantiated. The result is dry and semi-dry ciders with unique flavor profiles. The possibility of using wild berry syrups in cider blending technology and producing semi-sweet and sweet drinks at a syrup concentration of 5 and 10%, respectively, has been determined. The recipe and technological scheme for cider production from wild berries were developed. A set of data characterizing the quality of the developed beverages was obtained, and their biological value was proved. In the fourth section, considering the principles of HACCP, the developed ciders are described, a production flowchart is drawn up, and hazardous factors and the 7 severity of their consequences are analyzed. Critical control points at the stages of cider production and critical limits were identified, and a HACCP plan was drawn up. In the fifth section calculates the economic efficiency of the research. Estimating the cost price and planning the profit from sales showed that 1 liter of cider is 134.07...164.14 UAH. Financial benefits from implementing the proposed technology can be ensured both at the stage of bringing the product to the market and at the stage of further sale.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12849
Розташовується у зібраннях:Харчових технологій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Горбатюк О (ХТ2302м) .pdf
  Restricted Access
1,55 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.