Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12949
Назва: | Аналіз видів цукру та розширення його асортименту в Україні |
Інші назви: | Analysis of types of sugar and expansion of its range in Ukraine |
Автори: | Самілик, Марина Корнієнко, Дар’я Samilyk, M. Korniienko, D. |
Ключові слова: | цукор-пісок пресований цукор буряковий цукор granulated sugar pressed sugar beet sugar |
Дата публікації: | 2023 |
Бібліографічний опис: | Самілик М. М. Аналіз видів цукру та розширення його асортименту в Україні [Електронний ресурс] / М. М. Самілик, Д. А. Корнієнко // Biota. Human. Technology. – 2023. – № 1. – С. 94-108. – Режим доступу : https://doi.org/10.58407/bht.1.23.7. – Заголовок з екрану. |
Короткий огляд (реферат): | Цукор має важливе значення для життєдіяльності людини. Вживаючи цукор, організм людини одержує третину енергії для нормального метаболізму. Цукор є стратегічно важливим продуктом, оскільки він є сировиною для виробництва багатьох харчових продуктів. Разом з тим, надмірне вживання цукру є шкідливим. Основною сировиною для виробництва цукру в Україні є цукрові буряки. Сахароза, яка є основною складовою бурякового цукру (99,6-99,9 %), не містить біологічно активних компонентів. Крім того, асортимент цукру в Україні досить обмежений. Перспективність цукрової галузі, відповідно до агрокліматичного потенціалу, а також за умови розширення асортименту збагаченого цукру, є підґрунтям для поступового розвитку галузі та аграрного комплексу в цілому. Метою статті є аналітичне дослідження асортименту цукру у світі та в Україні, пошук способів його розширення. Методологічною основою дослідження є аналіз асортименту цукру та систематизація відомостей про види цукру. У статті проаналізовано асортимент цукру в світі та Україні залежно від видів сировини та способів його збагачення. Наукова новизна полягає в тому, що вивчено світовий ринок виробництва цукру, як традиційного, так і збагаченого; встановлено, що спосіб збагачення цукру похідними продуктами переробки дикорослих ягід є унікальним та перспективним. Висновки. За аналізом літературних джерел встановлено, що найкращі споживчі властивості має тростинний цукор, серед різновидів якого в якості сировини для виробництва цукровмісних продуктів рекомендується використовувати коричневий (неочищенний) цукор. Буряковий цукор широко використовується як продукт (підсолоджувач) та натуральний консервант. Виробляється широкий асортимент цукру залежно від розмірів кристалів. Розширення асортименту цукру регіональними видами сировини є на сьогодні актуальною темою. В Україні виробляють лише буряковий цукор-пісок, пресований та цукрову пудру. Наразі недостатній асортимент збагаченого цукру вітчизняного виробництва, існує лише декілька виробників з цього напрямку. Значно розширити асортимент цукру з підвищеною біологічною цінністю та вирішити проблему сезонності на бурякоцукрових заводах може спосіб збагачення цукру похідними продуктами переробки дикорослих ягід. |
Опис: | Sugar is important for human life. By consuming sugar, the human body receives a third of the energy for normal metabolism. Sugar is a strategically important product because it is a raw material for the production of many food products. However, excessive consumption of sugar is harmful. The main raw material for sugar production in Ukraine is sugar beet. Sucrose, which is the main component of beet sugar (99.6-99.9 %), does not contain biologically active components. In addition, the assortment of sugar in Ukraine is quite limited. The prospects of the sugar industry, in accordance with the agro-climatic potential, as well as under the condition of expanding the range of enriched sugar, are the basis for the gradual development of the industry and the agrarian complex as a whole. The purpose of the article is an analytical study of the assortment of sugar in the world and in Ukraine, finding ways to expand it. The methodological basis of the study is the analysis of the assortment of sugar and the systematization of information about types of sugar. The article analyzes the assortment of sugar in the world and in Ukraine, depending on the types of raw materials and methods of its enrichment. Scientific novelty lies in the fact that the world market for sugar production, both traditional and enriched, has been studied, and it has been established that the method of enriching sugar with derivatives of wild berries processing is unique and promising. Conclusions. Based on the analysis of the literature, it was established that cane sugar has the best consumer properties, among its varieties, it is recommended to use brown (unrefined) sugar as a raw material for the production of sugar-containing products. Beet sugar is widely used as a product (sweetener) and natural preservative. Depending on the size of the crystals, a wide range of sugar is produced. The current topic is the expansion of the range of sugar with regional types of raw materials. In Ukraine, only beet granulated sugar, pressed sugar and powdered sugar are produced. Currently, the range of domestically produced enriched sugar is insufficient, there are only a few producers in this area. The method of enriching sugar with derivatives of wild berries processing can significantly expand the assortment of sugar with increased biological value and solve the problem of seasonality at beet sugar factories. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12949 |
Розташовується у зібраннях: | Статті, тези доповідей |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Цукор Біота.pdf | 885,02 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.