Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12960
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Bal’-Prylipko, Larysa | - |
dc.contributor.author | Samilyk, Maryna | - |
dc.contributor.author | Korniienko, Daria | - |
dc.contributor.author | Paska, Mariia | - |
dc.contributor.author | Ryzhkova, Taisia | - |
dc.contributor.author | Yatsenko, Ivan | - |
dc.contributor.author | Hnoievyі, Ihor | - |
dc.contributor.author | Tkachuk, Svіtlana | - |
dc.contributor.author | Bolgova, Natalia | - |
dc.contributor.author | Sokolenko, Viktoriia | - |
dc.contributor.author | Баль-Прилипко, Л. В. | - |
dc.contributor.author | Самілик, М. М. | - |
dc.contributor.author | Корнієнко, Д. А. | - |
dc.contributor.author | Паска, М. З. | - |
dc.contributor.author | Рижкова, Т. М. | - |
dc.contributor.author | Яценко, І. В. | - |
dc.contributor.author | Гноєвий, І. В. | - |
dc.contributor.author | Ткачук, С. А. | - |
dc.contributor.author | Болгова, Н. В. | - |
dc.contributor.author | Соколенко, В. В. | - |
dc.date.accessioned | 2024-12-30T12:40:26Z | - |
dc.date.available | 2024-12-30T12:40:26Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.citation | Determination of quality indicators of sugar fortified with a by-product of elderberry processing [Electronic resource] / L. Bal’-Prylipko, М. Samilyk, D. Korniienko [and athers] // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2023. – Vol. 4, № 11 (124). – Р. 65-72. – Режим доступу : https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.284885. – Заголовок з екрану. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12960 | - |
dc.description | Буряковий кристалічний та пресований цукор на 99,61–99,7 % складається із сахарози, яка є джерелом енергії для організму. Проте, цей продукт не містить інших життєво необхідних нутрієнтів. Об’єктом дослідження є спосіб безвідходної переробки плодів бузини. В якості предмету дослідження використовували дикорослі плоди бузини чорної Sambucus nigra L. Попередньо очищені плоди бузини заморожували за температури –18±2 °С, а після дефростації проводили їх осмотичну дегідратацію. Для цього використовували 70 % цукровий розчин, температурою 50±5 °С (гідромодуль 1). Тривалість осмосу становила 1 годину. Похідний продукт, утворений в результаті осмотичної дегідратації плодів бузини (бузиновий сироп), використовували для збагачення цукру-піску у кількості 10 % до маси цукру. Після ретельного змішування із розчином, цукор висушували у лабораторній вакуумній сушарці. Антоціанові барвники, які містяться в плодах бузини, надають цукру яскравого рожевого забарвлення. Отриманий продукт мав характерний запах та присмак бузини. Методом високоефективної рідинної хроматографії досліджено склад цукру. Встановлено, що у збагаченому похідним продуктом бузини цукрі міститься 0,03±0,02 мг/100 г вітаміну С та 0,28±0,02 % флавоноїдів, що надає йому певних антиоксидантних властивостей. Поляриметричним методом у продукті, крім сахарози, виявлено глюкозу (0,20±0,02) та фруктозу (0,27±0,02). Аналіз амінокислотного спектру збагаченого цукру показав наявність в ньому 18 амінокислот (загальною кількістю 5,547 мг/100 г), в тому числі всіх незамінних. Найбільше у збагаченому цукрі виявлено, мг/100 г: тирозину (0,93), аланіну (0,79), фенілаланіну (0,752) та лейцину (0,749). Отримані результати свідчать про підвищення біологічної цінності та додаткові функціональні властивості збагаченого цукру. | uk_UA |
dc.description.abstract | Beet crystalline and pressed sugar consists of 99,61–99,7% sucrose, which is a source of energy for the body. However, this product does not contain other vital nutrients. The object of the study was the method of non-waste processing of elderberry fruits. The wild-growing fruits of the black elder Sambucus nigra L were used as the subject of the study. The pre-peeled elder fruits were frozen at a temperature of -18 ± 2 °C, and after defrosting they were subjected to osmotic dehydration. For this, a 70% sugar solution with a temperature of 50±5°C was used (hydromodule 1). The duration of osmosis was 1 hour. The derivative product formed as a result of osmotic dehydration of elderberries (elderberry syrup) was used to enrich granulated sugar in an amount of 10% by weight of sugar. After thorough mixing with the solution, the sugar was dried in a laboratory vacuum dryer. Anthocyanin dyes contained in the elderberries gave the sugar a bright pink color. The resulting product had a characteristic smell and taste of elderberry. The composition of sugar was studied by high performance liquid chromatography. It has been established that sugar enriched with an elderberry product contains 0,03±0,02 mg/100 g of vitamin C and 0,28±0,02% flavonoids. This gives it certain antioxidant properties. The polarimetric method in the product, in addition to sucrose, revealed glucose (0,20±0,02) and fructose (0,27±0,02). Analysis of the amino acid spectrum of enriched sugar showed the presence of 18 amino acids (total amount of 5,547 mg/100 g), including all essential ones. The most found in enriched sugar, mg/100g: tyrosine (0,93), alanine (0,79), phenylalanine (0,752) and leucine (0,749). The results obtained indicate an increase in the biological value and additional functional properties of fortified sugar. | uk_UA |
dc.language.iso | other | uk_UA |
dc.subject | enriched sugar | uk_UA |
dc.subject | elderberry syrup | uk_UA |
dc.subject | antioxidant properties | uk_UA |
dc.subject | цукор збагачений | uk_UA |
dc.subject | бузиновий сироп | uk_UA |
dc.subject | антиоксидантні властивості | uk_UA |
dc.title | Determination of quality indicators of sugar fortified with a by-product of elderberry processing | uk_UA |
dc.title.alternative | Визначення показників якості цукру збагаченого побічним продуктом переробки плодів бузини | uk_UA |
dc.type | Other | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Статті, тези доповідей |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Цукор Східноєвропейський.pdf | 555,19 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.