Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/12963
Назва: Analysis and assessment of potential risks in the production of enriched sugar
Інші назви: Аналіз та оцінка потенційних ризиків у виробництві збагаченого цукру
Автори: Samilyk, Maryna
Korniienko, Daria
Самілик, М. М.
Корнієнко, Д. А.
Ключові слова: viburnum sugar
elderberry sugar
sea buckthorn sugar
цукор калиновий
цукор бузиновий
цукор обліпиховий
Дата публікації: 2024
Бібліографічний опис: Samilyk M. Analysis and assessment of potential risks in the production of enriched sugar [Electronic resource] / М. Samilyk, D. Korniienko // Technology Audit and Production Reserves. – 2024. – № 3/3 (77). – Р. 44-48. – Режим доступу : https://doi.org/10.15587/2706-5448.2024.307282. – Заголовок з екрану.
Короткий огляд (реферат): The object of research is the quality indicators of sugar enriched with derivatives of the processing of the fruits of wild plants (viburnum, mountain ash, sea buckthorn, black elder) and potential dangerous factors that may arise during its production. This study is aimed at the analysis and assessment of all risks that arise in the production of sugar enriched with derivatives of processing of wild raw materials. For the production of enriched sugar, pre-cleaned fruits were frozen at a temperature of –18 ± 2 °С, and after defrosting, they were partially dehydrated by the method of osmotic dehydration. For this, a 70 % sugar solution with a temperature of 50 ± 5 °C was used (hydromodule 1). The duration of osmotic dehydration was 1 hour. The derivative product formed as a result of osmotic dehydration of fruits (sugar solution) was used to enrich granulated sugar in the amount of 10 % by mass of sugar. After thorough mixing with the solution, the sugar was dried in a laboratory vacuum dryer and analyzed. Based on the principles of HACCP, a detailed description of the product and its use with a specific purpose has been developed. In particular, the description of all stages of production, from the initial materials to the processing and packaging processes, as well as the definition of all possible dangerous factors that can affect the safety and quality of products. The identification and assessment of all hazar dous factors included the analy¬sis of all possible threats to the safety and quality of products at each stage of production. To ensure the quality and safety of enriched sugar obtained from wild raw materials, an assessment of potential dangerous factors at all stages of production was carried out. A HACCP plan has been developed that allows effective management of critical control points and evaluation of the results of this management. This will allow potential manufacturers to produce safe and competitive products of high quality. The practical implementation of these proposals will allow bringing new products to the market-elderberry, sea buckthorn, rowan and viburnum sugar.
Опис: Об’єктом дослідження є показники якості цукру збагаченого похідними переробки плодів дикорослих рослин (калини, горобини звичайної, обліпихи, бузини чорної) та потенційні небезпечні фактори, які можуть виникати при його виробництві. Дане дослідження направлене на аналіз та оцінку всіх ризиків, які виникають у виробництві цукру збагаченого похідними переробки дикорослої сировини. Для виробництва збагаченого цукру попередньо очищені плоди заморожували за температури -18±2 °С, а після дефростації їх частково зневоднювали методом осмотичної дегідратації. Для цього використовували 70 % цукровий розчин, температурою 50±5 °С (гідромодуль 1). Тривалість осмотичної дегідратації становила 1 годину. Похідний продукт, утворений в результаті осмотичної дегідратації плодів (цукровий розчин), використовували для збагачення цукру-піску у кількості 10 % до маси цукру. Після ретельного змішування із розчином, цукор висушували у лабораторній вакуумній сушарці та аналізували. На основі принципів НАССР розроблено детальний опис продукції та її використання з певним призначенням. Зокрема, опис усіх етапів виробництва, від початкових матеріалів до процесів обробки та упаковки, а також визначення всіх можливих небезпечних чинників, що можуть впливати на безпеку та якість продукції. Визначення та оцінка всіх небезпечних чинників включала аналіз усіх можливих загроз для безпеки та якості продукції на кожному етапі виробництва. Для забезпечення якості та безпечності збагаченого цукру, отриманого з дикорослої сировини, проведено оцінку потенційних небезпечних факторів на всіх етапах виробництва. Розроблено план НАССР, який дозволяє ефективно управляти критичними контрольними точками та оцінювати результати цього управління. Це дозволить потенційним виробникам виготовляти безпечну та конкурентоспроможну продукцію високої якості. Практична реалізація даних пропозицій дозволить вивести на ринок нові продукти – цукор бузиновий, обліпиховий, горобиновий та калиновий.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12963
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Цукор НАССР.pdf134,56 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.