Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13837
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Ярмош, Тетяна Анатоліївна | - |
dc.contributor.author | Перцевой, Федір Всеволодович | - |
dc.contributor.author | Yarmosh, Tetyana | - |
dc.contributor.author | Pertsevoy, Fedor | - |
dc.date.accessioned | 2025-06-11T08:00:36Z | - |
dc.date.available | 2025-06-11T08:00:36Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.citation | Ярмош Т. Дослідження ефективності гліцерину для екстрагування барвних речовин з бузини чорної [Електронний ресурс] / Т. Ярмош, Ф. Перцевой // Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету. – 2024. – Вип. 14, Т. 1. – Режим доступу : https://doi.org/10.32782/2220-8674-2024-24-1-16. – Заголовок з екрану. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/13837 | - |
dc.description | The paper presents the results of the study of the efficiency of extracting pigments from elderberry extracts using aqueous solutions of ethanol and glycerin. The aim of the work was to determine the optimal extraction conditions and compare the efficiency of two different solvents. In the study, the extracts of black elderberry fruits collected at the stage of full ripening in the Sumy region in 202 were used. For further research, elderberry juice was dried at a temperature of (50±5)ºС for 6 hours, followed by grinding to a particle size of 0.4–0.5 mm. Distilled water was used as a comparison standard. Crushed squeezes were filled with solvents in a ratio of 1:30. Extraction was carried out in a thermostat at a temperature of 60±0.5ºС, lasting 120 minutes. The extracts were closed in glass tightly twisted jars to avoid liquid evaporation. To determine the coloring substances, the strongly colored extract from black elderberry was diluted in a tenfold amount of distilled water. The obtained spectra of extracts using water-ethyl and water-glycerin solutions showed maximum peaks in the wavelength range of 485–520 nm, which corresponds to the blue-green part of the visible spectrum. Characteristic absorption maxima in this region confirm the presence in the extracts of branched systems of conjugated bonds, characteristic of chromophoric groups of flavonoids and anthocyanins. It was established that the maximum concentrations for extracting dyes are water-ethyl solution (50% by weight) and water-glycerol solution (35% by weight). The content of dyes in the extracts was 23.2 g/kg in a water-ethanol solution (50% by weight) and 22.6 g/kg in a water-glycerol solution. An increase in the concentration of solvents from the specified values leads to a decrease in the extraction efficiency, which is associated with a change in the physical and chemical properties of the medium and the interaction of the solvent with the sample matrix. Therefore, studies have shown that glycerin is an alternative to ethyl alcohol for the extraction of pigments from elderberry pomace. Despite the somewhat lower yield of dyes in the water-glycerin solution compared to the water-ethyl solution, glycerin is non-toxic and less flammable than ethanol. However, for extraction, the use of high concentrations of glycerol is undesirable, since high viscosity impairs the mass exchange of dyes and moisture evaporation. | uk_UA |
dc.description.abstract | У роботі представлено результати дослідження ефективності екстракції пігментів з вичавок бузини за допомогою водних розчинів етанолу та гліцерину. Метою роботи було визначити оптимальні умови екстракції та порівняти ефективність двох різних розчинників. У дослідженні використовували вичавки плодів бузини чорної зібрані на стадії повного дозрівання у Сумській області 2023 року. Для подальшого дослідження вичавки бузини висушували при температурі (50±5)ºС протягом 6 год. з наступним подрібненням до розміру часток 0,4 –0,5 мм. В якості еталону порівняння було використано дистильовану воду. Подрібнені вичавки заливали розчинниками у співвідношенні 1:30. Ретельно розмішували та ставили в термостат. при температурі 60±0,5ºС, тривалості 120 хв. Отримані спектри екстрактів з використанням водно-етилового та водно-гліцеринових розчинів демонстрували максимальні піки в області довжини хвиль 485-520 нм, що відповідає синьо-зеленій частині видимого спектру. Характерні максимуми поглинання в цій області підтверджують наявність в екстрактах розгалужених систем кон'югованих зв'язків, характерних для хромофорних груп флавоноїдів та антоціанів. Встановлено, що максимальними концентраціями для вилучення барвних речовин є водно-етиловий розчин (50 % мас.) та водно-гліцериновий розчин (35 % мас). Вміст барвних речовин в екстрактах складав 23,2 г/кг у водно-етанольному розчині (50% мас.) та (22,6 г/кг) у водно-гліцериновому розчині. Збільшення концентрації розчинників від вказаних значень призводить до зниження ефективності екстракції, що пов'язано зі зміною фізико-хімічних властивостей середовища та взаємодії розчинника з матрицею зразка. | uk_UA |
dc.language.iso | other | uk_UA |
dc.subject | натуральні барвники | uk_UA |
dc.subject | барвні речовини | uk_UA |
dc.subject | екстрагування | uk_UA |
dc.subject | natural dyes | uk_UA |
dc.subject | dyes | uk_UA |
dc.subject | extraction | uk_UA |
dc.title | Дослідження ефективності гліцерину для екстрагування барвних речовин з бузини чорної | uk_UA |
dc.title.alternative | Study of the efficiency of glycerin for extraction of coloring substances from black elderberry | uk_UA |
dc.type | Other | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Статті, тези доповідей |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Yarmosh T._Pertsevoi F. __.pdf | 707,43 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.