Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14297
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorДонченко, Ксенія-
dc.contributor.authorDonchenko, Ksenia-
dc.date.accessioned2025-08-21T10:00:38Z-
dc.date.available2025-08-21T10:00:38Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationБіолого-технологічний факультет ; наук. керівник О. Б. Кисельовuk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14297-
dc.descriptionThe qualification work is devoted to the study of the effectiveness of interbreed crossing and purebred breeding of dairy cattle in the research farm "Nyva" of the Institute of Animal Breeding and Genetics named after M.V. Zubets NAAS. It was established that the herd has a rather complex genotypic structure, which has developed in the process of long-term application of various methods of livestock breeding. As a result of absorbing crossing with Holstein bulls, a group of animals with a high proportion of Holstein blood is distinguished in the herd. The dynamics of the level of milk productivity in the herd by years is analyzed. With successful selection of improvers, purebred breeding of Ukrainian Red-and- White and Black-and-White dairy breeds in the herd of research farm "Nyva" showed higher efficiency compared to inbreeding with the Holstein breed. The milk productivity of cows of Ukrainian Red-and-White and Black-and-White dairy breeds generally does not have a significant interbreed difference. The detected fluctuations are non-systemic in nature and do not allow us to unambiguously give preference to any of the breeds, which indicates almost the same efficiency of their use in the farm. When using the method of purebred breeding and using purebred Holsteins, the intergroup difference in fat and protein content in milk remained low throughout all lactations.uk_UA
dc.description.abstractКваліфікаційна робота присвячена вивченню ефективності міжпородного схрещування та чистопорідного розведення молочної худоби в ДП «ДГ «Нива» Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН. Встановлено, що у стаді досить складна генотипова структура, яка склалася в процесі довготривалого застосування різних методів розведення худоби. В результаті поглинального схрещування з бугаями голштинської породи в стаді виділяється група тварин з високою часткою кровності за голштинською породою. Проаналізовано динаміку рівня молочної продуктивності в стаді по роках. За вдалого добору поліпшувачів чистопорідне розведення українських червоно-рябої та чорно-рябої молочних порід у стаді ДПДГ «Нива» виявило вищу ефективність порівняно з вбирним схрещуванням с голштинською породою. Молочна продуктивність корів українських червоно- рябої та чорно-рябої молочних порід загалом не має суттєвої міжпородної різниці. Виявлені коливання носять несистемний характер і не дозволяють однозначно віддати перевагу якійсь з порід, що свідчить про майже однакову ефективність їхнього використання у господарстві. При використанні методу чистопородного розведення та застосування чистопорідних голштинів міжгрупова різниця за вмістом жиру та білка у молоці протягом усіх лактацій залишалась низькою.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherСНАУuk_UA
dc.subjectукраїнська червоно-ряба молочна породаuk_UA
dc.subjectукраїнська чорно-ряба молочна породаuk_UA
dc.subjectголштинська породаuk_UA
dc.subjectUkrainian red-and-white dairy breeduk_UA
dc.subjectUkrainian Black-and-White Dairy breeduk_UA
dc.subjectHolstein breeduk_UA
dc.titleАналіз молочної продуктивності корів молочних порід за чистопорідного розведення і схрещування в умовах ДПДГ «Нива» Черкаської областіuk_UA
dc.title.alternativeAnalysis of milk productivity of dairy cows during purebred breeding and crossing in the conditions of the «Nyva» dairy farm in the Cherkasy regionuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Біолого-технологічний

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Кваліфікаційна робота Донченко.pdf
  Restricted Access
683,78 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.