Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14355
Назва: Сучасні тенденції сортової агротехніки пшениці озимої
Інші назви: Current trends of variety of winter wheat agricultural technology
Автори: Бутенко, А. О.
Підлужний, Е. Г.
Butenko, A. O.
Pidluzhnyy, E. G.
Ключові слова: сортова агротехніка
урожайність
агроценоз
varietal agricultural technology
productivity
agrocenosis
Дата публікації: 2024
Бібліографічний опис: Бутенко А. О. Сучасні тенденції сортової агротехніки пшениці озимої [Електронний ресурс] / А. О. Бутенко, Е. Г. Підлужний // Таврійський науковий вісник. – 2024. – № 139, Ч. 1. – С. 42-47.
Короткий огляд (реферат): У сучасному бізнес-середовищі запорукою підвищення виробництва зернових є використання високоврожайних сортів. Для максимізації продуктивності сортів, необхідно створити належні умови для росту і розвитку рослин. У цій статті дана оцінка дослідження сортів пшениці озимої, виведених у різних селекційних центрах. Визначено сучасний науковий підхід і практичні можливості раціонального використання агрокліматичних ресурсів та залежність потенціалу сортів для формування показників урожайності та якість зерна. Встановлено переваги створення інтенсивної моделі сорту з відповідними показниками врожайності для заданого рівня продуктивності рослин пшениці озимої. Завданням було обгрунтувати основні пріоритети добору сортового складу пшениці озимої: висока продуктивність та якість зерна, сортова реакція в умовах глобальних змін клімату, агроценотичного, агроекосистемного та агроландшафтного рівнів, стійкості до біотичних та абіотичних стресів. Наукове використання сортів у виробництві та розвиток сортових технологій були б неможливими без поглиблених досліджень з розробки біологічних характеристик сортів та агроекологічних паспортів. Ці завдання вимагають проведення спеціалізованих експериментів з агротехнології сорту, або, як зараз прийнято називати, сортової сертифікації. Науковою основою сортової технології є використання біологічних особливостей сортів, стійкості до температури, світла, води, поживних елементів, негативний впливів навколишнього середовища взимку, навесні та влітку, шкідників і хвороб, а також потреб у виляганні. На цьому тлі все більшого значення набувають дослідження, спрямовані на ідентифікацію високоврожайних сортів озимої пшениці для виробництва з використанням агротехнологій, адаптованих до відповідних кліматичних і обґрунтованих умов.
Опис: In the modern business environment, the key to increasing grain production is the use of high-yielding varieties. To maximize the productivity of varieties, it is necessary to create proper conditions for the growth and development of plants. This article provides an assessment of the research of winter wheat varieties bred in different breeding centers. The modern scientific approach and practical possibilities of the rational use of agroclimatic resources and the dependence of the potential of varieties for the formation of yield indicators and grain quality are determined. The advantages of creating an intensive variety model with appropriate yield indicators for a given level of productivity of winter wheat plants have been established. The task was to substantiate the main priorities for the selection of the varietal composition of winter wheat: high productivity and grain quality, varietal response in the conditions of global climate changes, agrocenotic, agroecosystem and agrolandscape levels, resistance to biotic and abiotic stresses. The scientific use of varieties in production and the development of variety technologies would be impossible without in-depth research on the development of biological characteristics of varieties and agro-ecological passports. These tasks require conducting specialized experiments on the agrotechnology of the variety, or, as it is now commonly called, variety certification. The scientific basis of varietal technology is the use of biological characteristics of varieties, resistance to temperature, light, water, nutrients, negative environmental influences in winter, spring and summer, pests and diseases, as well as the need for lodging. Against this background, research aimed at identifying high-yielding varieties of winter wheat for production using agrotechnologies adapted to the relevant climatic and justified conditions is becoming more and more important.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14355
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Бутенко А.О., Підлужний Е.Г..pdf409,17 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.