Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14511
Назва: | Одержання β–каротину Еscherichia coli |
Інші назви: | Оbtection of β-carotine from Еscherichia coli |
Автори: | Власенко, Сергій Миколайович Vlasenko, Serhiy Mykolayovych |
Ключові слова: | Escherichia coli YJM49 β-каротин харчовий барвник Escherichia coli YJM49 β-carotene food coloring |
Дата публікації: | 2025 |
Видавництво: | СНАУ |
Бібліографічний опис: | Факультет агротехнологій та природокористування ; наук. керівник О. О. Дубовик |
Короткий огляд (реферат): | Кваліфікаційна робота присвячена розробці біотехноголічного виробництва β-каротину культивуванням штаму бактерій Escherichia coli YJM49 з кількістю синтезованого цільового продукту 3,2 г/л. β-каротин є джерелом вітаміну А, що володіє антиоксидантними є ефективним засобом комбінованого захисту організму від впливу радіації, а для профілактики при серцево-судинних і онкологічних захворювань. Розраховано річну потужність виробництва β-каротину, яка становить 255 кг. Технологічний процес складається з допоміжних (підготовка аераційного повітря, приготування та стерилізація розчину мікроелементів, зберігання гліцерину, приготування титрувальних агентів та підготовка і стерилізація поживних середовищ) та основних робіт (вирощування інокуляту в колбах на качалці та посівних апаратах об’ємами 5 л, 60 л, 0,63 м3, а також виробничий біосинтез у ферментері об’ємом 6,3 м3. Кваліфікаційна робота викладена на 44 сторінках друкованого тексту, містить 8 таблиць, 11 рисунків і складається зі вступу, 3 розділів та списку використаної літератури (39 джерел). |
Опис: | The qualification work is devoted to the development of biotechnological production of β-carotene by cultivating the Escherichia coli YJM49 bacterial strain with an amount of synthesized target product of 3.2 g/l. β-carotene is a source of vitamin A, which has antioxidant properties and is an effective means of combined protection of the body from radiation exposure, and for the prevention of cardiovascular and oncological diseases. The annual production capacity of β-carotene is calculated, which is 255 kg. The technological process consists of auxiliary (preparation of aeration air, preparation and sterilization of a solution of trace elements, storage of glycerin, preparation of titration agents and preparation and sterilization of nutrient media) and main works (cultivation of inoculum in flasks on a rocking chair and inoculating devices with volumes of 5 l, 60 l, 0.63 m³, as well as production biosynthesis in a fermenter with a volume of 6.3 m³. The qualification work is presented on 44 pages of printed text, contains 8 tables, 11 figures and consists of an introduction, 3 chapters and a list of references (39 sources). |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14511 |
Розташовується у зібраннях: | Агротехнологій та природокористування |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Власенко С..pdf Restricted Access | 1,8 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.