Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/2110
Назва: Удосконалення та розробка засобів діагностики кампілобактеріозу птиці
Інші назви: Усовершенствование и разработка средств диагностики кампилобактериозу птицы
The improvement and development of facilities of diagnostic of campylobacteriosis of poultry
Автори: Касяненко, О. I.
Касяненко, О. И.
Kasjanenko, O. I.
Ключові слова: діагностика
селективна добавка
контамінація
диагностика
селективная добавка
контаминация
diagnostics
selective addition
kontamination
Дата публікації: 2014
Видавництво: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького
Бібліографічний опис: Касяненко О. І. Удосконалення та розробка засобів діагностики кампілобактеріозу птиці [Електронний ресурс] / О. І. Касяненко // Науковий вісник ЛНУВМБТ ім. С.З. Гжицького. - Львів, 2014. - Т. 16. - № 2 (59). - Ч. 1. - С. 103-110.
Короткий огляд (реферат): В статті наведено теоретичне узагальнення й експериментальне розв’язання наукової проблеми системи контролю кампілобактеріозу птиці на основі розробки діагностичних засобів, що регламентують комплекс контролюючих заходів на етапах вирощування, забою і переробки птиці. Визначено доцільність застосування методів виділення та визначення рівня контамінації м'яса бактеріями роду Campylobacter згідно міжнародних стандартів. Розроблено поживне щільне середовище для культивування кампілобактерій, що дозволяє забезпечити ріст Campylobacter spp. у посівних концентраціях 10–109 КУО/мл, а перші ознаки росту виявити через 16 год за мікроаерофільних умов культивування. Запропонована селективна добавка забезпечує селективну ізоляцію мікроорганізмів роду Campylobacter, пригнічуючи ріст супутньої мікрофлори (E. coli, S. enteritidis, L. monocitogenes, P. multocidaе, S. aureus, P. vulgaris, P aeruginosa). Модифікований метод виділення Campylobacter spp. на основі застосування тіогіколевого середовища з селективною добавкою. Застосування розробленої технології отримання діагностичної кампілобактеріозної аглютинуючої сироватки забезпечує одержання високих титрів специфічних антитіл. Удосконалені і розроблені методи і засоби діагностики відповідають вимогам міжнародної нормативної бази проведення аналітичних досліджень. Результати експериментальних досліджень використано при складанні нормативних документів. В статье приведено теоретическое обобщение и экспериментальное решение научной проблемы системы контроля кампилобактериоза птицы на основе разработки диагностических средств, которые регламентируют комплекс контролирующих мероприятий на этапах выращивания, забоя и переработки птицы. Определена целесообразность применения методов выделения и определения уровня контаминации мяса бактериями рода Campylobacter согласно международных стандартов. Разработана питательная плотная среда для культивирования кампилобактерий, что позволяет обеспечить рост Campylobacter spp. в посевных концентрациях 10–109 КУО/мл, а первые признаки роста обнаружить через 16 часов при микроаэрофильных условиях культивирования. Предложенная селективная добавка обеспечивает селективную изоляцию микроорганизмов рода Campylobacter, подавляя рост сопутствующей микрофлоры (E. coli, S. enteritidis, L. monocitogenes, P. multocidaе, S. aureus, P. vulgaris, P aeruginosa). Модифицированный метод выделения Campylobacter spp. на основе применения тиогиколевого среды с селективной добавкой. Применение разработанной технологии получения диагностической кампилобактериозной аглютинующей сыворотки обеспечивает получение высоких титров специфических антител. Усовершенствованные и разработанные методы и средства диагностики отвечают требованиям международной нормативной базы проведения аналитических исследований. Результаты экспериментальных исследований использованы при составлении нормативных документов.
Опис: In the article theoretical generalization and experimental decision of scientific problem of the checking of kampilobakteriosis poultry system is resulted on the basis of development of diagnostic facilities which regulate the complex of supervisory measures on the stages of growing, to the backwall and processing of poultry. Certainly expedience of application of methods of selection and determination of level of kontamination of meats by the bacteria of sort of Campylobacter in obedience to international standards. A nourishing dense environment is developed for cultivation of kampylobakters, that allows to provide growth of Campylobacter of spp. in sowing concentrations 10–109 KUO/ml, and to find out the first signs of growth through 16 hours at the mikroaerofil terms of cultivation. Offered selective addition provides the selective isolation of microorganisms of sort of Campylobacter, repressing growth of concomitant microorganisms (E. coli, S. enteritidis, L. monocitogenes, P. multocidaе, S. aureus, P. vulgaris, P aeruginosa). Modified method of selection of Campylobacter of spp. on the basis of application of tiogikolevogo environment with selective addition. Application of the developed technology of receipt of diagnostic kampylobakters serum is provided by the receipt of high titles of specific antibodies. The improved and developed methods and facilities of diagnostics answer the requirements of international normative base of leadthrough of analytical researches. Drawn on the results of experimental researches at drafting of normative documents.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/2110
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Касяненко_ О.І.(4).pdf489,78 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.