Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/4218
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorНазаренко, Юлія Валентинівна-
dc.contributor.authorЯщенко, Світлана Юріївна-
dc.contributor.authorНазаренко, Юлия Валентиновна-
dc.contributor.authorЯщенко, Светлана Юрьевна-
dc.contributor.authorNazarenko, Julia Valentinovna-
dc.contributor.authorYaschenko, Svetlana Yuryevna-
dc.date.accessioned2017-02-10T11:18:02Z-
dc.date.available2017-02-10T11:18:02Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationНазаренко Ю. В. Особливості використання молочної сироватки та ретентату, отримання високоякісних напоїв оздоровчого харчування [Електронний ресурс] / Ю. В. Назаренко, С. Ю. Ященко // Вісник Харківського державного університету харчових технологій : науковий журнал / Харківський державний університет харчових технологій. - Харків : ХДУХТ, 2016.uk_UK
dc.identifier.urihttp://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/4218-
dc.descriptionThe article shows the comparative characteristics and chemical composition of different types of vitamin serum, highlighted the state of production, product range with her in Ukraine and abroad, ways domestic sales of milk and dairy products. The current level of membrane technology enhances the processing of whey in dairy industry. Among modern membrane technology in Ukraine practical application mainly acquired nanofiltration, through which ensured the concentration of whey to a mass fraction of solids of 20-22%. The product gets improved technological properties, easier to further processing may be subjected to transportation, can be implemented to other companies in the form of liquid and dry concentrates, or used in the production technology of dairy products. So using nanofiltration is appropriate for the concentration of whey during the production of drinks based retentatе. The article presents the results of research whey (obtained in the production of hard cheese) and retentatе obtained by concentrating whey by nanofiltration on physico-chemical, microbiological and organoleptic characteristics. Given the good technological properties and high biological value of whey and retentatе, and to expand the range to meet consumers' needs was carried out work to create drinks with balanced protein and carbohydrate composition for health food. Were picked fruit and berry fillings (juice "apple-pear" and "Strawberry-cherry"), studied their qualitative composition and compounding the calculations by which experimental samples prepared drinks. The next stage of research was to determine the organoleptic, physical, chemical and microbiological prototypes drinks prepared two recipes. After a series of studies can draw the following conclusion that due to the peculiarities of composition and properties of whey and retentatе and their successful combination with vegetable filling, we have high-quality health food drinks with good physical, chemical, microbiological and organoleptic characteristics.uk_UK
dc.description.abstractПропонуються дослідження особливостей використання сироватки (отриманої в процесі виробництва сиру твердого та сиру кисломолочного) та ретентату отриманого шляхом концентрування сироватки методом нанофільтрації, поєднання підсирної сироватки та ретентату із різними фруктово-ягідними наповнювачами з метою отримання нових видів високоякісних напоїв зі збалансованим білковим та вуглеводним складом для оздоровчого харчування, які володіють приємними органолептичними властивостями. Предлагаются исследования особенностей использования сыворотки (полученной в процессе производства сыра твердого и творога) и ретентата полученного путем концентрирования сыворотки методом нанофильтрации, сочетание подсырной сыворотки и ретентата с различными фруктово-ягодными наполнителями с целью получения новых видов высококачественных напитков со сбалансированным белковым и углеводным составом для оздоровительного питания, которые обладают приятными органолептическими свойствами.uk_UK
dc.language.isootheruk_UK
dc.publisherХДУХТuk_UK
dc.subjectмолочна сироваткаuk_UK
dc.subjectнанофільтраціяuk_UK
dc.subjectретентатuk_UK
dc.subjectмолочная сывороткаuk_UK
dc.subjectнанофильтрацияuk_UK
dc.subjectретентатuk_UK
dc.subjectwheyuk_UK
dc.subjectnanofiltrationuk_UK
dc.subjectretentateuk_UK
dc.titleОсобливості використання молочної сироватки та ретентату, отримання високоякісних напоїв оздоровчого харчуванняuk_UK
dc.title.alternativeОсобенности использования молочной сыворотки и ретентата, получение высококачественных напитков оздоровительного питанияuk_UK
dc.title.alternativeEspecially the use of whey and retentate, obtaining high – quality beverage health fooduk_UK
dc.typeOtheruk_UK
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Назаренко Ю.В.Особливості використання молочної сироватки.pdf199,08 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.