Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/6003
Назва: | Starter cultures compositions with probiotics for fermented milk products and cosmetics |
Інші назви: | Заквашувальна композиція з пробіотиками для кисломолочних продуктів та косметики Заквасочная композиция с пробиотиками для кисломолочных продуктов и косметики |
Автори: | Tkachenko, N. A. Nazarenko, Ju. V. Dets, N. O. Izbash, E. O. Klimentieva, I. O. Ткаченко, Н. А. Назаренко, Ю. В. Дец, Н. О. Ізбаш, Є. О. Кліментьєва, I. O. Ткаченко, Н. А. Назаренко, Ю. В. Дец, Н. А. Избаш, Е. А. Климентьева, И. А. |
Ключові слова: | cosmetics probiotic Lactococcus sp. косметика пробіотик Lactococcus sp. косметика пробиотик Lactococcus sp. |
Дата публікації: | 2018 |
Бібліографічний опис: | Starter cultures compositions with probiotics for fermented milk products and cosmetics [Electronic resource] / N. A. Tkachenko, Ju. V. Nazarenko, N. O. Dets, E. O. Izbash, I. O. Klimentieva // Харчова наука і технологія. – 2018. – № 12. – С. 20-30. |
Короткий огляд (реферат): | The expediency of optimization of starter cultures composition of mixed cul-tures Lactococcus sp. and mixed cultures Bifidobacterium bifidum BB 01 + Bifido-bacterium longum BL 01 + Bifidobacterium breve BR 01 for the manufacture of fermented milk products and cosmetics for teenagers and people under the age of 40-45 years with probiotics has been substantiated. The value of titratable acidity, number of viable cells of bifidobacteria has been determined, as well as the most probable number of lactobacterium in fermented probiotic clots obtained with different ratios of mixed cultures Lactococcus sp. and mixed cultures of Bifidobacterium sp. in starter cultures compositions (the initial concentration of the mixed cultures (MC) Lactococcus sp. and MC Bifidobacterium sp. varied within the range of 1×105 – 1×106 CFU/cm3 of the inoculated milk, enriched with fructose as a growth factor of bifidobacteria). The high content of probiotics and the lowest values of titratable acidity are typical of the fermented milk clots obtained using starter cultures composition with a ratio of MC Lactococcus sp. : MC Bifidobacterium sp. 1 : 10. The maximum number of lactococci viable cells is observed in clots obtained using starter cultures composition with the initial ratio of MC Lactococcus sp. : MC Bifidobacterium sp. 10 : 1. The optimum ratio of MC Lactococcus sp. and MC Bifidobacterium sp. – 1 : 10 has been established (initial concentration of the cultures at inoculation – 1×105 and 1×106 CFU/cm3, respectively) for the production of fermented milk products and cosmetics with probiotics, where the maximum value of the quality aggregated factor – 7, 12 is noted. It is shown that a fermented probiotic milk clots obtained using starter cultures composition with an optimum ratio of cultures of lacto- and bifidobacteria (1 : 10) have good sensory characteristics, contain a high number of viable cells of bifidobacteria and lactobacteria – (9,15±0,14)×109 and (8,50±0,50)×108 CFU/cm3, respectively, and a low level of titratable acidity at a specified value of the active acidity and are safe in terms of microbiological characteristics. Обґрунтовано доцільність оптимізації складу заквашувальної композиції зі змішаних культур Lactococcus sp. та змішаних культур Bifidobacterium bifidum BB 01 + Bifidobacterium longum BL 01 + Bifidobacterium breve BR 01 для виробництва кисломолочних продуктів та косметики для підлітків і людей віком до 40–45 років з пробіотиками. Визначено значення титрованої кислотності, кількість життєздатних клітин біфідобактерій та найбільш вірогідне число лактобактерій у ферментованих пробіотичних згустках, отриманих за різних співвідношень змішаних культур Lactococcus sp. та змішаних культур Bifidobacterium sp. у заквашувальних композиціях (вихідну концентрацію змішаних культур (ЗК) Lactococcus sp. та ЗК Bifidobacterium sp. варіювали у межах 1×105 – 1×106 КУО/см3 заквашуваного молока, збагаченого фруктозою як стимулятором росту біфідобактерій). Найвищий вміст пробіотиків і найнижчі значення титрованої кислотності мають ферментовані молочні згустки, отримані при використанні заквашувальної композиції зі співвідношенням ЗК Lactococcus sp. : ЗК Bifidobacterium sp. 1 : 10. Максимальна кількість життєздатних клітин лактококів відзначена у згустках, отриманих при використанні заквашувальної композиції з вихідним співвідношенням ЗК Lactococcus sp. : ЗК Bifidobacterium sp. 10 : 1. Встановлено оптимальне співвідношення ЗК Lactococcus sp. та ЗК Bifidobacterium sp. – 1 : 10 (вихідна концентрація культур при інокуляції – 1×105 та 1×106 КУО/см3 відповідно) для виробництва кисломолочних продуктів та косметики з пробіотиками, при якому відзначається максимальне значення комплексного показника якості – 7,12. Показано, що ферментовані пробіотичні молочні згустки, отримані із застосуванням заквашувальної композиції з оптимальним співвідношенням культур лакто– та біфідобактерій (1 : 10), мають гарні сенсорні характеристики, містять високу кількість життєздатних клітин біфідо– та лактобактерій – (9,15±0,14)×109 та (8,50±0,50)×108 КУО/см3 відповідно, невисокий рівень титрованої кислотності при нормованому значенні активної кислотності та є безпечними за мікробіологічними характеристи-ками. |
Опис: | Обоснована целесообразность оптимизации состава заквашувальних композиции из смешанных культур Lactococcus sp. и смешанных культур Bifidobacterium bifidum BB 01 + Bifidobacterium longum BL 01 + Bifidobacterium breve BR 01 для производства кисломолочных продуктов и косметики для подростков и людей в возрасте до 40-45 лет с пробиотиками. Определены значения титруемой кислотности, количество жизнеспособных клеток бифидобактерий и наиболее вероятно число лактобактерий в ферментированных пробиотических сгустках, полученных при различных соотношениях смешанных культур Lactococcus sp. и смешанных культур Bifidobacterium sp. в заквасочных композициях (исходную концентрацию смешанных культур (СК) Lactococcus sp. и СК Bifidobacterium sp. варьировали в пределах 1 × 105 – 1 × 106 КОЕ/см3 заквашиваемого молока, обогащенного фруктозой как стимулятором роста бифидобактерий). Высокое содержание пробиотиков и низкие значения титруемой кислотности имеют ферментированные молочные сгустки, полученные при использовании заквасочных композиций с соотношением СК Lactococcus sp. : СК Bifidobacterium sp. 1: 10. Максимальное количество жизнеспособных клеток лактококков отмечено в сгустках, полученных при использовании заквасочных композиции с исходным соотношением СК Lactococcus sp. : СК Bifidobacterium sp. 10: 1. Установлено оптимальное соотношение СК Lactococcus sp. и СК Bifidobacterium sp. - 1: 10 (исходная концентрация культур при инокуляции – 1 × 105 и 1 × 106 КОЕ/см3 соответственно) для производства кисломолочных продуктов и косметики с пробиотиками, при котором отмечается максимальное значение комплексного показателя качества – 7,12. Показано, что ферментированные пробиотические молочные сгустки, полученные с применением заквасочной композиции с оптимальным соотношением культур лакто- и бифидобактерий (1: 10), имеют хорошие сенсорные характеристики, содержат высокое количество жизнеспособных клеток бифидо- и лактобактерий – (9,15 ± 0,14 ) × 109 и (8,50 ± 0,50) × 108 КОЕ/см3 соответственно, невысокий уровень титруемой кислотности при нормированном значении активной кислотности и являются безопасными по микро-биологическим характеристикам. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/6003 |
Розташовується у зібраннях: | Статті, тези доповідей |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Ткаченко Назаренко.pdf | 1,22 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.