Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/6267
Назва: Перші кроки до створення лебединської породи ВРХ
Інші назви: Первые шаги к созданию лебединской породы КРС
The first steps are to create a Swan breed of cattle
Автори: Комликова, Галина Іванівна
Комлыкова, Галина Ивановна
Komlykova, H. I.
Ключові слова: велика рогата худоба
породна група
сільськогосподарська дослідна справа
крупный рогатый скот
опытное дело
сельскохозяйственное опытное дело
cattle
breed group
agricultural trial business
Дата публікації: 2018
Бібліографічний опис: Комликова Г. І. Перші кроки до створення лебединської породи ВРХ [Електронний ресурс] / Г. І. Комликова // Історія освіти, науки і техніки в Україні : матеріали ХІІІ Всеукраїнської конференції молодих учених та спеціалістів, (м. Київ, 18 травня 2018 р.) / НААН ; ННСГБ. – К., 2018. – С. 425-427.
Короткий огляд (реферат): Історія сільськогосподарської дослідної справи України кінця ХІХ ст. розкриває нам сторінки доволі слабкого розвитку дослідництва у галузях тваринництва. Дослідні станції та поля, що масово створювались у цей період, проводили дослідження переважно агрономічного напрямку. Перша дослідна станція тваринництва розпочала діяльність у Харкові лише у 1913 р. Через слабкий розвиток дослідної справи у скотарстві населення сумського краю мало переважно низькопродуктивне, безпородне поголів’я великої рогатої худоби. Однак, стрімкий розвиток капіталістичних відносин, що спостерігався у пореформений період, а з ним і зростання міського населення та розвиток промисловості у всій країні й Лебединському повіті зокрема, вимагали значного збільшення харчових продуктів тваринного походження, а саме молока. До того ж, все більше селян відмовлялося від використання волів, як тяглової сили, на користь коней. Тому з’явилася необхідність в розведенні порід худоби не тільки з гарними м’ясними, а й з молочними якостями. История сельскохозяйственного опытноого дела Украины конца XIX в. раскрывает нам страницы довольно слабого развития исследований в области животноводства. Опытные станции и поля, которые массово создавались в этот период, проводили исследования преимущественно агрономического направления. Первая опытная станция животноводства начала деятельность в Харькове только в 1913 году. Из-за слабого развития исследовательского дела в скотоводстве населения сумского края имело преимущественно низкопродуктивное, беспородное поголовья крупного рогатого скота. Однако, стремительное развитие капиталистических отношений, наблюдавшийся в пореформенный период, а с ним и рост городского населения и развитие промышленности во всей стране и Лебединском уезде в частности, требовали значительного увеличения пищевых продуктов животного происхождения, а именно молока. К тому же, все больше крестьян отказывалось от использования волов, как тягловой силы, в пользу лошадей. Поэтому появилась необходимость в разведении пород скота не только с хорошими мясными, но и с молочными качествами.
Опис: The history of agricultural research in Ukraine at the end of the nineteenth century. reveals to us pages of rather weak development of research in the fields of livestock breeding. Experimental stations and fields that were massively created during this period, conducted research mainly agronomic direction. The first experimental animal breeding station started its activity in Kharkiv only in 1913. Due to the weak development of the experimental case in the cattle-breeding population of the Sumy region, the predominantly low-productive, unborn cattle population was predominantly. However, the rapid development of capitalist relations, which was observed in the pre-reform period, and with it the growth of the urban population and the development of industry throughout the country and Lebedinsk district in particular, required a significant increase in food products of animal origin, namely milk. In addition, more and more peasants refused to use oxen as drag forces in favor of horses. Therefore, there was a need for breeding cattle not only with good meat, but also with milk qualities.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua/handle/123456789/6267
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
стаття.pdf290,68 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.