Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/7455
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorШкромада, Оксана-
dc.contributor.authorСкляр, Олександр-
dc.contributor.authorПалій, Андрій-
dc.contributor.authorУлько, Лариса-
dc.contributor.authorГерун, Інеса-
dc.contributor.authorНауменко, Олександр-
dc.contributor.authorІщенко, Катерина-
dc.contributor.authorКистерна, Олеся-
dc.contributor.authorМусієнко, Олексій-
dc.contributor.authorПалій, Анатолій-
dc.contributor.authorШкромада, Оксана-
dc.contributor.authorСкляр, Александр-
dc.contributor.authorПалий, Андрей-
dc.contributor.authorУлько, Лариса-
dc.contributor.authorГерун, Инесса-
dc.contributor.authorНауменко, Александр-
dc.contributor.authorИщенко, Екатерина-
dc.contributor.authorКистерная, Алеся-
dc.contributor.authorМусиенко, Алексей-
dc.contributor.authorПалий, Анатолий-
dc.contributor.authorShkromada, Oksana-
dc.contributor.authorSkliar, Oleksandr-
dc.contributor.authorPaliy, Andriy-
dc.contributor.authorUlko, Larysa-
dc.contributor.authorGerun, Inessa-
dc.contributor.authorNaumenko, Оleksandr-
dc.contributor.authorIshchenko, Katerina-
dc.contributor.authorKysterna, Olesia-
dc.contributor.authorMusiienko, Oleksii-
dc.contributor.authorPaliy, Anatoliy-
dc.date.accessioned2020-02-20T11:49:29Z-
dc.date.available2020-02-20T11:49:29Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationРозробка заходів підвищення якості та безпечності молока на виробництві [Електронний ресурс] / O. Шкромада, O. Скляр, A. Палій [та ін.] // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2019. – Vol. 3/11 (99). – P. 30-39.uk_UA
dc.identifier.urihttp://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7455-
dc.descriptionThe number of somatic cells in cow's milk affects quality, grade and safety. The level of somatic cells in milk depends on the state of the udder in animals. Therefore, it is important to diagnose cows for subclinical mastitis in time and prevent its occurrence. As a result of the studies, the histological spectrum of somatic cells in cows of the Ukrainian black-pocked dairy breed was determined. It has been experimentally proved that microorganisms isolated from the skin of the udder of cows are identical to the microflora, which causes subclinical mastitis in cows. As a result of the studies, a method was established for the transmission of mastitis pathogens through the rubber of milk cups of milking equipment. The spectrum of causative agents of subclinical mastitis was also determined and a scheme was developed for the prevention of the disease and the prevention of its spread among dairy herds. As a result of experimental studies, the effectiveness of using a quick mastitis test has been proved, which allows timely removal of low-quality milk cows from the herd. The appearance of ketone bodies in milk increases its acidity and reduces the quality of milk. The acidity indicator characterizes the nutritional value of milk and is monitored upon admission to the dairy. At the same time, the economy is losing money on reducing the grade of milk. A method has been experimentally developed for the prevention and treatment of ketosis in cows based on metal chelates by improving metabolic processes in the rumen of cows. As a result of the studies, the relationship between the state of the rumen microflora and the occurrence of acetonemia in cows was established. Thus, the proposed measures make it possible to improve the quality and safety of cow's milk by reducing the number of animals in the herd with signs of mastitis and ketosis.uk_UA
dc.description.abstractКількість соматичних клітин у молоці корів впливає на якісні показники, ґатунок та безпечність. Рівень в молоці соматичних клітин залежить від стану вим’я у тварин. Тому важливим є вчасно проводити діагностику корів на субклінічний мастит та профілактувати його виникнення. В результаті проведених досліджень визначений гістологічний спектр соматичних клітин у корів української чорно-рябої молочної породи. Експериментально доведено, що мікроорганізми, виділені з шкіри вим’я корів, ідентичні мікрофлорі, яка викликає у корів захворювання на субклінічний мастит. В результаті проведених досліджень встановлений спосіб передачі збудників маститної інфекції через гуму молочних стаканів доїльного обладнання. Також визначений спектр збудників субклінічного маститу та розроблена схема профілактики захворювання і запобігання його поширенню серед дійного стада. В результаті експериментальних досліджень доведена ефективність використання швидкого маститного тесту, який дає змогу своєчасно виділити з стада корів з неякісним молоком. Поява кетонових тіл у молоці підвищує його кислотність та знижує якість молока. Показник кислотності характеризує харчову цінність молока та контролюється при прийомі на молоказавод. При цьому господарство втрачає гроші на зниженні сортності молока. Експериментально розроблений спосіб профілактики та лікування кетозу у корів на основі хелатів металів за рахунок покращення обмінних процесів у рубці корів. В результаті проведених досліджень встановлений взаємозв’язок між станом мікрофлори рубця та виникнення ацетонемії у корів. Таким чином, запропоновані заходи дають можливість підвищити якість та безпечність молока корів шляхом зменшення кількості тварин у стаді з ознаками маститу та кетову. Количество соматических клеток в молоке коров влияет на качественные показатели, сортность и безопасность. Уровень в молоке соматических клеток зависит от состояния вымени у животных. Поэтому важно вовремя проводить диагностику коров на субклинический мастит и профилактировать его возникновение. В результате проведенных исследований определен гистологический спектр соматических клеток у коров украинской черно-рябой молочной породы. Экспериментально доказано, что микроорганизмы, выделенные с кожи вымени коров, идентичны микрофлоре, которая вызывает у коров заболевание субклиническим маститом. В результате проведенных исследований установлен способ передачи возбудителей маститной инфекции через резину молочных стаканов доильного оборудования. Также определен спектр возбудителей субклинического мастита и разработана схема профилактики заболевания и предотвращения его распространения среди дойного стада. В результате экспериментальных исследований доказана эффективность использования быстрого маститного теста, который позволяет своевременно удалить из стада коров с некачественным молоком. Появление кетоновых тел в молоке повышает его кислотность и снижает качество молока. Показатель кислотности характеризует пищевую ценность молока и контролируется при приеме на молокозавод. При этом хозяйство теряет деньги на снижении сортности молока. Экспериментально разработан способ профилактики и лечения кетоза у коров на основе хелатов металлов за счет улучшения обменных процессов в рубце коров. В результате проведенных исследований установлена взаимосвязь между состоянием микрофлоры рубца и возникновением ацетонемии у коров. Таким образом, предлагаемые меры дают возможность повысить качество и безопасность молока коров путем уменьшения количество животных в стаде с признаками мастита и кетоза.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectсоматичні клітиниuk_UA
dc.subjectсубклінічний маститuk_UA
dc.subjectмікрофлораuk_UA
dc.subjectсоматические клеткиuk_UA
dc.subjectсубклинический маститuk_UA
dc.subjectмикрофлораuk_UA
dc.subjectsomatic cellsuk_UA
dc.subjectsubclinical mastitisuk_UA
dc.subjectmicroflorauk_UA
dc.titleРозробка заходів підвищення якості та безпечності молока на виробництвіuk_UA
dc.title.alternativeРазработка способов повышения качества и безопасности молока на производствеuk_UA
dc.title.alternativeDevelopment of measures in improving quality and safety of milk on productionuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf964,56 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.