Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7659
Назва: Дослідження показників якості січених виробів на основі прісноводних гідробіонтів та порошку гінкго-білоба
Інші назви: Исследование показателей качества рубленых изделий на основе пресноводных гидробионтов и порошка гинкго-билоба
Research of quality indicators of cutting products based on freshwater mussel and ginko-biloba powder
Автори: Геліх, А. О.
Гелих, А. А.
Helikh, А.
Ключові слова: прісноводні молюски
функціональні продукти
гінкго білоба
пресноводные моллюски
функциональные продукты
гинкго билоба
freshwater mussels
functional products
ginkgo biloba
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Геліх А. О. Дослідження показників якості січених виробів на основі прісноводних гідробіонтів та порошку гінкго-білоба [Електронний ресурс] / А. О. Геліх // Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. – Series «Food Technologies». – 2019. – Т. 21, № 92. – С. 36-41.
Короткий огляд (реферат): Проведено аналітичний огляд літератури, щодо шляхів та способів використання гідробіонтів у технології фаршевих виробів. Досліджено можливість використання порошку листя гінкго білоба для збагачення січених виробів та надання їм функціональних властивостей. На основі отриманих нами результатів попередніх комплексних досліджень фізико-хімічного складу та показників безпечності, що лягли в основу розробленої нормативної документації на напівфабрикат з молюска прісноводного, запропоновано і досліджено можливість використання м’якого тіла молюска роду Anodonta у технології січених виробів. В даній статті експериментально підтверджено можливість виробництва січених виробів на основі молюска прісноводного з додаванням порошку листя гінкго білоба у якості функціональної добавки. Досліджено вплив різної відсоткової кількості порошку гінкго білоба на органолептичні, функціонально технологічні та реологічні властивості розроблених котлет. Встановлені оптимальні дози використання порошку гінкго білоба у рецептурі січених виробів на основі молюска прісноводного. Досліджено відмінності в значеннях пластичної в’язкості різних зразків фаршу, що пояснюється різним вмістом добавки порошку листя гінкго білоба. Кількісний показник ступеня в’язкості у всіх зразках показує темп руйнування структури. Визначено вихід готової продукції, вологоутримуючу та жироутримуючу здатність. Проведені досліжнення по визначенню рівня активної кислотності готових виробів. Досліджено комплекс якісних характеристик розроблених січених виробів (котлет). Встановлено закономірності впливу компонентного складу на функціонально-технологічні характеристики фаршевих систем на основі прісноводних гідробіонтів. Дослідження напрямку використання у технології фаршевих виробів місцевих запасів продовольчої сировини, що багата у харчовому плані є актуальною. Це дасть можливість розширити асортимент існуючих виробів із гідробіонтів та отримати продукти функціонального призначення. Проведен аналитический обзор литературы, о путях и способов использования гидробионтов в технологии фаршевые изделий. Исследована возможность использования порошка листьев гинкго билоба для обогащения рубленых изделий и предоставления им функциональных свойств. На основе полученных нами результатов предыдущих комплексных исследований физико-химического состава и показателей безопасности, которые легли в основу разработанной нормативной документации на полуфабрикат из моллюска пресноводного, предложено и исследована возможность использования мягкого тела моллюска рода Anodonta в технологии рубленых изделий. В данной статье экспериментально подтверждена возможность производства рубленых изделий на основе моллюска пресноводного с добавлением порошка листьев гинкго билоба в качестве функциональной добавки. Исследовано влияние различной процентной количества порошка гинкго билоба на органолептические, функционально технологические и реологические свойства разработанных котлет. Установлены оптимальные дозы использования порошка гинкго билоба в рецептуре рубленых изделий на основе моллюска пресноводного. Исследована различия в значениях пластической вязкости различных образцов фарша, что объясняется различным содержанием добавки порошка листьев гинкго билоба. Количественный показатель степени вязкости во всех образцах показывает темп разрушения структуры. Определены выход готовой продукции, влагоудерживающую и жироудерживающую способность. Проведенные исследования по определению уровня активной кислотности готовых изделий. Исследован комплекс качественных характеристик разработанных рубленых изделий (котлет). Установлены закономерности влияния компонентного состава на функционально-технологические характеристики фаршевые систем на основе пресноводных гидробионтов. Исследование направления использования в технологии фаршевые изделий местных запасов продовольственного сырья, богатая в пищевом плане актуальной. Это даст возможность расширить ассортимент существующих изделий из гидробионтов и получить продукты функционального назначения.
Опис: An analytical review of the literature on the ways of using hydrobionts in the technology of minced products was conducted. The possibility of using ginkgo biloba leaf powder for enrichment of cut products and their functional properties has been investigated. Based on the results of previous comprehensive studies of the physicochemical composition and safety indicators that formed the basis of the developed regulatory documentation for the semi-finished product of freshwater mussel, the possibility of using the soft body of the mussel genus Anodonta in the cuttings technology was proposed and investigated. The possibility of producing chopped freshwater mussel products with the addition of ginkgo biloba leaf powder as a functional additive is experimentally confirmed in this article. The influence of different percentages of ginkgo biloba powder on the organoleptic, functionally technological and rheological properties of the developed cutlets has been investigated. Optimal doses of use of ginkgo biloba powder in the recipe for chopped products based on freshwater mussel have been established. The differences in the plastic viscosity of different minced samples were investigated, which is explained by the different content of ginkgo biloba leaf powder supplement. The viscosity quantification in all samples indicates the rate of destruction of the structure. The output of the finished products, moisture-holding and fat-holding capacity is determined. Studies have been conducted to determine the level of active acidity of finished products. The complex of qualitative characteristics of the developed chopped products (cutlets) is investigated. The regularities of the influence of the component composition on the functional and technological characteristics of ground beef systems based on freshwater hydrobionts have been established. Investigation of the use of locally sourced, raw materials rich in nutrition in technology for minced meat products is relevant. This will allow to expand the range of existing hydrobionics products and to obtain functional products.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7659
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2.pdf636,24 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.