Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8009
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБідюк, Дмитро Олегович-
dc.contributor.authorСереда, Ольга Григорівна-
dc.contributor.authorБидюк, Дмитрий Олегович-
dc.contributor.authorСереда, Ольга Григорьевна-
dc.contributor.authorBidiuk, Dmitro-
dc.contributor.authorSereda, Olha-
dc.date.accessioned2020-08-17T13:11:53Z-
dc.date.available2020-08-17T13:11:53Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationБідюк Д. О. Новий вид біорозкладувальної тари [Електронний ресурс] / Д. О. Бідюк, О. Г. Середа // Вчені записки Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського. – Сер. "Технічні науки". – Київ, 2020. – Т. 31 (70), № 2, Ч. 2. – С. 85-94.uk_UA
dc.identifier.urihttp://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8009-
dc.descriptionThe use of plastics in all spheres of life of the world’s population actually leads to environmental pollution and a potentially dangerous factor for human health. A certain place is occupied by a disposable cup, which is traditionally used in the food industry primarily for drinks. The world market of disposable cups has a consumption of 500–600 billion units per year and every year there is an increase. A paper cup is one of the most popular types of disposable packaging; it has a laminated thin layer of plastic film for hydro barrier. This significantly complicates its recycling and makes it impossible to safely decompose in the environment. In Ukraine, the processing of paper cups was implemented only at the Zmievskaya Paper Factory, however, in the absence of a well-functioning waste management system, this process is, unfortunately, local in nature. One of the promising ways to solve the problems of using and recycling of disposable paper cups is the development of environmentally friendly bioplastics technologies as the basis for this type of packaging. Based on a review of available information, a classification of bio-based cups, which at the present stage are offered by domestic and international companies or are at the prototype stage. We have developed a technology of a new type of disposable bioplastics cups based on spent coffee grounds and the use of natural food-grade binders. A sensory assessment of the organoleptic characteristics of the developed cup after testing it by keeping it with distilled water with initial temperatures of 15 ± 1°C, 65 ± 1°C and 90 ± 1°C revealed an insignificant change in almost all organoleptic indicators except for the characteristics of the liquid after testing. We consider the latter a weakness of the developed disposable cup, which greatly complicates its use for other drinks except coffee, coffee drinks or their substitutes. In our opinion, to expand the range of drinking products that can be implemented in this type of packaging, it is advisable to use a natural barrier coating.uk_UA
dc.description.abstractВикористання пластиків у всіх сферах життя населення країн світу фактично призводить до забруднення навколишнього середовища і є потенційно небезпечним чинником для здоров’я людини. Визначене місце займає одноразовий стаканчик, який традиційно використовується в індустрії харчування насамперед для напоїв. Світовий ринок одноразових стаканчиків налічує споживання 500–600 млрд одиниць на рік, з кожним роком спостерігається його збільшення. Паперовий стаканчик є одним із популярних видів одноразової тари, яка має ламінований тонкий шар поліетиленової плівки для гідробар’єра. Це істотно ускладнює його перероблення та робить неможливим безпечне розкладання в навколишньому середовищі. В Україні перероблення паперових стаканчиків реалізовано лише на Змієвській паперовій фабриці, однак за відсутності налагодженої системи управління відходами цей процес носить, на жаль, локальний характер. Одним із перспективних шляхів розв’язання проблем використання та утилізації паперових одноразових стаканчиків є розроблення технологій екологічно безпечних біопластиків як основи такого виду тари. На підставі огляду доступної інформації запропоновано класифікацію стаканів на біологічній основі, які на сучасному етапі пропонуються вітчизняними й світовими компаніями або знаходяться на стадії прототипу. Нами розроблено технологію нового виду одноразових стаканчиків із біопластику на основі відпрацьованої кавової гущі й використання натуральних зв’язувальних харчових компонентів. Сенсорною оцінкою органолептичних показників розробленого стаканчика після його тестування шляхом витримування з дистильованою водою з початковими температурами 15±1°С, 65±1°С та 90±1°С встановлено несуттєву зміну практично всіх органолептичних показників, окрім характеристики рідини після тестування. Останнє ми вважаємо слабкою стороною розробленого одноразового стаканчика, що значно ускладнює його використання для інших напоїв, окрім кави, кавових напоїв або їх замінників. На наш погляд, для розширення асортименту питної продукції, яка можуть бути реалізована в такому виді тари, доцільно використовувати натуральне бар’єрне покриття. Использование пластиков во всех сферах жизни населения стран мира фактически приводит к загрязнению окружающей среды и потенциально опасным фактором для здоровья человека. Определенное место занимает одноразовый стаканчик, который традиционно используется в индустрии питания в первую очередь для напитков. Мировой рынок одноразовых стаканчиков насчитывает потребления 500-600 млрд единиц в год, с каждым годом наблюдается его увеличение. Бумажный стаканчик является одним из популярных видов одноразовой тары, имеет ламинированный тонкий слой полиэтиленовой пленки для гидробарьера. Это существенно затрудняет его переработки и делает невозможным безопасное разложения в окружающей среде. В Украине переработки бумажных стаканчиков реализовано только на Змиевской бумажной фабрике, однако при отсутствии отлаженной системы управления отходами этот процесс носит, к сожалению, локальный характер. Одним из перспективных путей решения проблем использования и утилизации бумажных одноразовых стаканчиков является разработка технологий экологически безопасных биопластика как основы такого вида тары. На основании осмотра доступной информации предложена классификация стаканов на биологической основе, которые на современном этапе предлагаются отечественными и мировыми компаниями или находятся на стадии прототипа. Нами разработана технология нового вида одноразовых стаканчиков с биопластика на основе отработанной кофейной гущи и использование натуральных связующих пищевых компонентов. Сенсорной оценке органолептических показателей разработанного стаканчика после его тестирования путем выдерживания с дистиллированной водой с начальными температурами 15 ± 1°С, 65 ± 1 ° С и 90 ± 1 ° С установлено несущественную изменение практически всех органолептических показателей, кроме характеристики жидкости после тестирования. Последнее мы считаем слабой стороной разработанного одноразового стаканчика, что значительно усложняет его использование для других напитков, кроме кофе, кофейных напитков или их заменителей. На наш взгляд, для расширения ассортимента питьевой продукции, которая может быть реализована в таком виде тары, целесообразно использовать натуральное барьерное покрытие.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectпластикове забрудненняuk_UA
dc.subjectодноразовий стаканчикuk_UA
dc.subjectпластиковое загрязненияuk_UA
dc.subjectодноразовый стаканчикuk_UA
dc.subjectplastic pollutionuk_UA
dc.subjectdisposable cupuk_UA
dc.titleНовий вид біорозкладуваної тариuk_UA
dc.title.alternativeНовий вид биоразлогаемой тарыuk_UA
dc.title.alternativeNew types of biodegradable packaginguk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Бідюк Д. О. Новий вид біорозкладуваної тари.pdf494,41 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.