Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8814
Назва: Обґрунтування раціональних умов холодильної обробки тушок технології виробництва м'яса курчат-бройлерів
Інші назви: Обоснование рациональных условий холодильной обработки тушек в технологии производства мяса цыплят-бройлеров
Substantiation of rational conditions of refrigeration processing in the technology of broiler meat production
Автори: Усатенко, Н. Ф.
Калашник, М. Г.
Копилова, К. В.
Вербицький, С. Б.
Охріменко, Ю. І.
Крижська, Т. А.
Усатенко, Н. Ф.
Калашник, М. Г.
Копылова, К. В.
Вербицкий, С. Б.
Охрименко, Ю. И.
Крыжская, Т. А.
Usatenko, N. F.
Kalashnik, M. G.
Kopylova, K. V.
Verbytskyi, S. В.
Okhrimenko, Y. І.
Kryzhska, Т. А.
Ключові слова: курчата-бройлери
м’ясо птиці охолоджене
м’ясо птиці заморожене
цыплята-бройлеры
мясо птицы охлажденное
мясо птицы замороженное
broilers
chilled poultry meat
frozen poultry meat
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Обґрунтування раціональних умов холодильної обробки тушок в технології виробництва м’яса курчат-бройлерів [Електронний ресурс] / Н. Ф. Усатенко, М. Г. Калашник, К. В. Копилова [та ін.] // Foodresources, 2020. - № 15. - С.185-194
Короткий огляд (реферат): Предмет дослідження – умови холодильної обробки тушок в технології виробництва м'яса курчат-бройлерів для підвищення на цьому етапі характеристик його якості, а також визначальні фактори процесу, як от: мікроструктурні і структурні характеристики гістологічних зрізів охолодженої і розмороженої білої м’язової тканини; співвідношення в м'язовій тканині фракцій білків – міофібрилярних до саркоплазматичних, а також співвідношення масової частки вологи до масової частки білка. Мета дослідження – Обґрунтування раціональних умов холодильної обробки тушок в технології виробництва м'яса курчат-бройлерів для підвищення характеристик його якості. Стандартні та загальноприйняті методи досліджень м’ясної сировини. Результати дослідження. Встановлено, що охолодження тушок курчат-бройлерів конвекцією за допомогою холодного повітря або дрібнодисперсного водоповітряного середовища (гідроаерозолі) є найбільш раціональним способом, використання якого на цьому етапі холодильної обробки забезпечує високі якісні та технологічно-функціональні характеристики м'яса. Виходячи з принципу максимального збереження цілісності структури м'язових волокон в процесах заморожування-розморожування, незалежно від способу охолодження, раціональною температурою заморожування є t = –40ºС ± 1ºС. Найбільший ступінь регресивного впливу на якісні характеристики спостерігається в м'язовій тканині, отриманій з тушок, охолоджених водою та яку заморожували за температури –20ºС ± 1ºС. Сфера застосування результатів дослідження. Результати проведених досліджень використовуватимуться з метою вдосконалення технології холодильного оброблення тушок курчат-бройлерів на підприємствах, що здійснюють забій та первинну переробку птиці. Предмет исследования - условия холодильной обработки тушек в технологии производства мяса цыплят-бройлеров для повышения на этом этапе характеристик его качества, а также определяющие факторы процесса, как: микроструктурные и структурные характеристики гистологических срезов охлажденной и размороженной белой мышечной ткани; соотношение в мышечной ткани фракций белков - миофибриллярных к саркоплазматическим, а также соотношение массовой доли влаги к массовой доли белка. Цель исследования - Обоснование рациональных условий холодильной обработки тушек в технологии производства мяса цыплят-бройлеров для повышения характеристик его качества. Стандартные и общепринятые методы исследований мясного сырья. Результаты исследования. Установлено, что охлаждение тушек цыплят-бройлеров конвекцией с помощью холодного воздуха или мелкодисперсной водовоздушной среды (гидроаерозоли) является наиболее рациональным способом, использование которого на этом этапе холодильной обработки обеспечивает высокие качественные и технологически функциональные характеристики мяса. Исходя из принципа максимального сохранения целостности структуры мышечных волокон в процессах замораживания-размораживания, независимо от способа охлаждения, рациональной температурой замораживания является t = -40ºС ± 1ºС. Наибольшая степень регрессивного влияния на качественные характеристики наблюдается в мышечной ткани, полученной из тушек, охлажденных водой и которую замораживали при температуре -20ºС ± 1ºС. Сфера применения результатов исследования. Результаты проведенных исследований будут использоваться с целью совершенствования технологии холодильного обработки тушек цыплят-бройлеров на предприятиях, осуществляющих убой и первичную переработку птицы.
Опис: The subject of research – conditions of refrigeration processing of carcasses in the technology of production of broiler meat to improve its quality characteristics at this stage and such determining factors of the process as microstructural and structural characteristics of histological sections of chilled and thawed white muscle tissue; the ratio in muscle tissue of protein fractions – myofibrillar to sarcoplasmic and the mass fraction of moisture in the mass fraction of protein. The purpose of the study – substantiation of rational conditions for refrigeration processing of carcasses in the technology of meat production of broilers to improve quality characteristics. Methods. Standard and practical research methods for raw meats. The results of the study. It was found that convection cooling of broiler chickens' carcasses using cold air or a finely dispersed water-air medium (hydroaerosols) is the most rational method, the use of which at this stage of refrigeration processing provides high quality and technologically functional characteristics of meat. Based on the principle of maximum preservation of the integrity of the structure of muscle fibers in the freezing-thawing processes, regardless of the cooling method, the rational freezing temperature is t = –40ºС ± 1ºС. The greatest degree of regressive influence on quality characteristics is observed in muscle tissue obtained from carcasses cooled with water and frozen at the temperature of –20°C ± 1°C. Scope of research results. The results of the research will be used to improve the technology of refrigeration processing of carcasses of broiler chickens at enterprises that carry out slaughter and primary processing of poultry.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8814
Розташовується у зібраннях:Статті, тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Обґрунтування раціональних умов.pdf1,1 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.