dc.contributor.author |
Юфряков, Даниїл Олександрович |
|
dc.contributor.author |
Yufriakov, Danyil Oleksandrovych |
|
dc.date.accessioned |
2024-01-05T10:33:34Z |
|
dc.date.available |
2024-01-05T10:33:34Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.identifier.citation |
Факультет економіки та менеджменту ; наук. керівник Л. М. Могильна |
uk_UA |
dc.identifier.uri |
https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11275 |
|
dc.description |
The qualification work considers the essence of the concept of "quality management", analyzes the current state of quality management at agricultural enterprises. The main challenges that arise due to the peculiarities of the field of activity of the studied production are considered. Further, an overview of modern approaches and methodologies of quality management is provided, in particular, taking into account the ISO 9000 series standards and other recommendations.
The general organizational and economic characteristics of the Branch "Ptahocomplex" of LLC "Vinnytska Ptahofabryka" in Haisyn district of Vinnytsia region have been provided. The investigated enterprise specializes in the cultivation of a single type of poultry – broiler chickens. Criteria influencing the competitiveness of the organization have been identified, taking into account current trends and challenges in the field of quality management within the specific sector context. A detailed analysis of the organization's management and its functional operation has been conducted.
Furthermore, a thorough investigation into the utilization of modern technologies and advanced technical equipment has been carried out. A well-founded analysis of the existing quality management system at the level of the investigated branch has been conducted. The analysis of the management processes related to the quality and safety of the products produced by the researched farm has been explored.
The section examines the quality management system of the branch with a detailed examination of its components and internal interactions. The evaluation process includes an analysis of existing standards and requirements that are deemed fundamental to ensuring high product quality.
The section also delves into the contribution of the branch to the development of international quality standards and identifies opportunities for further improvement. In specific contexts of interaction with the international standard Global G.A.P. IFA, the analysis considers the advantages and challenges associated with the implementation of this standard.
The research encompasses a description of the stages of implementation and certification according to the Global G.A.P. standard. It explores the benefits of this process for the poultry farm and provides recommendations for further improvement of the quality management system. The emphasis is placed on the opportunities for exporting products to new markets, particularly the United States, where potential collaboration with the Church's Chicken fast-food restaurant chain is considered. As a result of the study, recommendations are put forth for the implementation of the Global G.A.P. quality system and certification for the enterprise, which will contribute to improving competitiveness, expanding export opportunities, and enhancing consumer trust. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
В кваліфікаційній роботі розглянуто сутність понять «управління якістю», проведено аналіз сучасного стану управління якістю на підприємствах сільськогосподарського сектору. Розглянуті основні виклики, які виникають у зв’язку з особливостями сфери діяльності досліджуваного виробництва. Далі, надано огляд сучасних підходів та методологій управління якістю, зокрема, враховуючи стандарти ISO серії 9000, та інші рекомендації.
Надано загальну організаційно-економічну характеристику діяльності Філії «Птахокомплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика», Гайсинського району Вінницької області. Зазначено, що досліджуване підприємство займається вирощуванням тільки однієї одного виду птиці – курчати-бройлера. Визначені критерії впливу на конкурентоспроможність організації враховуючи сучасні тенденції та виклики у сфері менеджменту якості, що виникають у контексті особливостей сектору. Здійснено детальний аналіз стану управління організацією та її організаційного функціонування.
Додатково, ретельно досліджено використання новітніх технологій та передового технічного обладнання, проведено обґрунтований аналіз діючої системи управління якістю продукції на рівні досліджуваної Філії. Здійснено аналіз стану управління процесами щодо якості та безпечності продукції, що випускається в досліджуваному господарстві.
Аналізується система управління якістю продукції на Філії з детальним розглядом її компонентів та внутрішньої взаємодії. Процес оцінки включає аналіз діючих стандартів та вимог, що визначаються як основоположні для забезпечення високої якості продукції.
Розділ також розглядає внесок філії у розвиток міжнародних стандартів якості та визначає можливості для її подальшого вдосконалення. В конкретних контекстах взаємодії з міжнародним стандартом Global G.A.P. IFA аналізуючи переваги та виклики, пов’язані з впровадженням цього стандарту.
Дослідження включає в себе опис етапів впровадження та сертифікації за стандартом Global G.A.P., розглядає переваги цього процесу для птахофабрики та рекомендації для подальшого вдосконалення системи управління якістю. Також робиться акцент на можливостях експорту продукції до нових ринків, зокрема до США, де розглядається потенційне співпрацювання з мережею ресторанів громадського харчування Church’s Chicken. У результаті дослідження висуваються рекомендації щодо впровадження системи якості та сертифікації Global G.A.P. для підприємства, що сприятиме покращенню конкурентоспроможності, розширенню експортних можливостей та підвищенню довіри споживачів. |
uk_UA |
dc.language.iso |
other |
uk_UA |
dc.publisher |
СНАУ |
uk_UA |
dc.subject |
управління якістю |
uk_UA |
dc.subject |
якість |
uk_UA |
dc.subject |
сільськогосподарське підприємство |
uk_UA |
dc.subject |
quality management |
uk_UA |
dc.subject |
quality |
uk_UA |
dc.subject |
agricultural enterprise |
uk_UA |
dc.title |
Розвиток менеджменту якості на підприємстві сільськогосподарського напрямку |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Development of quality management at an agricultural enterprise |
uk_UA |
dc.type |
Other |
uk_UA |