Короткий опис(реферат):
Автором на основі аналізу численних літературних джерел систематизовано показники ефективності виробництва соняшнику та сформовані основні чинники, що впливають на ефективність його виробництва.
Проаналізовано стан справ на підприємстві, що було базою дослідження, на сонові чого зроблено висновок про те, що показники ефективності діяльності погіршилися, причиною чому є війна та проблеми з реалізацією рослинницької продукції.
На основі аналізу галузі виробництва соняшнику встановлено, що в структурі посівних площ частка соняшнику зросла. Урожайність насіння соняшнику становить 21,8 ц/га. При цьому слід вказати, що урожайність в аналізованому підприємстві в кожному році була вищою, ніж в середньому по Україні. Побудовані автором лінії тренду свідчать про тенденцію до збільшення посівної площі та валового збору соняшнику. На відміну, лінія тренду урожайності свідчить про те тенденцію до зменшення урожайності соняшнику.
Автором розраховані загальна сума витрат в розрахунку на один гектар та собівартість одного центнеру соняшнику і виявлено, що вони зросли. Виявлено, що валовий збір соняшнику за аналізований період майже не змінився, оскільки посівна площа та урожайність змінилися, хоч і в різних напрямах, але приблизно з однаковою силою. Однак, обсяг реалізації скоротився через труднощі з реалізацією, що спричинені війною. Встановлено, що виручка та прибуток від виробництва соняшнику зменшилися, але, незважаючи на зменшення маси прибутку та зростання витрат, рівень рентабельності виробництва соняшнику склав в останньому році 178,1%. Причиною цього є більш високий темп росту ціни, ніж темп росту собівартості.
Автором доведено, що виробництво соняшнику має велике значення для підприємства, оскільки займає третю частину у посівній площі, у виробничих витратах та у валовій продукції. Зроблено порівняльну оцінку ранговим методом прибутковості сільськогосподарських культур підприємства, за результатами якої соняшник отримав І місце, оскільки має найвищі показники прибутку на центнер та рівень рентабельності.
Для підвищення ефективності виробництва соняшнику запропоновано підвищити урожайність за рахунок оптимальних доз внесення мінеральних добрив, потреба у яких визначена на основі виносу поживних речовин, а також за рахунок оновлення складу та структури гібридів. Запропоновано відмовитися або зменшити частку менш врожайних гібридів. Натомість збільшити частку гібридів з високим потенціалом урожайності, зокрема запропоновано збільшити частку гібриду Нк Бріо та закупити насіння нового гібриду Си Арізона. Визначено проектний рівень урожайності соняшнику з урахуванням запропонованих заходів, який складе 34,6 ц/га.
Запропоновано змінити структуру посівів, зменшивши частку соняшнику, оскільки сьогодні існують труднощі з реалізацією. Посівна площа соняшнику в перспективі складе 1370 га. При досягненні запланованої урожайності та посівної площі валовий збір соняшнику складе 47402 ц.
Запропоновано придбати комплект нової техніки, зокрема культиватор з цистерною для внесення рідких мінеральних добрив та оприскувач фірми CASE. Це необхідно, оскільки власної техніки у підприємства недостатньо і багато робіт виконується за рахунок послуг. Для покриття потреби в коштах для придбання комплекту техніки запропоновано взяти кредит.
Придбання набору нової техніки, незважаючи на додаткові витрати на оплату кредиту та відсотків, аргументовано тим, що підприємство буде мати грошову економію на оплаті послуг сторонніх організацій.
Впровадження запропонованих заходів, а саме використання оптимальних доз добрив, засобів захисту рослин, оновлення гібридів, придбання техніки обумовлює зростання витрат на гектар, що є обґрунтованим, оскільки покращення матеріального та технічного забезпечення призведе до зростання урожайності, зниження собівартості та підвищення показників прибутковості виробництва соняшнику. Визначено точку беззбитковості виробництва, яка показує, який мінімально необхідний обсяг слід реалізовувати, щоб не отримувати збитків.
Суть розробки, основні результати:
Based on the analysis of numerous literary sources, the author systematized the indicators of the efficiency of sunflower production and formed the main factors affecting the efficiency of its production.
The state of affairs at the enterprise, which was the basis of the study, was analyzed, based on which it was concluded that the indicators of the efficiency of activity have deteriorated, the reason for which is the war and problems with the sale of plant products.
Based on the analysis of the field of sunflower production, it was established that the share of sunflower in the structure of sown areas has increased. The yield of sunflower seeds is 21.8 c/ha. At the same time, it should be noted that the yield in the analyzed enterprise in each year was higher than the average for Ukraine. The trend lines constructed by the author indicate a tendency to increase the sown area and gross harvest of sunflower. In contrast, the productivity trend line indicates a tendency to decrease sunflower productivity.
The author calculated the total cost of one hectare and the cost of one quintal of sunflower and found that they have increased. It was found that the gross harvest of sunflowers during the analyzed period almost did not change, since the sown area and productivity changed, albeit in different directions, but with approximately the same force. However, the volume of implementation was reduced due to implementation difficulties caused by the war. It was established that the revenue and profit from sunflower production decreased, but despite the decrease in the profit mass and the increase in costs, the level of profitability of sunflower production was 178.1% in the last year. The reason for this is a higher rate of price growth than the rate of cost growth.
The author proved that the production of sunflower is of great importance for the enterprise, since it occupies a third part in the sown area, in production costs and in gross production. A comparative assessment was made using the ranking method of the profitability of agricultural crops of the enterprise, according to the results of which the sunflower received the 1st place, because it has the highest indicators of profit per quintal and the level of profitability.
In order to increase the efficiency of sunflower production, it is proposed to increase the yield due to optimal doses of mineral fertilizers, the need for which is determined based on the removal of nutrients, as well as due to updating the composition and structure of hybrids. It is proposed to abandon or reduce the share of less productive hybrids. Instead, increase the share of hybrids with high yield potential, in particular, it is proposed to increase the share of the Nk Brio hybrid and to purchase seeds of the new Si Arizona hybrid. The design level of sunflower productivity has been determined, taking into account the proposed measures, which will be 34.6 t/ha.
It is proposed to change the structure of crops by reducing the share of sunflower, as today there are difficulties with implementation. The sown area of sunflower in the future will be 1,370 hectares. If the planned yield and sowing area are achieved, the gross harvest of sunflower will amount to 47,402 tons.
It is proposed to purchase a set of new equipment, in particular, a cultivator with a tank for applying liquid mineral fertilizers and a CASE sprayer. This is necessary because the enterprise does not have enough of its own equipment and many works are performed at the expense of services. To cover the need for funds for the purchase of a set of equipment, it is suggested to take a loan.
The purchase of a set of new equipment, despite additional costs for loan and interest payments, is justified by the fact that the company will save money on paying for the services of third-party organizations.
The implementation of the proposed measures, namely, the use of optimal doses of fertilizers, plant protection products, updating of hybrids, purchase of equipment leads to an increase in costs per hectare, which is justified, since the improvement of material and technical support will lead to an increase in yield, a decrease in the cost of production and an increase in the profitability of sunflower production. The break-even point of production is determined, which shows the minimum necessary volume that should be realized in order not to incur losses.